DayliCooking|Małgorzata Kijowska
  • Śniadania i kolacje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Kanapki
      • Pieczywo
        • Bułki
        • Chleby
    • Jajka
  • Obiady
    • Zupy
    • Drugie dania
    • Mięso
    • Jarskie
    • Dodatki
    • Danią mączne
      • Naleśniki
      • Makaron
      • Placki
      • Kluski
      • Pierogi
    • Ryż
    • Zapiekanki
    • Fast food
  • Grzyby
  • Słodko
    • Napoje
      • Bezalkoholowe
      • Alkohol
    • Ciasta
      • Ciasta drożdżowe
    • Ciastka
    • Babeczki
    • Desery
  • Przetwory
    • Przyprawy
    • Wytrawne
    • Słodkie
  • Ryby
    • Śledzie
  • DayliHome
    • Recenzje
    • Porady
    • Aplikacja przelicznik kulinarny – kalkulator kuchenny
    • Domowa apteczka
  • Poza kuchnią
  • Kontakt
    • O blogu
    • Ja w mediach
    • Polityka prywatności
DayliCooking|Małgorzata Kijowska
  • Śniadania i kolacje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Kanapki
      • Pieczywo
        • Bułki
        • Chleby
    • Jajka
  • Obiady
    • Zupy
    • Drugie dania
    • Mięso
    • Jarskie
    • Dodatki
    • Danią mączne
      • Naleśniki
      • Makaron
      • Placki
      • Kluski
      • Pierogi
    • Ryż
    • Zapiekanki
    • Fast food
  • Grzyby
  • Słodko
    • Napoje
      • Bezalkoholowe
      • Alkohol
    • Ciasta
      • Ciasta drożdżowe
    • Ciastka
    • Babeczki
    • Desery
  • Przetwory
    • Przyprawy
    • Wytrawne
    • Słodkie
  • Ryby
    • Śledzie
  • DayliHome
    • Recenzje
    • Porady
    • Aplikacja przelicznik kulinarny – kalkulator kuchenny
    • Domowa apteczka
  • Poza kuchnią
  • Kontakt
    • O blogu
    • Ja w mediach
    • Polityka prywatności
CiastkaSłodko

Faworki karnawałowe, czyli chrust

by Małgorzata Kijowska 10 lutego 2015
Napisane przez Małgorzata Kijowska 10 lutego 2015

Faworki karnawałowe – lekkie, chrupiące, delikatne, nazywane także chrustem, chruścikiem. Skąd wzięła się nazwa i jak powstały te pyszne, rozpływające się w ustach kawałki kruchego ciasta?

Faworki karnawałowe – ich nazwa pochodzi z języka francuskiego, a dokładnie od słowa faveur, czyli wstążka, tasiemka. Prawdopodobnie faworki powstały całkowicie przypadkowo, kiedy to jeden z kucharzy wrzucił do wrzącego tłuszczu cienki pasek ciasta na pączki. Po usmażeniu pasek wyglądał jak zawinięta lekko wstążeczka.

Faworki karnawałowe smaży się – jak sama nazwa wskazuje – głównie w karnawale i na jego zakończenie, czyli w tłusty czwartek i ostatki. W niektórych domach z ciasta na faworki smaży się także róże karnawałowe, czyli połączone ze sobą i ponacinane kółka, tworzące formę kwiatka. Po usmażeniu najczęściej ozdabia się je “kropką” dobrego dżemu lub konfitur.

Jeśli karnawał wolisz dosmaczać pączkami w nieco prostszej wersji to sprawdź mój przepis na serowe oponki. Dzisiaj jednak zapraszam na faworki, kruchutkie, aż łamią się, kiedy bierzemy je do ręki. Są tak delikatne, że dosłownie rozpływają się w ustach, strzelając delikatnie przy tym jak delikatne suche leśne gałązki, czyli chrust i stąd właśnie ta druga nazwa.

