5,7K
Z ciastem filo zetknęłam się pierwszy raz kilka lat temu. Pokusiłam się nawet o samodzielne jego zrobienie. Potem jakoś zapomniałam o nim, do czasu, kiedy to Ewa z bloga Jedz z apetytem namówiła mnie do zrobienia tureckiej potrawy o sympatycznej nazwie börek. U mnie wyglądał on tak >klik<, a u Ewy tak >klik< Z ciasta filo postanowiłam przygotować zapiekane ruloniki nadziane mięsem i szpinakiem. Jak dla mnie połączenie idealne. Wspaniale smakowało zarówno prosto z pieca, jak i na drugi dzień. Przygotowanie jest proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu, więc na pewno będę wracać do tego przepisu.
Składniki:
3-4 arkusze gotowego ciasta filo,
około 10 dkg żółtego sera,
farsz szpinakowy:
opakowanie mrożonego szpinaku (najlepiej w formie tzw. brykietów),
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz – do smaku,
gałka muszkatołowa,
2-3 łyżki masła;
Szpinak rozmrozić, odcisnąć nadmiar wody. Na maśle zeszklić posiekany drobno czosnek, dodać szpinak i wszystko razem udusić do miękkości. Przyprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Jeśli szpinak jest gorzkawy, można dodać odrobinę cukru do niego.
farsz mięsny:
około 40 dkg mięsa mielonego,
1 średnia cebula,
3 większe ząbki czosnku,
1 łyżka oleju,
sól, ostra mielona papryka – do smaku,
1 łyżka koncentratu pomidorowego – opcjonalnie.
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju. Dodać posiekany drobno czosnek, chwilę przesmażyć. Dodać mięso, wymieszać z cebulą i czosnkiem, udusić do miękkości. Na koniec doprawić solą, papryką i ewentualnie koncentratem pomidorowym.
Ciasto filo pokroić na prostokąty (dowolnej wielkości). Nakładać po plasterku sera, łyżce mięsa i łyżce szpinaku. Zawijać w podobny sposób, jak krokiety. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Podawać na gorąco lub po całkowitym przestygnięciu.
Doskonale smakują z pikantnymi sosami na bazie jogurtu lub z pikantnym keczupem.
Smacznego!
Co post – to smaczniejsza propozycja. Ach…
no i musisz przyjechać :))))
Zawsze mam problem z kupieniem ciasta filo. Muszę dodać, że idealnie zrobiłaś!!!
Avo, ja kupuję w Biedronce 🙂 polecam
I też sobie kiedyś zrobię 🙂 Faajne i proste 🙂
przyślij zdjęcie 🙂
Muszę się rozejrzeć za ciastem filo. 😉
ja kupuję w Biedronce 🙂
Pychota!
zgadłaś 🙂
pycha:) chętnie bym spróbowała takie 🙂
w takim razie częstuj się 🙂
Ale pyszności Małgosiu 🙂 przyznam się, że jeszcze z ciastem filo nic nie robiłam 🙂
musisz to nadrobić
z Twoja wyobraźnią stworzysz prawdziwe cuda 🙂
Ojjjj kuszące i smaczne nawet przez ekran !!
musisz takie upiec 🙂
Fantastyczne:)bardzo lubię takie jedzonko:)
ja też 🙂 uwielbiam chrupiące przekąski 🙂
bardzo fajny przepis;)
też tak sądzę 🙂
Jesteśmy ciekawe jak smakuje cisto filo. W takich przepisach wygląda świetnie 🙂
filo jest bardzo chrupiące, idealnie nadaje się na takie wypieki, czy na słodko, czy też na wytrawnie 🙂
ciasto filo jest mega, dlatego musimy wypróbować
i zapraszamy do nas
blotodlazuchwalych.blogspot.com
planuję nafaszerować je serem feta z miodem 🙂 podpatrzyłam to u innej blogerki 🙂
wow, fantastyczne! jadłabym 🙂
częstuj się, Gosiu 🙂
Smakowicie wygląda, i na pewno smakuje wyśmienicie 🙂
musisz sam się przekonać 🙂