1,4K
Jajka na Wielkanoc to coś tak oczywistego, jak słońce latem. Podajemy je na wiele sposobów i zawsze znajdujemy kolejny, równie smaczny i cieszący oczy. W moim domu w ogóle sporo jajek zjadamy. Są przecież źródłem białka, a ograniczając w diecie mięso trzeba tego białka szukać w innych produktach. No ale, nie dorabiając teorii, jajka po prostu lubimy. A skoro lubimy to jadamy pod różnymi postaciami. Z twarożkami doprawionymi na różne sposoby, jajka smakują rewelacyjnie. I czasem myślę, że jest to dodatek znacznie ciekawszy niż tradycyjne majonezowe sosy. Spróbujcie sami.
Składniki:
200 g twarogu półtłustego (najlepiej)
1 pęczek rzodkiewki
1 mały pęczek szczypiorku
1 mały pęczek koperku
100-150 ml dobrej kwaśnej śmietany
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
jajka ugotowane na twardo
Twaróg rozetrzeć ze śmietaną. Rzodkiewkę pokroić w półplasterki, szczypiorek i koperek posiekać niezbyt drobno. Twarożek wymieszać z zieleniną i rzodkiewkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na twarożku układać ćwiartki jajek.
Możemy podać jeden większy półmisek z takimi jajkami lub stworzyć kilka mniejszych ozdabiając je zieleniną. Na pewno takie jajka staną się piękną ozdobą stołu wielkanocnego.
jajka w takim wydaniu lubię, pachną wiosną 🙂
i to bardzo 🙂
Zapachniało świętami 🙂
oj tak 🙂 już nie mogę się ich doczekać 🙂
Jak wiosennie 🙂
Ciekawy pomysł na jajka 🙂
dziękuję, Ang 🙂
Świętami zapachniało, bardzo ładnie to wygląda 🙂 W sam raz na śniadanie wielkanocne 🙂
wielkanocne śniadanie kojarzy się z takimi kolorowymi potrawami 🙂
Pyszności! Uwielbiam dania jajeczne. 😉
ja też 🙂
Fajne 🙂 super pomysł na świąteczne śniadanie 🙂
trzeba urozmaicać sobie najprostsze dania 🙂
Piękne zdjęcia, tak się świątecznie zrobiło od razu 🙂
…bo święta tuż tuż 🙂