Faworki karnawałowe - sprawdzony przepis na ciasto na faworki

Przepis na faworki karnawałowe

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej – poniżej możesz przeliczyć produkty, jeśli używasz innych miar
  • niepełna szklanka kwaśnej gęstej śmietany
  • 6 żółtek
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • sól na czubku noża
  • opcjonalnie 1 łyżka cukru pudru – ja nie dodaję, wolę jak faworki same w sobie nie są słodkie
  • tłuszcz do smażenia (najlepszy jest smalec)  

na

Jak zrobić ciasto na faworki karnawałowe

  • Mąkę przesiać do większej miski, dodać sól i ewentualny cukier puder.
  • Żółtka razem ze śmietaną dodać do miski z mąką z dodatkami, wlać spirytus lub ocet.
  • Wszystkie składniki zagnieść razem do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
    Wyrobione schłodzić w lodówce przez kilkanaście minut, a następnie wyjąć i zbić wałkiem.

Jak to zbić wałkiem ciasto na faworki?

Kulę ciasta uderzać mocno wałkiem po całej powierzchni. Po spłaszczeniu zakładać brzegi z powrotem w kulę (taki mniej więcej kształt) i ponownie wybijać. Chodzi o to aby wtłoczyć w ciasto powietrze. Czym dłużej ciasto jest wyrabiane – bite, tym faworki wyjdą bardziej chrupiące i z widocznymi pęcherzykami po usmażeniu.

  • Następnie “zbite” ciasto podzielić na 2-4 części. (Te, które nie będą akurat wałkowane, przykryć czystą ściereczką lub pozostawić w misce, a miskę przykryć).
  • Blat lub stolnicę delikatnie podsypać mąką pszenną i wałkiem rozwałkowywać kolejno każdą część ciasta. Czym ciasto będzie cieńsze, tym finalnie faworki będą delikatniejsze i bardziej chrupiące.
  • Z rozwałkowanego cieniutko ciasta wykrawać paski o szerokości 2-3 cm, nacinać je przez środek i przekładać przez niego jeden z końców. Wycinać można ostrym nożem lub radełkiem – moje ma “falbankę”.  
Faworki karnawałowe - sprawdzony przepis na ciasto na faworki

Jak najlepiej smażyć faworki, aby były chrupiące, delikatne i nie nasiąkały tłuszczem

Faworki smażyć w głębokim tłuszczu, niezbyt mocno, żeby nie nabrały gorzkawego posmaku. Ja smażę na oleju rzepakowym, choć wiem, że najsmaczniejsze wychodzą ze smalcu.

  • Do szerokiego garnka z grubym dnem przełożyć tłuszcz – wlać olej lub włożyć smalec w ilości takiej, aby faworki podczas smażenia swobodnie pływały.
  • Rozgrzać tłuszcz na nieco wyższym niż średni poziomie – moja kuchenka ma 9 stopni nagrzewania, ja ustawiam płytkę na 6. Przez kilka minut czekam, aż tłuszcz nagrzeje się odpowiednio. Na początek smażenia wrzucam niewielki kawałek ciasta i sprawdzam czy temperatura jest odpowiednia, a ciasto smaży się odpowiednio szybko, ale nie za szybko. Zbyt zimny tłuszcz spowoduje, że faworki wyjdą twardawe, a nie chrupiące, a także nasiąkną tłuszczem. Zbyt gorący – jak wspomniałam wyżej – za bardzo przypiecze faworki i doda gorzkiego posmaku.
  • Faworki smażyć krótko z obu stron, mniej więcej pół minuty powinno każdej stronie wystarczyć. Jeśli zbyt szybko będą się rumienić, wtedy trzeba nieco zmniejszyć ogień pod garnkiem. Jeśli będą smażyły się wolniej, wtedy odwrotnie – trzeba ogień zwiększyć.
  • Przy pomocy metalowych szczypców, dwóch widelców (ostrożnie z nimi jednak…) lub metalowej łyżki cedzakowej, wyjmować usmażone faworki. Od razu rozkładać na papierowym ręczniku, aby reszta tłuszczu z nich wsiąknęła właśnie w ręcznik.
  • Jeszcze ciepłe posypywać cukrem pudrem…a następnie patrzeć jak znikają.    
Faworki karnawałowe - sprawdzony przepis na ciasto na faworki

Cukier puder do faworków

Zamiast klasycznego cukru pudru do obsypania faworków, można użyć pudru z dodatkiem cynamonu, kardamonu lub obu ich razem. Wtedy faworki nabierają lekko korzennego smaku i aromatu. Można także zmielić domowy cukier waniliowy i uzyskać waniliowy puder do obsypania faworków.

