2,2K
Podczas świątecznych spotkań z rodziną i znajomymi, podajemy kawę. Proponuję urozmaicić ją smakiem migdałowego likieru amaretto. Taka kawa na pewno zasmakuje paniom, a może i panowie się skuszą. Nie jest trudna do przygotowania. Ja proponuję podać ją w taki oto sposób:
Zaparzamy dobrej jakości kawę, tym razem nieco mocniejszą niż zwykle. Można w ekspresie, można tylko przefiltrować ręcznie, można w dzbanku. Jeśli ktoś jest fanem tylko i wyłącznie kawy rozpuszczalnej, może jej także użyć. Pamiętajmy jednak, że kaw rozpuszczalnych nie zalewa się wrzątkiem. Po zagotowaniu wody dajmy jej 1-2 minuty na lekkie przestudzenie i dopiero wtedy zalewajmy kawę. Wrzątek zabija znaczną część smaku i aromatu.
Do przygotowanej kawy podajmy w kieliszku likier amaretto. Niech każdy ma wybór: czy wleje likier do kawy, czy tez będzie delektował się nim popijając go mocniejszą kawą. Przy stole zastawionym świątecznymi ciastami tak podana kawa będzie wyglądała atrakcyjnie.