1,1K
Gomasio to oryginalnie sól sezamowa. Dodaje smaku wielu wytrawnym potrawom, a także prostym kanapkom. Wystarczy niewielka ilość gomasio, aby uatrakcyjnić prosty chleb z masłem. Kiedyś już pokazywałam Wam już na blogu gomasio w wersji podstawowej. Poniższe to moja wariacja, z większym dodatkiem siemienia lnianego, wspomagającego trawienie. Dodatek pieprzu natomiast nadaje pikantności i delikatnie rozgrzewa.
Składniki:
100 g siemienia lnianego
50 g ziaren sezamu
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu (użyłam białego)
Siemię lniane wraz z sezamem uprażyć na suchej patelni, mieszając cały czas. Powinno nabrać złotego koloru, ale nie przypiec się za bardzo, gdyż nabierze goryczy. Przestudzić lekko i razem z solą utrzeć w moździerzu. Można również wszystko zmiksować blenderem, ale niezbyt dokładnie. Na końcu dodać świeżo zmielony pieprz i wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku.
Dodawać do kanapek, duszonych i pieczonych mięs, a także do surowych warzyw.
Przepis ten znalazł się również w trzecim numerze magazynu “Życie ze smakiem”. Jeśli nie widzieliście go, to musicie koniecznie to nadrobić. Znajdziecie tam sporo smacznych propozycji na wiosnę i na nadchodzące święta.