faworki
28 komentarzy
0
FacebookTwitterPinterestEmail
Małgorzata Kijowska

poprzedni wpis
Ciasto czekoladowe ze śliwkami – najlepsze
następny wpis
Chrupiące pakieciki z ciasta filo z mięsem mielonym, szpinakiem i serem

Podobne wpisy

Lawendowe kruche ciasteczka cytrynowe

23 listopada 2020

Kruche ciasteczka z cukrem

14 listopada 2020

Puszyste gofry słodkie i wytrawne

4 listopada 2020

Jagodzianki – bułeczki drożdżowe z jagodami

2 sierpnia 2020

Szybkie ciasto jogurtowe z jabłkami

4 czerwca 2020

Waniliowo-czekoladowe ciasto Zebra – najlepsze

30 marca 2020

Salceson, czyli czekoladowe ciasto z jabłkami

10 lutego 2020

Seromakowiec z żurawiną – najlepszy nie tylko na...

29 grudnia 2019

Drożdżowe bułeczki wyrastające na zimno

13 listopada 2019

Ciasto drożdżowe z cynamonem i kardamonem

23 października 2019

Lekkie biszkoptowe ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką...

5 października 2019

Maślane ciasto maślankowe ze śliwkami – bez miksera

4 sierpnia 2019

28 komentarzy

Barbarossa 22 lutego 2015 - 13:42

Gratuluję Małgosiu. TY, Ava i Krysia zasługujecie na I – wszystkie razem!!!
Faworki uwielbiam!

Odpowiedź
Małgorzata 23 lutego 2015 - 10:41

dziękujemy 🙂 staramy sie jak możemy 😉

Odpowiedź
Unknown 11 lutego 2015 - 12:39

Kocham, kocham faworki.
A powiedz na czym najlepiej smażyć? Na patelni czy wrzucać do garnka? Nigdy nie robiłam :/

Odpowiedź
Małgorzata 11 lutego 2015 - 12:43

ja smażę na głębszej patelni

Odpowiedź
Unknown 11 lutego 2015 - 12:50

A pączki też na głębszej? Dziękuję pięknie.

A 28 miejsce jest fantastyczne i jak najbardziej zasłużone. Będę robić albo faworki, albo pączki, albo jedno i drugie. 😛
No i na pewno znowu sypany jabłecznik 😀

Odpowiedź
Małgorzata 11 lutego 2015 - 12:53

pączki są większe, więc i głębsze naczynie do smażenia potrzebne 🙂
ja mam taką starą stalową patelnię, dość głęboką, na której smażę i pączki, i faworki

Odpowiedź
Unknown 11 lutego 2015 - 12:59

To na faworki mogę mieć stalową patelnię (bo głęboka, ale nie dość by zmieścić pączki) i rondelek 😀
Kochana jesteś. Prawdziwa skarbnica wiedzy 😀 Dziękuję ogromnie za wszystkie rady.

Odpowiedź
Małgorzata 11 lutego 2015 - 13:12

oj tam, zaraz skarbnica 😉
jakby co to dopytuj śmiało :*

Odpowiedź
Salvador Dali 11 lutego 2015 - 05:21

mniaaaam! 😀 kocham faworki, a nie jadłam ich już chyba, ze 3 lata.. 🙁
wyglądają perfekcyjnie 😉

Odpowiedź
Małgorzata 11 lutego 2015 - 12:02

u nas też faworki leżały zapomniane przez wiele lat 🙂

Odpowiedź
Wypisz Wymaluj 11 lutego 2015 - 00:43

Nie rób mi tego! 🙂 Ślinotok mnie zamęczy! 🙂 Wyglądają bosko!

