1,2K
Dzisiaj szybki obiadek z kawałkiem mięsa. Plastry karkówki obsmażone i zapieczone z kapustą, cebulą, czosnkiem i jabłkami. Można to przygotować w pojedynczych niewielkich foremkach, każdą porcję osobno. Można także w większej formie zapiec kilka porcji. To danie idealnie nadaje się do odgrzania na drugi dzień, więc jest dobrą propozycją dla tych, którzy obiad przygotowują dzień wcześniej.
Składniki na 1 porcję:
2 średnie plastry karkówki
1 szklanka posiekanej białej kapusty
1 średnia cebula
1 większy ząbek czosnku
sól, pieprz, majeranek
3 łyżki masła
1 średnie jabłko
Karkówkę opłukać, osuszyć i zbić lekko tłuczkiem do mięsa. Przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i majerankiem. Odstawić na minimum godzinę do lodówki.
Cebulę obrać i pokroić na półplasterki. Czosnek obrać i posiekać. Jabłko opłukać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w niezbyt grube cząstki.
2 łyżki masła roztopić na średnim ogniu, podsmażyć mięso z obu stron. Dodać cebulę i czosnek – poddusić przez kilka minut wszystko razem.
Naczynie do zapiekania wysmarować odrobiną masła. Ułożyć na dnie cząstki jabłek. Na jabłkach ułożyć mięso wraz z cebulą i czosnkiem.
Na patelnię, na której smażyło się mięso, włożyć resztę masła oraz poszatkowaną kapustę. Przesmażyć krótko na większym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć na mięsie i lekko docisnąć łyżką.
Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-170 stopni na około pół godziny. Przed wyjęciem sprawdzić czy mięso jest miękkie.
Do tak upieczonego mięsa idealnie pasuje lekka sałatka pomidorowa. Wystarczy pokroić w miarę drobno pomidora, dodać posiekany szczypiorek. Jeśli ktoś lubi pikantniejsze smaki, może dodać również posiekaną papryczkę chili. Odrobina soli i pieprzu, łyżka oliwy, na końcu sałata “podarta” w dłoniach. Sałatka gotowa.