Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji to pyszna odmiana dla tradycyjnych drożdżówek – spróbuj!
Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji powstały wzorowane na przepisie na odrywane bułeczki z kajmakiem. Od pierwszego pieczenia wiedziałam, że zagoszczą na dłużej w mojej kuchni. Przygotowuje się je łatwo i (nie licząc czasu wyrastania) dość szybko. Znikają jeszcze szybciej, bo są naprawdę pyszne. Nadzienie bułeczek zmienia się według upodobań: czasem jest to kajmak, czasem powidła, czasem owoce, co kto lubi. Można pokusić się nawet o przygotowanie kilku rodzajów nadzienia, a wtedy są to bułeczki z niespodzianką.
Pomysł na muffinkowe bułeczki powstał dość prozaicznie: po prostu przygotowałam więcej ciasta, bo w planie była większa forma. Zostało go jednak trochę, więc wymyśliłam, że upiekę je pojedynczo i w papilotkach zrobionych z papieru do pieczenia – efekt widać na zdjęciach.
Przepis na drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jgodami goji
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 45 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 250 ml mleka
- 100 ml oleju
- szczypta soli
- 2 jajka
Dodatkowo:
- 100 g czekolady spora garść jagód goji
- cukier do posypania
Jak zrobić drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jgodami goji
- Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem aż się rozpuszczą. Dodać podgrzane lekko mleko i około 1/3 mąki. Wymieszać i odstawić na około 15 minut do podrośnięcia.
- Następnie dodać resztę składników i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Powinno bez problemu odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na 20-30 minut.
- W tym czasie przygotować foremki do bułeczek: pociąć papier do pieczenia w kwadraty i wyłożyć nim blaszaną (lub silikonową) formę do muffinek.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na tyle części ile chcemy mieć bułeczek, każdą lekko spłaszczyć i nakładać po 2-3 kostki czekolady i kilka jagód goji, formować “pakieciki” i układać w papierowych papilotkach, stroną z łączeniem do dołu.
- Bułeczki posmarować mlekiem i posypać grubym cukrem, a następnie odstawić na kwadrans. Piec w temperaturze 180-190 stopni przez około 20 minut. Powinny być lekko złote.
- Nadzieniem do takich bułeczek może być wszystko co lubicie. Ja tym razem miałam pod ręką czekoladę i jagody goji, więc tego właśnie użyłam.
Proste przepisy na muffinki i babeczki
Muffinki marchewkowe z orzechami i cytrynowym lukrem – proste, bardzo szybkie i smaczne.
Kilka najlepszych przepisów na babeczki – zebrane w jednym wpisie – zapraszam.
Ale cudne. Smakowicie wyglądają. Pożarłabym w 5 sekund wszystkie 🙂 A jeszcze z czekoladą… Mniam.
Oj Gośka! Co Ty jeszcze wymyślisz ! Żeby to szło tak sięgnąć z obrazka…
Ależ piękna zastawa!
Fantastycznie wyrośnięte, takie pulchne i mięciutkie 🙂
ale pycha śniadaniówki 🙂
łap jedną!
;)))
ooo rannyy! pycha te muffinko-bułeczki!
bardzo pycha, sama spróbuj 🙂
Świetny przepis! Już go sobie zapisałam 🙂
ciekawe czy Ci zasmakuje 🙂
Wyglądają przepysznie… ja ostatnio przytyłam – zero słodyczy… Chyba… Pozdrawiam Cię Małgosiu.
przytyłaś? nie wierzę 🙂 a nawet jeśli to i tak wyglądasz zabójczo :*
Cudne, pyszne i zdrowe. 🙂 Czegoż można chcieć więcej? Sięgnąć i zjeść, a zjadłabym. 🙂
Pozdrawiam. Danusia 🙂
Danusiu, mam podobnie, jak zaglądam do Ciebie 🙂
Smakowite! Tylko takie schrupać 🙂
częstuj się Aniu 🙂
wygląda pięknie i pewnie tak samo smakuje 🙂
o tak, są pyszne i bardzo delikatne 🙂
Super!! 🙂
🙂
wyglądają bardzo apetycznie 🙂
dziękuję 🙂
Małgosiu jakie ładne, wyrośnięte babuszki. :))
Co do mojej sprawy z naciąganiem mnie na majty. Firmę każdy znajdzie, wystarczy wpisać w wyszukiwarkę….oszuści od majtek. A ja wolę nie ryzykować, z tego co wiem to szemrany interes i "biznesmeni" 🙂
strasznie mnie wkurzają ci dzwoniący i próbujący namówić na coś, nie zawsze uczciwi :/
wyrobiłam sobie nawyk kierowania ich z jakimkolwiek zapytaniem na maila 😀 skoro mają wszystkie moje dane to niech mailowo zapytają 😉
Ale wyrośnięte! Ale śliczne. Świetny pomysł na dodanie jagód i czekolady.
kiedyś drożdżowe mnie nie lubiło, teraz pokochaliśmy się 😉
pysznie wyglądają, super Ci wyrosły:)
dzięki 🙂
a moge uzyc suchych drozdzy? ile?
myślę że możesz
znalazłam taki przelicznik w gramach:
10,2 g drożdży świeżych –> 4,3 g drożdży suszonych –> 3,2 g drożdży instant
Dziękuję:)