Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na średniej wielkości kawałki.
Marchewkę obrać i pokroić w “zapałki”. Czosnek obrać, imbir oskrobać – jedno i drugie zetrzeć na średniej jarzynowej tarce lub bardzo drobno posiekać. Por dokładnie wypłukać i osuszyć, pokroić w średniej grubości plasterki lub półplasterki.
Kapustę dokładnie opłukać pod zimną bieżącą wodą. Osuszyć. Pokroić w średniej grubości paseczki.
W garnku rozgrzać olej. Na większym ogniu podsmażyć mięso na złoty kolor. Dodać por, wymieszać i smażyć przez około pół minuty. Dodać marchewkę i opcjonalnie bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli, wlać wodę w ilości takiej, aby zakryła wszystkie składniki. Na niewielkim ogniu gotować przez ok. 3 minuty. Na końcu dodać kapustę i dolać ewentualnie wody. Przyprawić sosem sojowym, dodać czosnek i imbir. Gotować do wymaganej miękkości. Na końcu wlać sok z cytryny. Na talerzu, bezpośrednio przed podaniem, posypać posiekanym szczypiorkiem.