Odpowiedź
Małgorzata 11 lutego 2015 - 12:02

oj tam
lecisz do kuchni, zagniatasz, wałkujesz, wykrawasz i smażysz
a potem już tylko siedzisz i jesz, stoisz i jesz, podbiegasz i jesz……… ;))))

Odpowiedź
Unknown 10 lutego 2015 - 21:26

Miałam nic nie robić w tym roku, ale chyba na faworki się skuszę. 😉

Odpowiedź
Małgorzata 11 lutego 2015 - 12:01

skuś się 🙂 szybko się robi i sa pyyyyszne 🙂

Odpowiedź
Anna 10 lutego 2015 - 20:10

Aż tutaj pachną Twoje faworki, pychota! 🙂 A wyniku gratuluję! 🙂

Odpowiedź
Małgorzata 11 lutego 2015 - 12:01

dziękuję Aniu 🙂 wynik jest wielkim pozytywnym zaskoczeniem 🙂
częstuj się :*

Odpowiedź
Margaretkaw 10 lutego 2015 - 18:03

Dawaj jednego, pysznie wyglądają 🙂

Odpowiedź
Małgorzata 11 lutego 2015 - 11:59

bierz dwa, albo i dziesięć ;))))

Odpowiedź
Kulinarna Maniusia 10 lutego 2015 - 17:37

Pyszne 🙂 i gratuluję 28 miejsca, naprawdę super wynik 🙂 a teraz się poczęstuje faworkami 🙂

Odpowiedź
Małgorzata 11 lutego 2015 - 11:59

dziękuję za wsparcie 🙂
częstuj się, kochana 🙂

Odpowiedź
Unknown 10 lutego 2015 - 16:26

az sie zachcialo… zrobisz mi???

Odpowiedź
Małgorzata 11 lutego 2015 - 11:59

zrobię, obiecuję 🙂

Odpowiedź
Candy Pandas 10 lutego 2015 - 13:33

Gratulacje 28 miejsca! To świetny wynik, bo konkurencja była ogromna 🙂
Bardzo podobają nam się fale, którymi wycięte są faworki. Polujemy na taki sprzęcior 😀
(lepiej pilnować tej wykrawarki xD )

Odpowiedź
Małgorzata 11 lutego 2015 - 11:58

dziękuję pięknie 🙂

takie radełko kupiłam jakiś czas temu w tesco 🙂

Odpowiedź
Unknown 10 lutego 2015 - 13:32

pięknie CI wyszły 🙂
Szaleństwo na blogach z faworkami 🙂 Aż ślinka cieknie

Odpowiedź
Małgorzata 11 lutego 2015 - 11:57

wszyscy czekają na Tłusty Czwartek i okazję do podjedzenia ;))))

Odpowiedź
AZgotuj! 10 lutego 2015 - 13:12

podziwiałam na fb

Odpowiedź
Małgorzata 10 lutego 2015 - 13:18

🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz Usuń odpowiedź

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę stronę internetową.

Przepisy na dania i przekąski na imprezę

Przelicznik miar i wag

Kulinarny kalkulator, przelicznik miar i wag kuchennych

PRAWA AUTORSKIE

Wszystkie teksty i podpisane zdjęcia są moja własnością. Nie zgadzam się na używanie ich bez mojej wiedzy i zgody. Uszanuj moją pracę i nie kradnij.

Zdjęcia bez mojego podpisu pochodzą ze źródeł legalnych i są albo przeze mnie kupione, albo wykorzystywane na zasadach licencji CC0.

Newsletter DayliCooking.pl

Nie chcesz przegapić nowych wpisów?

Zapisz się na newsletter.

Jeszcze chwileczkę...

Rejestracja udana. Od teraz będę informować Cię o nowych wpisach na blogu!

