Zupę chrzanową zobaczyłam na blogu Konrada i od razu wiedziałam, że muszę jej spróbować. Nie byłabym sobą, gdyby nie zrobiła jej po swojemu.
Wyszła pysznie i wiem, że podam ją na wielkanocny stół. Wam też polecam, bo pewnie w niewielu domach pojawia się tak zupa. Królują białe barszcze i żurki, czasem z niewielkim dodatkiem chrzanu. W tej zupie to własnie chrzan stanowi podstawową nutę smakową. Bardzo zdecydowaną i jednocześnie orzeźwiającą. Idealnie uzupełnia smak białej kiełbasy i jajek. Polecam.
Składniki:
około pół kg wędzonki (np. boczku wędzonego)
2 większe marchewki
2 większe pietruszki
ćwierć średniego selera
około 15 cm zielonej części pora
2 duże liście laurowe
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
pól szklanki kwaśnej gęstej śmietany
3-4 łyżki tartego chrzanu
1 surowe żółtko
4 surowe białe kiełbaski
4 jajka ugotowane na twardo
sól do smaku
szczypta cukru
Wędzonkę opłukać i w całości włożyć do garnka z zimną wodą (około 2,5-3 litry). Dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować na minimalnym ogniu przez kilka minut. Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać, por oczyścić i opłukać – włożyć do gotującego się wywaru. Wszystko razem gotować cały czas na niewielkim ogniu do miękkości warzyw. Na końcu włożyć kiełbasę i parzyć ją przez około 10 minut – wywar powinien bardzo delikatnie wrzeć, podobnie jak gotujący się rosół. Biała kiełbasa nie powinna gotować się, lecz parzyć. Wtedy pozostanie soczysta i jednocześnie krucha.
Po sparzeniu kiełbasy, wywar przecedzić. Śmietanę, żółtko i chrzan połączyć razem. Wlać do gotującego się wywaru cały czas mieszając go. Po zagotowaniu odstawić z ognia. Doprawić solą i szczyptą cukru.
24 komentarze
Też spróbuję zrobić, zwłaszcza że do świątecznego barszczu dodaje zawsze duuużo chrzanu 🙂
Bardzo dobry pomysł na świąteczną zupę 🙂
zapachnialo Swietami!
oj tak 🙂 święta już czuć w powietrzu 🙂
brzmi bardzo ciekawie hmmm, ale mój syn tak kocha żurek, że nie mogę go zawieść;)
:*
przecież możesz dwie zupy przygotować :)P
Zupę chrzanową robiła tradycyjnie zawsze moja babcia, potem robiła ja moja mama. W tym roku zrobię ją ja. Żurek też lubię 😀
będzie pyszna Wielkanoc 🙂
no no, wygląda przepysznie! <3
i tak smakuje 🙂
zdecydowanie do wypróbowania:)
ciekawa jestem Twojej opinii 🙂
Ciekawa 🙂 Nie miałam jeszcze okazji jej próbować 🙂
spróbuj, polecam 🙂
Wreszcie jakaś nowa propozycja na wielkanocną zupę, a nie tylko ten żurek na zmianę z barszczem białym!
w sumie masz rację, Gaju 🙂 jak się zastanowić to Wielkanoc oznacza żurek i biały barszcz 🙂 pora na odmianę 🙂
W sumie mogłaby zastąpić tradycyjny żurek. 🙂
u nas w tym roku chyba zastąpi 🙂
Pieknie wyglada i na pewno pyszny zupka, ja wczoraj ugotowalam barszczyk bialy, tez z kielbaska i jajkiem i tez zawsze koniecznie dodaje marchewke, dla dodania koloru !
Twoja zupke chrzanowa, Malgosiu musze koniecznie ugotowac, bo sos chrzanowy robie czesto, ale takiej zupki chrzanowej jeszcze nie gotowalam i nie jadlam:) Musze ja koniecznie wyprobowac!
Dziekuje bardzo za przepis i pozdrawiam Cie serdecznie:)
Elu, jestem pewna, że trafi w Wasz gust 🙂
buziaki :***
Fantastyczna zupa. Bardzo lubię takie smaki 🙂
lubisz konkretne smaki, tak jak ja 🙂
Świetna ta zupa 🙂 Idealna na Wielkanoc 🙂
też tak myślę 🙂