867
Awokado zapiekane z jajkiem to smaczna i sycąca przekąska. Można je też podać na śniadanie lub ciepłą kolację. Przygotowanie zajmie chwilę, co jest niewątpliwą zaletą w naszym zabieganym, codziennym dniu. Wybierzcie dojrzałe, niemal miękkie awokado, ono ma więcej smaku i po upieczeniu, można je zjeść łyżeczką.
Przepis na awokado zapiekane z boczkiem i jajkiem
Składniki na 1 porcję:
1 dojrzałe awokado
2 jajka
odrobina twardego żółtego sera
sól
dodatkowo:
papryczka chili
ok. 3 łyżki majonezu
1 łyżka posiekanego szczypiorku
2 duże ząbki czosnku
cytryna
plaster boczku wędzonego
Awokado przekroić wzdłuż, wyjąć pestkę i lekko wydrążyć. Skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Wydrążone resztki awokado zmiksować blenderem z majonezem, czosnkiem i 1 łyżką soku z cytryny. Doprawić solą i wymieszać z drobno posiekanym szczypiorkiem. Odstawić do lodówki na czas zapiekania awokado.
Awokado posolić lekko, wbić do każdej połówki jajko, je również lekko posolić. Posypać niewielką ilością drobno startego sera, z boku wetknąć plasterek boczku.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez około 20-25 minut.
Podawać posypane drobno posiekaną papryczką chili, z cząstką cytryny i sosem majonezowym.
Sami powiedzcie, czy to danie nie wygląda pięknie?
Podrzucam Wam również przepis na domowy majonez ?