3,1K
Dzisiaj zapraszam na pyszną wołowinę z patelni zapiekaną z warzywami. Jako dodatek zasmażane buraczki i najprostszy na świecie sos koperkowy.
Składniki:
gruby plaster giczy wołowej (około 400 g)
4-6 średnich ziemniaków
około 10 cm białej części pora
pomidorki koktajlowe
kilka pieczarek
3 średnie ząbki czosnku
odrobina oleju
Gicz wołową opłukać w zimnej wodzie, osuszyć dobrze papierowym ręcznikiem. Oprószyć grubo mielonym pieprzem i przesmarować lekko olejem. Na rozgrzanej patelni obsmażyć mięso z obu stron, a następnie przykryć kawałkiem folii aluminiowej (niezbyt szczelnie i błyszczącą stroną do dołu) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
Mięso piec prawie do miękkości, odwracając co jakiś czas na drugą stronę. Pod koniec pieczenia wyjąć patelnię i dołożyć warzywa:
– ćwiartki obranych i opłukanych ziemniaków (osuszonych papierowym ręcznikiem),
– połówki koktajlowych pomidorków,
– kawałki pora,
– ząbki czosnku,
– połówki pieczarek.
Warzywa przesmarować pędzelkiem zanurzonym w oleju, posolić lekko i posypać grubo zmielonym pieprzem. Mięso posolić.
Patelnię wstawić do piekarnika i upiec wszystko razem do miękkości mięsa i lekkiego zrumienienia warzyw.
Buraczki zasmażane:
1 kg buraków, najlepiej mniejszych
2 łyżki masła
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki słodkiej śmietany
2 łyżeczki mąki pszennej
sól, cukier, ocet winny – do smaku
Buraczki wyszorować i ugotować do miękkości. Wystudzić i obrać. Zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Masło stopić i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dodać mąkę, zrobić białą zasmażkę i dodać starte buraczki. Wszystko razem połączyć dokładnie i mieszając dusić przez 1-2 minuty na niewielkim ogniu. Doprawić solą, cukrem i octem winnym. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę i wymieszać.
Sos koperkowy:
200 ml dobrej kwaśnej śmietany
pęczek koperku
sól, świeżo zmielony pieprz – do smaku
Koperek umyć i posiekać, dodać do śmietany. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na kilkanaście minut.
Upieczone mięso oddzielić od kostki. Przełożyć na talerze wraz z warzywami. Podawać z buraczkami zasmażanymi i sosem koperkowym. Mięso upieczone w taki sposób zachowuje wszelkie walory pieczeni, a jednocześnie nie jest suche. Warzywa podczas pieczenia zyskują doskonałego smaku, są z wierzchu delikatnie przypieczone, a w środku idealnie miękkie.
Upieczone mięso oddzielić od kostki. Przełożyć na talerze wraz z warzywami. Podawać z buraczkami zasmażanymi i sosem koperkowym. Mięso upieczone w taki sposób zachowuje wszelkie walory pieczeni, a jednocześnie nie jest suche. Warzywa podczas pieczenia zyskują doskonałego smaku, są z wierzchu delikatnie przypieczone, a w środku idealnie miękkie.
Pyszne danie, nie widziałam takiej patelni, a fajna jest!
bardzo fajna, nie mogę na nią narzekać 🙂
Super danie , no i świetna patelnia. Nie znałam takiej 🙂
Super danie , no i świetna patelnia. Nie znałam takiej 🙂
mam przyjemność korzystać z garnków i patelni tej firmy od blisko roku i naprawdę chwalę je 🙂
Ajajaj ale smacznie wygląda 😉 życzę wygranej trzymam kciuki;)
dzięki, konkurencja jest silna 🙂
Dam sie pokroić za taki kawał wołowiny z kostką wypełnioną szpikiem , toż to delicje . Ależ to danie jest smaczne. 🙂
masz rację, takie mięsko jest przepyszne 🙂
Smakowicie jak zawsze. Małgosiu, nie wiem, jak zagłosować.
🙂 oficjalnie głosowanie wystartuje na facebooku, ale już jest link:
http://www.egustus.pl/blog/glowna/daylicooking
Fajna patelnia i pyszne danie 🙂
patelnia jest naprawdę super 🙂
a ja dla buraczkow zasmazanych to pokroic bym sie dala!
p.s. no fajna ta patelnia 😉
te buraczki to moje popisowe danie 🙂 wszyscy się nimi zajadają 🙂
Super danie Małgosiu 🙂
dziękuję 🙂