Wędliny, wędzone ryby i przetwory

Oliwa najlepszej jakości

Archiwum

Instagram

daylicooking

Małgorzata Kijowska
Fotka zza pleców, czyli backstage sesji zdjęciow Fotka zza pleców, czyli backstage sesji zdjęciowej w moim niedawno powstałym wymarzonym studiu. Dzisiaj pierwszy przepis z oliwami z fantastycznego sklepu internetowego @oliwaimiod 🤩 Doskonałej jakości oliwy generalnie bronią się same, jednak nie każdy zna akurat ten sklep. Ja znam od jakiegoś czasu, więc mogę i chcę polecać. Jutro na blogu przepis i bazyliowa oliwa 👍🤩 
_____________________________
#backstage #oliwa #oliwaimiod #najlepszaoliwa #polecam #fotostudio #fotografowanie #aparatfotograficzny #instafood #instafoto #foodphoto #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking
Takie ciacho machnęłam sobie dzisiaj 😎 Z drob Takie ciacho machnęłam sobie dzisiaj 😎 Z drobnymi perturbacjami, ale finalnie wyszło genialne w smaku. Ciasto dyniowe z kawałkami gruszki, z kremową polewą z twarożku śmietankowego 🤩☺️ Po niedzieli wracam na blog pełną parą, więc wypatrujcie nowości 👍☺️
_______________________________________
#ciasto #dyniowe #pumpkincake #ciastodyniowe #dynioweciasto #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking #zgruszkami #domoweciasto #tojestpyszne #foodstyling #foodie
Domowy makaron - wbrew pozorom szybko, sprawnie i Domowy makaron - wbrew pozorom szybko, sprawnie i bez większego bałaganu. Dawno już go nie robiłam, ale postanowiłam wrócić do tego nawyku. On nie zawsze jest równiutko pokrojony, ale zawsze pysznie smakuje. Kto z Was robi makaron w domu? ☺️
_____________________
#makaron #domowymakaron #swojskimakaron  #walekdociasta #wałekdociasta #blogkulinarny #blogerkakulinarna #daylicooking
To moje miejsce i koniec 🤦😎🐱 Najlepszy pu To moje miejsce i koniec 🤦😎🐱 Najlepszy punkt obserwacyjny bez szans na oddanie komukolwiek. To nic, że pierwotnym przeznaczeniem tego miejsca było coś innego. Ten facet ze swoim charakterkiem zawsze postawi na swoim 😁
_______________

