2,7K
Dzisiejsze danie może stanowić zarówno samodzielny posiłek (np. na obiad) jak i dodatek. Można je podawać na gorąco lub na zimno. Czerwona fasola – bo ona jest dzisiaj główną bohaterką – to chyba mniej popularna siostra tradycyjnej białej fasoli. Najczęściej chyba sięgamy właśnie po białą, nie dostrzegając tej drugiej. W wielu sklepach można kupić czerwoną fasolę w puszkach, suchą widziałam w niewielu. Jeśli więc będziecie mieli kłopot z kupieniem suchej (lub po prostu nie będzie się Wam chciało jej gotować), sięgnijcie po fasolę z puszki.
Składniki:
0,4 kg suchej czerwonej fasoli
1 większa papryka zielona
1 większa papryka czerwona
pół czerwonej papryczki chili
1 średnia cukinia,
1 średni pomidor
1 średnia cebula
3 średnie ząbki czosnku
mały pęczek zielonej pietruszki
2-3 łyżki oleju
sól do smaku
Fasolę dzień wcześniej wypłukać dokładnie i namoczyć w zimnej wodzie. Najwygodniej zrobić to na noc. Namoczoną przepłukać i w świeżej wodzie ugotować do miękkości.
Paprykę opłukać, przekroić i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w dowolnej wielkości paski. Cukinię opłukać i pokroić w niezbyt cienkie plastry. Jeśli są zbyt duże, przekroić je na pół lub na ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać niezbyt drobno. Pomidora sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić w mniejsze kawałki.
Cebulę wraz z czosnkiem zeszklić na oleju. Dodać paprykę (słodką i ostrą), przesmażyć krótko. Następnie dodać cukinię i również chwilę przesmażać. Na końcu dodać pomidory, posolić i całość udusić do miękkości.
Uduszone warzywa przełożyć do fasoli. Wymieszać, doprawić ewentualnie do smaku solą. Podawać jako samodzielne danie obficie posypane grubo posiekaną zieloną pietruszką.
To danie może zastąpić tradycyjny mięsny posiłek. Fasola, poza tym, że jest smaczna, to bardzo dobry substytut mięsa, dostarcza białka i wielu cennych mikroelementów.