Domowe bułeczki z pieczarkami to jedna z najpopularniejszych przekąsek – możesz zrobić je w domu zamiast kupować gotowe.
Domowe bułeczki z pieczarkami to coś, co chyba zna każdy, prawda? Ulubiona przekąska, kupowana często w ulicznych budkach, pyszna, pachnąca, wypełniona pikantnym farszem. Któż jej nie lubi? Ja takiego kogoś nie znam. W moim mieście jest miejsce znane każdemu, gdzie można takie bułeczki kupić, a ja postanowiłam zrobić je w domu. Oczywiście postawiłam na nieco inną wersję: farsz pieczarkowy “owinęłam” surowym, własnoręcznie zrobionym ciastem, a dopiero potem upiekłam je. Ponieważ pomysł okazał się trafiony w dziesiątkę, przepisem postanowiłam podzielić się nim z Wami.
Przepis na domowe bułeczki z pieczarkami
Farsz pieczarkowy – składniki:
- około 300 g pieczarek
- 2 średnie cebule
- sól, pieprz, ostra papryka – do smaku
- 3 łyżki masła
Jak zrobić farsz pieczarkowy do bułeczek – krok po kroku
- Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. (Ponieważ świeże pieczarki nie wymagają obierania ze skórki, warto ją pozostawić.)
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Masło stopić na patelni, dodać cebulę, zeszklić ją na średnim ogniu.
- Dołożyć pieczarki i poddusić razem.
- Przyprawić solą, pieprzem i papryką, odstawić od wystudzenia.
Bułeczki – składniki:
- 2 i pół szklanki mąki pszennej + mąką do podsypywania ciasta
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mleka + odrobina do posmarowania bułek
- 4 dkg świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 4 łyżki masła
- kawałeczek żółtego sera do posypania bułek
Jak zrobić bułeczki z pieczarkami – krok po kroku
- Drożdże rozetrzeć z cukrem aż się rozpuszczą, wlać ciepłe mleko, niecałą szklankę mąki i wymieszać. Odstawić pod przykryciem do lekkiego podrośnięcia na około 10 minut.
- Po tym czasie wsypać resztę mąki, dodać jajko, stopione i przestudzone masło i sól, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, które nie powinno kleić się do ścianek naczynia.
- Przesypać od góry lekko mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę – ciasto powinno podwoić objętość.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną lekko mąką stolnicę, rozwałkować na grubość około 1-1,5 cm.
- Pociąć na 4-6 pasków, na każdy wzdłuż nakładać farsz i zwijać, a następnie formować bułeczkę zakładając brzegi pod spód. (Jeśli opisałam to mało zrozumiale, to piszcie.)
- Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut, a przed pieczeniem posmarować delikatnie mlekiem i posypać startym serem.
- Piec w temperaturze 180°C przez około pół godziny – do lekkiego zrumienienia.
Jakiś czas temu Gazeta Lubuska, z którą okazyjnie współpracuję, wydawała książkę „Przepisy sprawdzone przez pokolenia”, a na swoim youtube’owym kanale “Lubuskie smaki”, pokazała właśnie ten przepis. Moje bułeczki piekł fantastyczny lubuski kucharz Tomasz Tomiuk, zerknijcie jak wyszły Tomkowi ?
Świetne bułeczki na pewno kiedyś wypróbuję. Dołączam do grona obserwatorów 🙂
witam serdecznie, Jolu 🙂
Wypasione bułeczki, mniam 🙂
częstuj się, smacznego 🙂
Ależ zgłodniałam. Uwielbiam bułki z pieczarkami do tego jeszcze czerwony barszczyk i jestem w siódmym niebie. 😉
masz rację, barszczyk do tego dopełni dzieła ;)))
Takie buły kojarzą mi się z dzieciństwem 🙂 w moim mieście była budka gdzie można było kupić przepyszne bułeczki z pieczarkami na ciepło, ach jak to smakowało!
u nas też taka budka była, nawet nadal jest i nadal takie bułki sprzedają 🙂 tylko że tamte są z gotowych bułek, a ja zrobiłam wszystko sama i zapiekłam surowe ciasto z farszem 🙂 wyszło jeszcze smaczniej 🙂
Ależ cudne! Wyglądają przepysznie 🙂
i takie też są w smaku 🙂
Bardzo apetyczne 🙂
tez tak uważam 🙂
Uwielbiam takie propozycje!!! 🙂 Kocham domowe pieczywo i szaleję za pieczarkami. Aż bym się chciała wprosić (tak na dłużej) 🙂
to ja już zacznę robić kolejną porcję 😉
Idealna i pyszna bo u ciebie nie może być inaczej, serdeczności dla ciebie Małgosiu 🙂
Avo, różnie to bywa, ale staram sie, aby było smacznie i ładnie 🙂
Doskonałe!
też tak (nieskromnie) uważam :))))
Pieczarki uwielbiam. Buły prezentują się smakowicie 🙂
musisz takie upiec 🙂 i czekam na wrażenia 🙂
ale pyszne bułeczki 🙂 mniam 🙂 Pozdrawiam!
dzięki, Gabrysiu 🙂
pozdrawiam również 🙂
Próbowałaś może kiedyś z innej mąki niż pszenna?
tej wersji bułeczek nie robiłam z inną mąką
Bardzo smacznie wyglądają w przekroju 🙂 Nasz tata zajada się podobnymi z Lidla ale te są na pewno dużo lepsze!
ja uważam, że wszystko zrobione we własnej kuchni jest lepsze niż najlepsze kupione 🙂
Chyba jedne z ulubionych bułek, tych nie na słodko 🙂 przepis wykorzystam na pewno 🙂
życzę smacznego, wiem, że się nie zawiedziesz 🙂
Małgosiu, w kiosku nie kupuję, przyjeżdżam do Ciebie. Tak pachną… Pozdrawiam Cię ciepło!
Ale mam u Ciebie zaległości…
no kochana, jak Ty już w końcu dojedziesz, to zaszalejemy w kuchni ;)))
Mniam. Uwielbiam pieczarki, a juz zwłaszcza paszteciki z pieczarkami 🙂
to musisz takie upiec 🙂
Sliczne bileczkki. Przekaska idealna 😉
dziękuję 🙂 wyszły pyszne i takie jakie miały wyjść 🙂