#kot #naszkot #szogun #kuchnia #kotwkuchni #pieszczoch  #lovethiscat #czarnobiałykot #koteczek
Rosół z kaczki trochę inaczej niż tradycyjne. Rosół z kaczki trochę inaczej niż tradycyjne. Według rady Oli z @czteryfajery.pl najpierw warzywa i kawałki kaczki opiekłam w piekarniku. Od pewnego czasu tak robię i muszę się przyznać, że lepszego rosołu do tej pory nie udało mi się stworzyć 🥰
_____________________________
#rosół #rosol #obiad #wolnowar #zwolnowaru #tojestpyszne #foodblog #foodgasm #instafood #gotowanie #gotujebolubie #kuchnia #mojakuchniamojezasady #smacznego
Na blog wleciał nowy przepis. Zupa z soczewicy z Na blog wleciał nowy przepis. Zupa z soczewicy z kuleczkami wołowymi 🤩 Aromatyczna, rozgrzewająca, sycąca i bardzo pyszna. Polecam na chłodne dni 👍😍
_____________________________
#zupa #zupazsoczewicy #zuparozgrzewająca #nowyprzepis #nowywpis #nowe #juznablogu #zapraszam #polecam #tojestpyszne #blogkulinarny #blogerkakulinarna #foodblogger #foodblog #instasoup #instafood #foodgasm #daylicooking
Kochani, w ostatnim dniu tego roku z całego serca Kochani, w ostatnim dniu tego roku z całego serca życzę Wam na Nowy 2021 Rok przede wszystkim zdrowia, optymizmu i spokoju. Niech wszystkie złe chwile odejdą z tym starym 2020 rokiem. Wszystkiego pięknego na kolejne 12 miesięcy 🤩🍾🥂😍
_______________________________
#szczesliwegonowegoroku #happynewyear #happynewyear2021 #nowyrok #nowyrok2021 #sylwester #sylwester2020 #zfiltrem #idzienowe #31grudnia #31grudnia2020 #zaraznowyrok
Nowość wśród portugalskich win - tym razem z T Nowość wśród portugalskich win - tym razem z Tejo, samego serca tego kraju ♥️
Tejo jest jednym z najstarszych regionów Portugalii. Winorośl jest tam uprawiana od XII wieku. Krajobraz, klimat, a przede wszystkim ekonomię kształtuje rzeka Tag (port. Tejo). Czy wiecie, że Tejo to drugi co do wielkości teren z lasami korkowymi? Blisko połowa produkowanego korka pochodzi właśnie stamtąd. 
Białe wina Ponte Portugal powstają ze szczepu Fernao Pires i szczepu Arinto. Jasna barwa win, kwiatowy aromat z nutami tropikalnych owoców - to musi zachwycać 😍  Dlatego ja wybieram białe, choć i czerwone zasługują na uwagę 😉  Polecam 🤩
Wieczór z planszówką i w dobrym towarzystwie 🥰 to się nazywa miło zakończyć tydzień 🤩 Spokojnej nocy, kochani 😘
__________________________
#viticulture #wino #dobrewino #gra #planszowka #planszówka #graplanszowa #toskania #wieczór #wieczor #kieliszek #czerwonewino #blogkulinarny #blogerkakulinarna #daylicooking #skwierzyna #zmiloscidowina #zmiłościdowina #passiamo
Dzisiejszy dzień jest wyjątkowo pracowity, a cza Dzisiejszy dzień jest wyjątkowo pracowity, a czas leci jak szalony 🤷 W takich sytuacjach najlepszym obiadem są pieczone warzywa z dodatkiem sosów jogurtowo-ziołowych. Właśnie do piekarnika wjechała blacha z muszkatołową dynią, ziemniaczkami i czosnkiem 🤩 Wszystko skropione oliwą bazyliową od @oliwaimiod 🥰👍☺️ Cudownie intensywny smak, piękny aromat bez wątpliwości, że to na pewno bazylia 😉 Polecam Wam! Jeśli chcecie jej spróbować to weźcie udział w konkursie i wygrajcie jeden z voucherów na zakup oliwy 👍
______________________________
#dynia #warzywa #oliwa #najepszaoliwa #włoskaoliwa #wloskaoliwa #polecam #oliwaimiod #obiad #smacznego #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking
Na blogu czeka na Was #urodzinowy #konkurs ☺️👍 do wygrania aż 17 nagród 🤩 Zapraszam!
_________________________
#nagrody #konkursurodzinowy #urodziny #blogoweurodziny #urodzinybloga #urodzinowykonkurs #naurodziny #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking
Nowe logo ☺️ Stworzyłam je samodzielnie od po Nowe logo ☺️ Stworzyłam je samodzielnie od początku do końca. Biorąc pod uwagę mój artystyczny antytalent wyszło chyba całkiem nieźle, jak sądźcie?? 😉😁😎
__________________________
#logo #nowelogo #nowe #brand #samazrobiłam #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking #nowość #nowosc
Ciasteczka cytrynowo-lawendowe 🤩 Robię kolejne Ciasteczka cytrynowo-lawendowe 🤩 Robię kolejne podejście do sfotografowania ich 🤭🙃😱😁 Są tak kruche, pyszne i pachnące, że trudno powstrzymać się od ich podjadania 😁 Tym razem się uda! Wpadną na blog lada dzień, obiecuję 🤩
__________________________
#ciasteczka #ciastka #zlawendą #lawendowe #krucheciastka #krucheciasteczka #krucheciasto  #tojestpyszne #blogerkakulinarna #blogkulinarny #skwierzyna #daylicooking
Dzbanek mięty na stole i pachnie prawie w całym Dzbanek mięty na stole i pachnie prawie w całym domu 🤩 Do mięty mam wyjątkową słabość od zawsze 😁
__________________________
#mięta #mieta #świeżamięta #swiezamieta #herbatamiętowa #uwielbiam #dzbanek #niedziela #blogkulinarny #daylicooking
Takie ciasteczka sobie upiekłam 🤩 kruche z cuk Takie ciasteczka sobie upiekłam 🤩 kruche z cukrem, z kruchego ciasta z dodatkiem serka śmietankowego 🤩 są pyszne ale trzeba ich upiec większą ilość...ciekawe dlaczego 😎
_____________________________
#ciastka #ciasteczka #kruche #krucheciasteczka #krucheciastka #tojestpyszne #daylicooking #blogkulinarny #skwierzyna
Gofry słodkie czy wytrawne? 🧇 😎🤔Trudny w Gofry słodkie czy wytrawne? 🧇 😎🤔Trudny wybór, przynajmniej dla mnie 😁 A może na śniadanie wytrawne, a do kawy słodkie? 😊 Kochani, obyśmy w życiu mieli tylko takie dylematy. Udanego dnia 🥰🌞🤩😘
__________________________
#gofry #gofrownica #śniadanie #sniadanie #dziendobry #dzieńdobry #wtorek #daylicooking #tojestpyszne #breville #blogkulinarny #blogerkakulinarna #deser
Pszenne odrywane bułeczki wyrastające w nocy. Cz Pszenne odrywane bułeczki wyrastające w nocy. Czy moze byc cos przyjemniejszego jak świeże gorące pieczywo do poniedziałkowego śniadania? 😊 Dobrego dnia, kochani 🥰
__________________________
#bulki #buleczki #sniadanie #poniedzialek #tobedziedobrydzien #skwierzyna #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking #smacznego
Naleśniki na deser to doskonały pomysł! U mnie Naleśniki na deser to doskonały pomysł! U mnie dzisiaj prosty zestaw: z twarożkiem i domowym dżemem pomarańczowo-dyniowym. Jestem chyba uzależniona od tego dżemu 😱😁🤔👍🤩
Lubicie naleśniki? Z czym najchętniej je robicie??
__________________________
#nalesniki #naleśniki #patelnia #patelniadonaleśników #deser #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking #tojestpyszne #homemade #niedziela #niedzielnepopołudnie
Dzień dobry w sobotę 😊 Mam nadzieję, że wsz Dzień dobry w sobotę 😊 Mam nadzieję, że wszystko u Was dobrze  i nastroje dopisują. W mojej kuchni dzisiaj wielkie gotowanie. Na pierwszy ogień poszły klopsiki wołowe w sosie porowo-paprykowym. Będzie pysznie i pachnąco 🤩 A jakie zapachy dzisiaj u Was??
__________________________
#sobota #gotowanie #wolowina #wołowina #obiad #daylicooking #klopsy #klopsiki #pysznie #milejsoboty #dobregoweekendu
Szykuje się pyszny obiad, czyli kurczak z dynią Szykuje się pyszny obiad, czyli kurczak z dynią na ostro 🤩 Z wolnowaru oczywiście, to już jest uzależnienie chyba 😱😁😍 
____________________________
#dynia #kurczak #wolnowar #crockpot #pysznie #obiad #skwierzyna #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking #środa #sroda #slowcooking #slowcooker #slowlife
Zobacz więcej... Obserwuj

