Tartaletki z domowym pasztetem, serkiem topionym i pieczarkami to przepyszna przekąska. Doskonała na gorącą kolację lub na imprezowy stół.
Tartaletki z domowym pasztetem po prostu uwielbiam. Domowy pasztet wykorzystać można nie tylko na kanapki. Może także służyć jako farsz do pierogów, krokietów czy zapiekanek. Bez wątpienia nawet najprostsza potrawa z takim domowym, pachnącym i dobrze przyprawionym pasztetem może stać się przysmakiem. Tym razem domowy pasztet wykorzystałam do zrobienia mini tart, a jak przygotować domowy pasztet? Ten, którego użyłam do tartaletek możecie zobaczyć w tym wpisie.
Przepis na tartaletki z domowym pasztetem
Składniki ciasta:
- 100 g masła
- 200 g mąki pszennej
- szczypta soli
- szczypta grubo zmielonego pieprzu
dodatkowo:
- pasztet domowy
- serek topiony
- pieczarki
- Zagnieść ciasto z masła, mąki, soli i pieprzu – odstawić do lodówki na pół godziny.
- Foremki do tartaletek wysmarować masłem i wyłożyć niezbyt grubą warstwą schłodzonego w lodówce ciasta. Można je równomiernie zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, a następnie uformować palcami, lekko zakładając brzeg ku górze.
- Ciasto podpiec do minimalnego zrumienienia w temperaturze 170-180 stopni, wystarczy kilka minut aż zacznie się delikatnie rumienić.
- Na podpieczone ciasto wyłożyć warstwę pasztetu wyrównując go w foremce.
- Następnie na pasztecie ułożyć warstwę serka topionego, a na nim plastry pieczarek.
- Całość posypać kruszonką z resztki surowego ciasta.
- Piec w temperaturze 190 stopni do lekkiego zarumienienia się.
- Podawać najlepiej na ciepło, choć na zimno tez są pyszne.
Przepisy na proste i smaczne przekąski
Sprawdź również inne moje przepisy na proste, ale smaczne przekąski. Znajdziesz ich na blogu sporo, więc jest z czego wybierać. Kliknij w kolorowy link powyżej, a otworzy się strona kategorii. Ja szczególnie polecam – bardzo bliskie tematycznie – crostini z musem z wątróbek według przepisu Magdy Gessler. Ten mus bardzo delikatny i lekki pasztet wątróbkowy położony na chrupiących grzankach. Polecam każdemu, kto lubi wątróbki lub pasztety, warto przynajmniej spróbować jak poleca to danie Magda Gessler.
Wyglądają wybornie. Jednak najpierw muszę zrobić pasztet i kupić wreszcie tarteletki, bo nie mam.
no to chyba już wiadomo, co Ci sprezentować 🙂
Bardzo fajny pomysł! Może uda mi sie podobne przygotować , choć najpierw muszę stawić czoło pasztetom!
Ty , to tak ładnie umiesz skomponować 🙂
pasztet to prosta sprawa, dasz radę Dorotko 🙂
O mniam 🙂 Ostatnio chodzę i sama nie wiem co bym zjadła a coś czuję że to by mi smakowało.
no to musisz je zrobić 🙂 na pewno zostaną z Wami na dłużej 🙂
Gdyby nie pieczarki, byłoby to danie idealne;).
pieczarki można sobie odpuścić 🙂
Ciekwy pomysł 🙂 może uda mi się zrobić na weekend 🙂
Zapraszam na nowy post
http://kosmetykiwmoimswiecie.blogspot.dk/2014/11/organique-body-butter-coffee-beans.html?m=0
życzę smacznego i już do Ciebie biegnę 😉
To wlasnie jest wspaniale, ze z prostych skladnikow a takie pysznosci dla ciala i cudnosci dla oka, potrafisz Malgosiu przyrzadzic:):)
Przepis REWELACJA!! Dziekuje i serdecznie Cie Malgosiu pozdrawiam:):)
Elu, tylko że moje ciało potem krzyczy, że starczy tych dobroci ;))))) hihihi…
Małgosiu a Ciebie znów pyszności. Pozdrawiam ciepło!
no co ja poradzę, że lubię dobrze podjeść ;)))))
Kurcze, wygląda bosko :))
a jak smakuje! ;)))))
pysznie wyglądają, chętnie bym zjadła:)
częstuj się 😉
Smaczne:)idealne do surówki:)
masz rację, świetnie pasują do nich 🙂