1,8K
Bardzo lubię bakłażany. Często jego plastry grilluję, a potem zawijam z farszem i zapiekam. Ty razem padło na pastę, która w zamyśle miała być dodatkiem do makaronu, ale została zjedzona z dodatkiem… chrupiących bułek. Polecam ją każdemu, kto lubi orzeźwiające i lekkie smaki. Eksperymentujcie z dodatkiem przypraw i ziół, nie zawiedziecie się.
Składniki:
2 średnie bakłażany
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
1 łyżka posiekanego świeżego oregano
50-70 ml oliwy z oliwek
odrobina oleju do zgrillowania bakłażanów
sól, ostra papryka – do smaku
Bakłażana umyć, pokroić w plastry. Zgrillować na patelni przesmarowanej lekko olejem lub w piekarniku – ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiec krótko w temperaturze 200 stopni. Zgrillowane plastry bakłażana przestudzić i zdjąć z nich skórkę. Zmiksować blenderem wraz z oliwą. Dodać posiekane drobno zioła, sól i paprykę, dokładnie wymieszać.
Pasta smakuje ze świeżym pieczywem, bez żadnych innych dodatków. Można ją również podać z ugotowanym al dente makaronem. Ilość ziół i przypraw można modyfikować według uznania.
Jakoś tak bakłażany mi nie podchodzą, może w takiej wersji?
spróbuj 🙂
Na pewno pyszna 😉
na pewno 😉
grillowane bakłażany są przepyszne, pasta musiała smakować wspaniale!
pomysł na tę pastę przyszedł własnie dlatego, że tak lubimy grillowane bakłażany 🙂
Oj kotku zaszalałaś z tym mazidełkiem 🙂
czasem można zaszaleć ;)))
Podejrzewam, że grilowany bakłażan w paście musi dawać niesamowity smak 🙂 Chętnie bym spróbowała 🙂
spróbuj 🙂 polecam, nie zawiedziesz się 🙂
To cos dla mnie, wyszukana, orinalna i wysmienita pasta!! Ta wyborna pasta do swiezych buleczek lub grzanek zdobyla moje serce od pierwszego przeczytania tytulu… Koniecznie musze to wyprobowac:) Dziekuje Ci za przepis, Malgosiu:)
Pozdrawiam serdecznie i milego popoludnia Ci zycze:)
Elu, życzę Wam smacznego 🙂
Też ją robiłam, jest wyśmienita.
kolejny raz okazuje się, że lubimy podobne smaki 🙂
Cukinia zamiast bakłażana też by może pasowała? Co o tym sądzisz Małgosiu? Bo akurat bakłażanów aktualnie nie posiadam 🙂
ja chyba dzisiaj sprawdzę własnie jak z cukinią smakuje 🙂
Mniam mniam i jeszcze raz mniam 🙂
no to na dokładkę mniam ;))))
Bardzo smaczna pasta 🙂
bardzo 😉
Bardzo fajny przepis, wypróbuję:)
życzę smacznego 🙂
Taki libanski babaganusz, tylko inaczej! Pycha!
oj bardzo pycha, Ewuniu 🙂