Meal Prep to metoda przygotowywania posiłków raz na cały tydzień. Gina Homolka w swojej książce przekonuje, że warto w ten sposób organizować sobie posiłki z wyprzedzeniem czasowym.
Meal Prep – ostatnio dość głośno jest o tej metodzie za sprawą najnowszej książki, która premierę będzie miała 10. sierpnia. Gina Homolka, autorka książki “Meal Prep. Gotuj raz na cały tydzień” i bloga SkinnyTaste, jest zwolenniczką dość precyzyjnej organizacji pracy w kuchni. Zamiast codziennie coś przygotowywać od podstaw, pokazuje jak tworzyć bazy i z nich komponować posiłku w ciągu całego tygodnia. Sam pomysł nie jest niczym nowym, zwłaszcza dla pokolenia naszych mam i babć. Niewątpliwie i teraz wiele pań w taki sposób organizuje sobie tydzień. Pracując zawodowo, a jednocześnie chcąc jeść wartościowe i domowe posiłki, ten własnie sposób jest stosowany w wielu domach. Teraz został nazwany i ponownie odkryty.

Potrawka z kurczakiem i ciecierzycą
Zanim jednak napiszę coś więcej o książce zapraszam do stołu na potrawkę z kurczakiem i ciecierzycą. Jest to jeden z przepisów z książki Giny Homolki, który nieco przerobiłam po swojemu. Oryginalny znajdziesz w książce, a poniżej jest moja wersja – zapraszam.
Składniki na 3-4 porcje:
- 6 pałek z kurczaka (podudzi)
- 1 duża cebula – pokrojona w średniej wielkości kostkę
- 3 duże ząbki czosnki – posiekane, ale niezbyt drobno
- 1 pęczek natki pietruszki – również niezbyt drobno posiekanej
- nieduży kawałek młodej kapusty – u mnie wyszło około 1 i 1/2 szklanki po pokrojeniu kapusty tak, jak na zupę
- 4-5 łodyżek selera naciowego razem z listkami – pokrój na średnią grubość
- 1 puszka gotowanej ciecierzycy (400 g) – odsączonej, bez płukania
- 1 średni liść laurowy
- ok. 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego suszonego czosnku
- 1 lekko czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- 2 i 1/2 szklanki wody
Sposób wykonania
- Na początek przypraw kurczaka połową soli, czosnkiem mielonym i pieprzem – odstaw na kilka godzin.
- W głębokiej patelni (do której masz pokrywkę) lub rondlu rozgrzej olej i dodaj cebulę, liść laurowy, czosnek i 3/4 natki pietruszki. Na średnim ogniu podsmażaj mieszając, przez około 2 minuty.
- Wlej passatę i wino i gotuj wszystko razem przez 2-3 minuty.
- Następnie wlej wodę, dodaj resztę soli, słodką paprykę, dołóż kurczaka, kapustę, selera naciowego. Wszystko razem gotuj pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości mięsa.
- Pod koniec gotowania dodaj ciecierzycę, wymieszaj i spróbuj czy nie trzeba doprawić.
- Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko lub z kromką swojskiego chleba i obsypane resztą posiekanej natki pietruszki.
Gina radzi, aby danie wystudzić i zamrozić w porcjach. Dzień wcześniej można je wyjąć z zamrażarki, a następnego dnia tylko odgrzać.

Meal Prep – metoda dla zabieganych
Pogodzenie pracy zawodowej i domowych obowiązków zawsze wymaga organizacji, tu nie ma żadnych wątpliwości. Chcąc jeść zdrowo, racjonalnie i regularnie, trzeba przygotowanie codziennych posiłków rozłożyć w czasie i po prostu sensownie zorganizować. Kiedy wracasz z pracy do domu późnym popołudniem to raczej mało prawdopodobne jest, że zabierzesz się za przygotowywanie obiadu “od podstaw”. Czasowo zmieścisz się z tym obiadem…na kolację. Jednak kiedy przygotujesz sobie bazę i trochę półproduktów, to już skomponowanie posiłku zajmie niewiele czasu. Nasze mamy i babcie najczęściej dzień wcześnie, a raczej wieczór wcześniej, gotowały zupę, obierały ziemniaki, dusiły mięso i tak dalej… Jednak tym sposobem nie miały chwili odpoczynku, prawda?

Zorganizuj się raz w tygodniu – gotuj raz na cały tydzień
Brzmi prosto, ale jak zastosować to w praktyce? Upiecz kurczaka, a potem podziel go na konkretne dania: zapiekankę, tortille, sałatki. Ugotowane strączki (na przykład ciecierzycę) wykorzystasz do zupy, curry czy hummusu. Naleśniki możesz faszerować na kilka sposobów, a potem zamrozić. Z ugotowanego ryżu przygotujesz zupę lub połączysz go z sosem czy jabłkami. Część półproduktów przechowa się w lodówce kilka dni, a część można zamrozić. Sama metoda nie jest niczym rewolucyjnym, a potrafi zaoszczędzić sporo czasu.

“Meal Prep. Gotuj raz na cały tydzień”
Książka została wydana przez Wydawnictwo Znak – jak zawsze niezwykle starannie. Ma twardą okładkę, a kartki są grube i zszywane. Wizualnie jest jedną z tych książek, którą chętnie bierze się do ręki. Czy jednak merytorycznie również? Czy warto ją mieć?
120 przepisów na bardzo różne dania, które można zrobić na zapas i przechować. Śniadania, sałatki, bowle, przekąski, dania do zamrożenia (wegetariańskie, mięso i owoce morza), a także dania z resztek. Dodatkowo przepisy zostały oznaczone jako szybkie dania, bezglutenowe, wegetariańskie, do przygotowania w szybkowarze lub wolnowarze, bezmleczne i do zamrażania. Przy przepisach Gina zaznaczyła ile konkretne danie może stać w lodówce czy zamrażarce. O ile niektóre z przepisów raczej nie sprawdzą się do codziennego przygotowywania w przeciętnym polskim domu, to sam system jest wart przyswojenia. W obecnych czasach każda godzina jest niemal na wagę złota. Jesteśmy zabiegani, ciągle w pędzie i wielu z nas sięga po gotowe dania. Książka Giny przekonuje, że warto nieco przeorganizować się. W zamian zyskujemy nieco więcej czasu i codziennie własne posiłki. Domowa kuchnia jest zawsze lepsza od sklepowych gotowców.

Za przedpremierowy egzemplarz książki dziękuję Wydawnictwu Znak, a Ciebie namawiam do wyrobienia sobie własnej opinii na temat tej książki – naprawdę warto.