2,2K
Zupa chrzanowa jest bardzo prosta do zrobienia. Warto przygotowywać ją nie tylko z okazji świąt wielkanocnych.
Zupa chrzanowa – zobaczyłam ją na blogu Konrada i od razu wiedziałam, że muszę jej spróbować. Bez wątpienia nie byłabym sobą, gdyby nie zrobiła jej po swojemu. Ponieważ wyszła pysznie, to wiem, że podam ją na wielkanocny stół, a i Wam też polecam, bo pewnie w niewielu domach pojawia się tak zupa. Z pewnością królują głównie białe barszcze i żurki, czasem z niewielkim dodatkiem chrzanu. W tej zupie to właśnie chrzan stanowi podstawową nutę smakową. Bardzo zdecydowaną i jednocześnie orzeźwiającą, idealnie uzupełniającą smak białej kiełbasy i jajek.
Zupa chrzanowa wielkanocna – przepis
Składniki:
- około 500 g wędzonki (np. boczku wędzonego)
- 2 większe marchewki
- 2 większe pietruszki
- ćwierć średniego selera
- około 15 cm zielonej części pora
- 2 duże liście laurowe
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- pól szklanki kwaśnej gęstej śmietany
- 3-4 łyżki tartego chrzanu
- 1 surowe żółtko
- 4 surowe białe kiełbaski
- 4 jajka ugotowane na twardo
- sól do smaku
- szczypta cukru
Jak zrobić zupę chrzanową
- Wędzonkę opłukać i w całości włożyć do garnka z zimną wodą (około 2,5-3 litry).
- Dodać liście laurowe i ziele angielskie – gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez kilka minut.
- W tym czasie marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać, a por oczyścić i opłukać – włożyć do gotującego się wywaru. Wszystko razem gotować cały czas na niewielkim ogniu do miękkości warzyw.
- Na koniec włożyć kiełbasę i parzyć ją przez około 10 minut – wywar powinien bardzo delikatnie wrzeć, podobnie jak gotujący się rosół. Biała kiełbasa nie powinna gotować się, lecz parzyć, wtedy pozostanie soczysta i jednocześnie krucha.
- Po sparzeniu kiełbasy, wywar przecedzić przez sito lub durszlak.
- Śmietanę, żółtko i chrzan połączyć razem w kubeczku lub małej miseczce. Następnie wlać do gotującego się wywaru cały czas mieszając go. Po zagotowaniu odstawić z ognia, doprawić solą i szczyptą cukru.
- Zupę podawać z białą kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo.
Jeśli szukasz pomysłów na dania wielkanocne, zerknij na moje przepisy. Wielkanocne dania smaczne są cały rok, nie tylko na święta.
Też spróbuję zrobić, zwłaszcza że do świątecznego barszczu dodaje zawsze duuużo chrzanu 🙂
Bardzo dobry pomysł na świąteczną zupę 🙂
zapachnialo Swietami!
oj tak 🙂 święta już czuć w powietrzu 🙂
brzmi bardzo ciekawie hmmm, ale mój syn tak kocha żurek, że nie mogę go zawieść;)
:*
przecież możesz dwie zupy przygotować :)P
Zupę chrzanową robiła tradycyjnie zawsze moja babcia, potem robiła ja moja mama. W tym roku zrobię ją ja. Żurek też lubię 😀
będzie pyszna Wielkanoc 🙂
no no, wygląda przepysznie! <3
i tak smakuje 🙂
zdecydowanie do wypróbowania:)
ciekawa jestem Twojej opinii 🙂
Ciekawa 🙂 Nie miałam jeszcze okazji jej próbować 🙂
spróbuj, polecam 🙂
Wreszcie jakaś nowa propozycja na wielkanocną zupę, a nie tylko ten żurek na zmianę z barszczem białym!
w sumie masz rację, Gaju 🙂 jak się zastanowić to Wielkanoc oznacza żurek i biały barszcz 🙂 pora na odmianę 🙂
W sumie mogłaby zastąpić tradycyjny żurek. 🙂
u nas w tym roku chyba zastąpi 🙂
Pieknie wyglada i na pewno pyszny zupka, ja wczoraj ugotowalam barszczyk bialy, tez z kielbaska i jajkiem i tez zawsze koniecznie dodaje marchewke, dla dodania koloru !
Twoja zupke chrzanowa, Malgosiu musze koniecznie ugotowac, bo sos chrzanowy robie czesto, ale takiej zupki chrzanowej jeszcze nie gotowalam i nie jadlam:) Musze ja koniecznie wyprobowac!
Dziekuje bardzo za przepis i pozdrawiam Cie serdecznie:)
Elu, jestem pewna, że trafi w Wasz gust 🙂
buziaki :***
Fantastyczna zupa. Bardzo lubię takie smaki 🙂
lubisz konkretne smaki, tak jak ja 🙂
Świetna ta zupa 🙂 Idealna na Wielkanoc 🙂
też tak myślę 🙂