Szybkie ciasto jogurtowe ze śliwkami – proste, puszyste i bardzo smaczne. Do jego zrobienia możesz wykorzystać także inne owoce, nawet konfitury.
Szybkie ciasto jogurtowe ze śliwkami i stary przepis, który już pojawił się na blogu ponad rok temu. Ponieważ jednak ciasto jogurtowe jest tak pyszne i przede wszystkim proste do przygotowania, warto o nim przypomnieć. Półtora roku temu piekłam je z jagodami ze słoiczka, a dzisiaj ze śliwkami. W związku z tym, że mamy jesień, a śliwka to jeden z głównych jej owoców, grzechem byłoby nie wykorzystać jej do ciasta. Ciasto jogurtowe jest dość wilgotne, na drugi dzień (o ile wytrzyma tyle) można je bez obaw podać – niewiele traci na swojej świeżości.

Przepis na szybkie ciasto jogurtowe ze śliwkami
Składniki na średnią blaszkę:
- 3 jajka
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- śliwki
Jak zrobić
- Formę, w której będzie się piekło ciasto wyłożyć papierem do pieczenia.
- Śliwki umyć, odsączyć dokładnie z wody. Następnie przekrawać na pół, usuwać pestki, a śliwki opcjonalnie pokroić na mniejsze cząstki.
- Całe jajka wbić do miski i lekko ubić z cukrem.
- Wlać jogurt i olej – połączyć.
- Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do reszty składników, cały czas delikatnie mieszając.
- Ciasto wylać na blaszkę, a wierzch ciasta delikatnie obsypać mąką – można zrobić to używając sitka.
- Na wierzchu ciasta ułożyć cząstki śliwek, które dzięki mące nie opadną na dno.
- Piec przez około godzinę w temperaturze 180 stopni.

Jeśli ułożycie mniej owoców, wtedy ciasto będzie bardziej puchate, ale też mniej wilgotne i mniej przesycone smakiem i zapachem owoców.

Częstujcie się ?

Wskazówki
Do zrobienia ciasta można użyć dowolnych owoców, nawet tych ze słoika, czyli z kompotu, gęstego dżemy czy konfitur.
Podane proporcje wykorzystuję do upieczenia ciasta na średniej blaszce. Na większej ciasto będzie niższe, a na mniejszej – wyższe. Przy bardziej płaskiej formie (większej) należy nieco zmniejszyć czas pieczenia, aby ciasto nie wyschło za bardzo.
Ciasto jogurtowe z jagodami ze słoiczka – równie puszyste i pyszne jak ze świeżymi owocami.

I zapomniałam napisać – cudne zdjęcia – bardzo smakowite.
dzięki, Basiu :***
Super super!!!
Oj Małgosiu i jak tu się oprzeć… 🙁
nie da się oprzeć 🙂
Pieknie poukładałaś te śliweczki, wygląda to cudnie 🙂
dzięki Dorciu 🙂
O nie, zjadłabym teraz! A jest 22!
oj tam 😉 mnie się zdarza zgrzeszyć znacznie później ;)))
wspaniale się prezentuję 🙂 a skąd tak piękne śliwki 🙂
no właśnie nie wiem skąd je mam 🙂 dość długo leżały w lodówce ;))))
Mam śliwki, tylko zamrożone, więc ciasto na pewno zrobię, będzie pysznie .. 🙂
na pewno będzie pysznie 🙂 smacznego!
Małgoś ale żeś pięknych śliwek jeszcze nazbierała. :)))
nawet nie wiem skąd są :))))) leżały i leżały, aż się doczekały ;))))
Jogurt mam i wszystko inne oprócz śliwek :/ Co można dać zamiast nich? Jabłka się nadadzą, czy są za mało wilgotne?
myślę, ze spokojnie możesz kombinować z innymi owocami, ja nawet takie ze słoika dawałam ;)))
Kochana, jogurtowe ciasto uwielbiam, muszę tylko śliwki kupić i upiekę takie 😉
Piękne zdjęcia 🙂
my chyba mamy podobne smaki, nie uważasz? 🙂
Wspaniałe! Bardzo chętnie się poczęstuję i to (nie)jednym kawałkiem 🙂
smacznego życzę 🙂 i wiem, że zasmakuje 🙂