Dołącz

Facebook

Wiejskie inspiracje

Najnowsze wpisy

  • Zupa z soczewicy z wołowiną

  • Domowy likier mleczno-kawowy w dwóch wersjach

  • Drink z arbuza i jeżyn, z rumem i w wersji bez alkoholu

  • Rozgrzewająca herbata pomarańczowa z anyżem, cynamonem i goździkami

  • Dyniowa latte – Pumpkin Spice Latte

  • Faworki karnawałowe, czyli chrust

  • Labneh serek z jogurtu z czosnkiem, ostrą papryką i bazyliową oliwą

  • Kotleciki z soczewicy i warzyw

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2020 - Wszelkie prawa zastrzeżone | Hosting zapewnia

DayliCooking|Małgorzata Kijowska
  • Śniadania i kolacje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Kanapki
      • Pieczywo
        • Bułki
        • Chleby
    • Jajka
  • Obiady
    • Zupy
    • Drugie dania
    • Mięso
    • Jarskie
    • Dodatki
    • Danią mączne
      • Naleśniki
      • Makaron
      • Placki
      • Kluski
      • Pierogi
    • Ryż
    • Zapiekanki
    • Fast food
  • Grzyby
  • Słodko
    • Napoje
      • Bezalkoholowe
      • Alkohol
    • Ciasta
      • Ciasta drożdżowe
    • Ciastka
    • Babeczki
    • Desery
  • Przetwory
    • Przyprawy
    • Wytrawne
    • Słodkie
  • Ryby
    • Śledzie
  • DayliHome
    • Recenzje
    • Porady
    • Aplikacja przelicznik kulinarny – kalkulator kuchenny
    • Domowa apteczka
  • Poza kuchnią
  • Kontakt
    • O blogu
    • Ja w mediach
    • Polityka prywatności
@2020 - Wszelkie prawa zastrzeżone | Hosting zapewnia
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgadzam sięPolityka prywatności