3,9K
Domowy likier kajmakowy – prosty, szybki i pyszny. Zrobisz go samodzielnie w domu.
Przyszła jesień. Czy tego chcemy, czy nie chcemy. W tej kwestii raczej niewiele mamy do powiedzenia. Nie możemy jednak narzekać na lato w tym roku, bo było dla nas bardzo łaskawe. Czasami nawet za bardzo. Wygrzani, opaleni musimy przyjąć panią jesień i liczyć na to, że nie będzie zbyt wietrzna i zimna. Przynajmniej na początku, zanim przyzwyczaimy się do tego, że wybieganie z domu w krótkim rękawie nie jest zbyt rozsądne.
Likier, na jaki chcę Was dzisiaj zaprosić, kojarzy mi się właśnie z chłodnymi wieczorami. Jest rozgrzewający, bardzo słodki i …kobiecy. Niebawem moje święto i planowana babska impreza, więc może własnie ten likier na niej zagości.
Jak zrobić domowy likier kajmakowy?
Składniki:
0,5 litra wódki
1 puszka masy kajmakowej
200 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36%
3 łyżki esencji waniliowej
Masę kajmakową z puszki przełożyć do garnuszka, dodać śmietankę. Podgrzewając mieszać aż do połączenia składników – masa powinna być dobrze ciepła, nie musi się gotować. Przestudzić, dodać esencję waniliową i wódkę. Dokładnie wymieszać. Przelać do butelki i odstawić w chłodne miejsce, żeby smaki “przegryzły się”.
To są własnie moje smaki: słodkie bardzo, nie za mocne. Po kieliszeczku takiego likieru nie szumi w głowie, gwarantuję ?
Latem idealnie sprawdza się jako polewa do lodów. Dla dorosłych oczywiście.
Drogie panie, lubicie likiery? a może i panowie je lubią?