Sernik z wiśniami, na kruchym spodzie, z płatkami migdałowymi tworzy coś obłędnie pysznego.
Sernik z wiśniami jest po prostu pyszny! Klasyczny smak sernika wspaniale łączy się ze smakiem i aromatem wiśni. Zawsze najchętniej sięgam po jogurty i serki właśnie z tymi owocami, pomyślałam więc, że przecież można upiec sernik z wiśniami. Taki aksamitny i delikatny w swojej strukturze, ale pachnący wiśniowo, a zamiast rodzynek – wiśnie. Zatem finalnie powstał przepyszny sernik z wiśniami, z dodatkiem płatków migdałowych i wiśni jako dekoracja. To był bardzo dobry pomysł, o czym możesz się przekonać wypróbowując mój przepis 🙂
Na skróty
Przepis na sernik z wiśniami

Kruche ciasto
Składniki
- 220 g mąki pszennej – użyłam tortowej
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 140 g zimnego masła
- 3 jajka
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
- 30 g drobnego cukru – dodatkowo 2 łyżki do ubicia piany z białek
(Jest to przepis, z którego korzystałam przy pieczeniu kruchego ciasta z wiśniami, ale zmniejszyłam ilość składników.)
Jeśli wprowadzasz wartości ułamkowe, wpisuj kropkę zamiast przecinka - na przykład 1.5,
a nie 1,5
na
Wykonanie
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski lub na kuchenny blat. Dodaj sól i cukier – przemieszaj wszystko razem.
Zimne masło pokrój na małe kawałeczki i dodaj do maki z dodatkami. Całość przy pomocy noża posiekaj aż masło z grubsza połączy się z mąką.
Jajka rozbij i oddziel białka od żółtek. Białka schowaj na razie do lodówki, użyjesz ich później. Żółtka wymieszaj ze śmietaną i dodaj do ciasta. Wszystko razem na początku przy pomocy noża połącz razem (siekając), a następnie szybko zagnieć na w miarę jednolite ciasto.
Ciasto uformuj w kulkę, owiń w spożywczą folię i schowaj do lodówki na mniej więcej godzinę.
Przygotuj formę do pieczenia – wysmaruj ją masłem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Ja użyłam okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm.
Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni Celsjusza.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno formy, zakładając nieco brzeg do góry. Ja nie bawiłam się w rozwałkowywanie lecz starłam ciasto na grubej jarzynowej tarce, wyrównałam. Nakłuj widelcem ciasto na całej powierzchni, aby nie rosło nierówno do góry.
Piecz przez około 10-15 minut aż nieco się zrumieni. Ja – niestety – chciałam szybko i wyszło zbyt szybko, bo wyjęłam moje ciasto zbyt wcześnie. Ty jednak pozwól swojemu upiec się jak należy 😉
Upieczony spód wyjmij i pozostaw do lekkiego przestudzenia. W tym czasie przygotujesz masę serową.
Wskazówka: chcesz szybciej? Wyłóż formę do pieczenia herbatnikami i na nie wylej masę serową.
Masa serowa
Składniki
- 1 kg twarogu śmietankowego – użyłam wiaderkowego
- 150 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- drobna sól na czubku noża – taka spora szczypta
- 6 jajek + 4 białka (te, które zostaną z kruchego ciasta)
- 1 budyń śmietankowy (suchy proszek)
- słoiczek odsączonych konfitur wiśniowych (około 250 g)
dodatkowo:
- konfitury na wierzch sernika
- płatki migdałowe
Wykonanie
Wszystkie składniki powinny być w jednakowej, pokojowej temperaturze. Masło może być zimne, bo i tak trzeba je stopić.
Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni, u mnie grzanie góra-dół bez termoobiegu.
Jajka rozbij i oddziel białka od żółtek. Białka odłóż do lodówki, do tych, które zostały z kruchego ciasta.
Masło przełóż go garnuszka i na niewielkim ogniu roztop je, a następnie odstaw do przestygnięcia.
Żółtka przełóż do miski, w której zrobisz całą masę serową. Dodaj cukier – odłóż z niego mniej więcej 1 łyżkę, którą dodasz do piany z białek. Ubij żółtka lub utrzyj na jasną masę aż do rozpuszczenia cukru.
Do żółtek stopniowo dodawaj twaróg i ubijaj (ucieraj) dalej, w międzyczasie dołóż sól i suchy budyń. Kiedy powstanie jednolita masa, cienką strużką wlewaj masło i połącz razem.
Z lodówki wyjmij białka i ubij je z cukrem na sztywną pianę. Dodaj ją do masy serowej i połącz wszystko delikatnie mieszając.
Na koniec dodaj odsączone konfitury i wymieszaj całość krótko.
Masę serową wylej na kruchy spód, delikatnie wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz 70-80 minut aż góra będzie równomiernie zrumieniona.
Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik jeszcze na mniej więcej 10-15 minut. Następnie uchyl lekko drzwiczki i pozostaw tak do całkowitego wystudzenia.
Przed podaniem możesz górę udekorować porcją konfitur i płatkami migdałowymi. Płatki migdałowe dla lepszego smaku można wcześniej lekko podprażyć na suchej patelni.

Wskazówka: jeśli nie masz pod ręką wiśniowych konfitur, użyj wiśni w syropie lub ewentualnie z kompotu, ale wtedy koniecznie porządnie odsącz je.
Ten przepis stworzyłam specjalnie dla jednej z moich blogowych przyjaciółek, czyli Doroty z bloga Moje Małe Czarowanie. Dorota jest jedną z osób, które wytrwale wspierają moje dochodzenie do zdrowia. Tym przepisem chciałam jej pokazać jak bardzo to doceniam 🙂 Dorotko, niech Ci smakuje <3
Inne przepisy na serniki
Na moim blogu jest sporo przepisów na serniki – wypróbuj także i inne. Znajdziesz bardzo proste, ale i takie, które składają się z większej ilości składników. Tradycyjnie pieczone jak i na zimno, z owocami, mlekiem w proszku, bardzo aksamitne i nieco “cięższe”.
Sernik z mlekiem w proszku jest bardzo mleczny w smaku, a przy tym niesamowicie puszysty, lekki i aksamitny. Pięknie pachnie i obłędnie smakuje.

Seromakowiec z żurawiną to doskonały sernik na Boże Narodzenie. Połączenie makowca z sernikiem i z dodatkiem pysznej żurawiny – idealnie na święta.




Ojej, już sam opis sprawia, że cieknie ślinka! 😍
Serniki uwielbiam w każdej wersji, a z wiśniami to już absolutna poezja smaku!
Połączenie aksamitnego wnętrza, kwaśnych owoców i chrupiących płatków migdałowych brzmi genialnie.
Świetny gest w stronę Doroty – taka słodka dedykacja to najlepszy prezent 😊
Już nie mogę się doczekać, żeby wypróbować ten sernik!
Sernik wygląda pysznie i coś czuję, że w najbliższym czasie spróbuję go przygotować.
Bardzo lubię serniki z owocami. Pyszności! Szkoda, że nie ma już wiśni…
Jestem uzależniona od ciast, cząsteczek, deserów i wszystkiego co słodkie 🙂 takie ciasteczko też bym z chęcią zjadla 🙂
Oj ty moja kochana Gosiu, sernik jest niebiański, dziękuję <3
Dorciu kochana, smacznego <3