792
Ostatnie dwa tygodnie były bardzo pracowite dla mnie, dlatego zaniedbałam bloga. Wracam już jednak do Was z całą masą smacznych propozycji. Jako pierwsze proponuję gruszki obgotowywane w winie, z dodatkiem domowych konfitur i słodkiego sosu waniliowego. Deser smaczny i bardzo efektowny. Wbrew pozorom prosty do przygotowania. Gwarantuję, że nie zmęczycie się zbytnio przygotowując te pachnące, pyszne gruszki.
Poniższy przepis znalazł się w pierwszym numerze magazynu “Życie ze smakiem”, o którym pisałam w poprzednim wpisie.
Składniki:
3/4 l.
czerwonego wina (półwytrawne lub półsłodkie)
czerwonego wina (półwytrawne lub półsłodkie)
1 połamana
laska cynamonu
laska cynamonu
5-6 łyżek
cukru (do smaku)
cukru (do smaku)
1 łyżeczka
goździków
goździków
spora szczypta
ostrej papryki
ostrej papryki
Sos
waniliowy:
waniliowy:
1 szklanka
mleka
mleka
1/2 laski
wanilii
wanilii
2,5 łyżki
cukru
cukru
opcjonalnie 1
łyżeczka mąki ziemniaczanej
łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
gruszki
ulubione
konfitury (po 1 łyżce na 1 gruszkę)
konfitury (po 1 łyżce na 1 gruszkę)
Gruszki
obrać, od góry wydrążyć ostrożnie gniazdo nasienne.
obrać, od góry wydrążyć ostrożnie gniazdo nasienne.
Do garnuszka
wlać wino i pozostałe składniki. Zagotować. Przełożyć gruszki i na niewielkim
ogniu obgotować do odpowiedniej miękkości. (Moje były lekko chrupiące.) Wyjąć z wywaru, odsączyć. Do każdej gruszki nałożyć konfitury.
wlać wino i pozostałe składniki. Zagotować. Przełożyć gruszki i na niewielkim
ogniu obgotować do odpowiedniej miękkości. (Moje były lekko chrupiące.) Wyjąć z wywaru, odsączyć. Do każdej gruszki nałożyć konfitury.
Połowę mleka
wlać do garnka. Wanilię przekroić wzdłuż, czubkiem noża zeskrobać ziarenka,
dodać do mleka w garnku wraz z cukrem. Zagotować. W pozostałym mleku roztrzepać
jajko i wlać do zagotowanego mleka mieszając cały czas. Całość zagotować na niewielkim ogniu, podobnie
jak robi się budyń. Gdyby konsystencja była zbyt rzadka, dodać mąkę
ziemniaczaną rozmieszaną w odrobinie mleka i ponownie zagotować.
wlać do garnka. Wanilię przekroić wzdłuż, czubkiem noża zeskrobać ziarenka,
dodać do mleka w garnku wraz z cukrem. Zagotować. W pozostałym mleku roztrzepać
jajko i wlać do zagotowanego mleka mieszając cały czas. Całość zagotować na niewielkim ogniu, podobnie
jak robi się budyń. Gdyby konsystencja była zbyt rzadka, dodać mąkę
ziemniaczaną rozmieszaną w odrobinie mleka i ponownie zagotować.
Gruszki z konfiturami podawać polane sosem waniliowym.
I co powiecie na taki deser? czyż nie jest idealny na nadchodzące chłodne wieczory?