2,2K
Szukałam przepisu na proste ciasto. Miało być przede wszystkim proste i szybkie. Przeglądając znajome blogi, trafiłam na migdałowe ciasto pieczone bez mąki. Pomyślałam, że to dobry pomysł. Przepis zanotowałam na karteczce i ruszyłam do kuchni. Było szybko, po godzinie już kroiłam je 😉 Efekt niestety widać, bo ciasto lekko zapadło się. No cóż…to była kara 😉
Kiedy jednak kroiłam je i układałam na talerzykach, przypomniałam sobie o cioci Marysi, której już nie ma niestety z nami. Serwis, który widzicie na zdjęciu należał kiedyś do Niej, a ja dostałam go od Jej córki wraz z kilkoma innymi cudnymi rzeczami. Myślę, że Agnieszka nie pogniewa się o to wspomnienie… Ciocia Marysia była w moich oczach bardzo surowa i zasadnicza. Przyznam się, że bałam się Jej troszkę. Nie podnosiła głosu, nie gestykulowała…mówiła bardzo spokojnie lecz stanowczo. Nie sposób było nie usłuchać i sprzeciwić się. Była jednak dobrym człowiekiem. Tak po prostu. Powiedziała, co miała do powiedzenia, pewnie nie zastanawiając się czy się to komuś spodoba, ale szanowałam Ją za to. Kiedyś podpadłam…bardzo podpadłam. Do dzisiaj mnie to męczy, do dzisiaj mam wyrzuty sumienia, że nie przeprosiłam kiedy był na to czas. I pewnie do końca życia będzie mnie to gniotło. Taka kara, którą mam na własne życzenie. Teraz już nie pójdę do Niej, nie powiem, że przepraszam, nie poproszę, żeby wybaczyła mi…bo przecież nie chciałam, żeby tak wyszło…
Po latach korzystam z Jej porcelany i wspomina Ją. I wiecie co? nie warto chować głowy w piasek. Nie warto uciekać, trzeba brać się z życiem za bary i ponosić odpowiedzialność za błędne decyzje. Nawywijałeś – wyjdź z tego z twarzą, przeproś, wyjaśnij. Kiedyś może być za późno…a czasu nie cofniesz.
Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:
4 jajka,
150 g zmielonych migdałów,
150 g cukru – następnym razem dam mniej troszkę,
1 cytryna (pomarańcza lub limonka).
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Cytrynę wyszorować, sparzyć i zetrzeć z niej skórkę. Dodać do masy jajecznej, zmiksować. Do masy dodać zmielone migdały i całość wymieszać. Tortownicę natłuścić i obsypać bułką tartą lub mąką – ja wyłożyłam papierem do pieczenia. Wylać do niej masę i piec w temperaturze 150-160 stopni przez około 35-45 minut.
Kroić po przestudzeniu, gdyż ciasto z wierzchu ma chrupiąca skórkę, a w środku jest bardzo miękkie i wilgotne. Można posypać cukrem pudrem.
Nie dodałam, że przepis znalazłam na blogu Dziękuję Było Pyszne
Lubisz migdały? Może spróbujesz także i tych przepisów:
Tak czasem bywa, że chowamy głowę w piasek, a potem żałujemy . I nie zawsze jest czas na lepsze "powtórki", pozdrawiam serdecznie 🙂
czasami zachowujemy się niestety niedojrzale…
pozdrawiam Cię serdecznie, Urszulo
Bardzo prościutki przepis, nie spodziewałam się, że z takich składników może wyjść takie świetne ciasto;)
uwielbiam takie proste ciasta 🙂 chwila i już jest coś pysznego 🙂
Fajne ciasto, jeszcze bez mąki nigdy nic nie piekłam…chyba..nie pamiętam..
Co do cioci , to myslę, że Ona wie, że cały czas się z tym "bijesz" i wiesz co…myślę , że Ona dawno już Ci wybaczyła… 🙂
Jeśli ktoś bardzo żałuje , że nie zdążył przeprosić, to na pewno wina została już dawno przebaczona – tak mówił pewien ksiądz, którego do dzis szanuję za to , że po prostu jest 🙂
Dorciu, chcę wierzyć, że tak jest….
Też wypróbuje, tylko nie nadążam tak szybko nowości wstawiasz:)))
staram się, kochana 🙂
jak prosto i smacznie 🙂
te najprostsze rzeczy są najlepsze 🙂
Gosiu, ciasto wygląda na przepyszne. Na pewno wypróbuję 🙂
wypróbuj, ciekawa jestem Twojej opinii 🙂
Takie zapadnięte wygląda uroczo;) Przynajmniej wiadomo, że to prawdziwe domowe ciasto
ja uważam, że doskonałość to coś nie do końca doskonałe 😉
Chętnie wypróbuję Twój przepis 🙂
szczerze polecam, nie zawiedziesz się 🙂
Bardzo ciekawe ciasto, chętnie wypróbuję 🙂
wypróbuj i daj znać 🙂
Ja robie podobnie, troche inaczej. Widzialas Gosiula?
widziałam, do Twojego też się przymierzam 🙂 muszę tylko białka nazbierać i zdobyć wodę różaną 🙂
Bardzo fajne ciacho Małgosiu. Pozdrowionka 🙂
dzięki, Marzenko 🙂 buziaki :*