Biszkopt z pianką z bitej śmietany i galaretki, która przypomina lekkie i delikatne ptasie mleczko.
Biszkopt z pianką z bitej śmietany i galaretki pojawił się już na blogu. Dawno jednak go nie robiłam, więc była okazja przypomnieć sobie i Wam, że to jest bardzo pyszne ciasto. Lekkie, proste i nie trzeba go niczym ozdabiać, żadne polewy, lukry czy posypki nie są potrzebne. Biszkopt delikatnie nabiera wilgoci od śmietanowej pianki. Jeśli jednak lubicie bardziej wilgotne ciasta, to możecie biszkopt skropić ponczem lub wodą z cytryną.
Przepis na biszkopt z pianką z bitej śmietany i galaretki
biszkopt
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Jajka umyć, osuszyć i oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo w trakcie ubijania cukier i szczyptę soli. Żółtka roztrzepać lekko i dodać do ubitych białek – wymieszać. Można mikserem na małych obrotach. Obie mąki wymieszać razem i przesiane dodać do jajek – całość razem delikatnie połączyć.
Przelać do formy i piec w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut. Biszkopt powinien lekko się zazłocić. Po upieczeniu dobrze wystudzić dobrze i przekroić na dwa placki.
pianka
- 500 ml śmietany kremówki (36%, ewentualnie 30%)
- 2 malinowe galaretki (każda na pół litra wody
Galaretki rozpuścić w połowie zalecanej na opakowaniu wody. Odstawić w chłodne miejsce do lekkiego zastygnięcia. Kiedy galaretka będzie już lekko zastygnięta, ale nie całkowicie zestalona, wtedy ubić śmietanę na sztywno. Następnie przełożyć do niej galaretkę i chwilę zmiksować.
Przygotowanie
Piankę śmietanową wylać na jeden z placków biszkoptowych i przykryć drugim lekko dociskając. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić przynajmniej na kilka godzin do lodówki. Najlepsze jest na drugi dzień, kiedy delikatny biszkopt nabierze odrobiny wilgoci z pianki. Biszkopt z pianką z bitej śmietany i galaretki jest gotowy.
Wierzchu ciasta nie trzeba oblewać ani lukrem, ani żadną polewą. Ciasto jest bardzo lekkie i delikatne w smaku i konsystencji.
Blogowa aplikacja kulinarny przelicznik miar i wag
Jeśli masz czasami problem ze źle dobranymi miarami w przepisach, wykorzystaj kalkulator – przelicznik kuchennych miar i wag. Znajdziesz tam większość najczęściej używanych produktów, a jeśli czegoś zabraknie – napisz do mnie.