6,9K
Tort makowo orzechowy, najlepsze połączenie makowca z maślanym orzechowym kremem.
Tort makowo orzechowy to jedno z najlepszych i moich ulubionych świątecznych ciast. To także jeden z najstarszych moich przepisów, zawsze się udaje i zawsze wszystkim smakuje. Jest przy tym dość prosty do przyrządzenia, choć może zabawa z parzeniem i mieleniem maku dla niektórych jest przerażająca. Zapewniam jednak, że warto się pobawić lub sięgnąć po gotowy zmielony na sucho mak. Taki mak wystarczy już tylko zalać wrzącym mlekiem, odczekać aż napęcznieje i gotowe – bez żmudnego mielenia i bałaganu.
Przepis na tort makowo orzechowy
- 300 g maku
- 3 łyżki kaszy manny
- 200 g cukru
- 1 łyżka tartej bułki
- 8 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- Mak trzeba dobrze sparzyć, odsączyć i zmielić przynajmniej 2 razy – musi stać się białawy i gładki.
- Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać stopniowo resztę składników.
- Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
- Piec w tortownicy w temperaturze ok.180 stopni przez ok. godzinę.
- Przestudzone, najlepiej upieczone dzień wcześniej, ciasto, pokroić w krążki, nasączyć mocną herbatą z cytryną i ewentualnie alkoholem.
Zanim jednak ciasto przestygnie robimy krem. Jest to już opisywany już przeze mnie krem orzechowy, którego użyłam do przygotowania szybkiego tortu orzechowo – kajmakowego.
Przepis na najlepszy krem orzechowy do tortu makowo orzechowego
Składniki:
- 200 g masła
- 200 g zmielonych orzechów
- 50 g spirytusu, ewentualnie można zastąpić go wódką
- 250 ml wrzącego mleka
- 3/4 szklanki cukry pudru
Jak zrobić maślany krem orzechowy
- Orzechy zaparzyć mlekiem, odstawić do przestygnięcia.
- Masło utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo wystudzone sparzone orzechy i spirytus.
- Rozsmarować na spodach tortowych zanim krem zastygnie.
- Nie przejmujcie się rzadką jego konsystencją, gdyż w lodówce zastygnie.
- Do części kremu można dodać kakao i zrobić krem w dwóch wersjach: jeden orzechowy, a drugi kakaowo-orzechowy.
Pięknie, cudownie! Uwielbiam wszystko co z makiem, mak po winogronie to moja druga słabość.
Elu, to ciasto to prawdziwa petarda smakowa 🙂
I przyszła pora na ten tort, do którego przymierzaliśmy się od dawna. To, że masa będzie pyszna, nie było zaskoczeniem, bo używamy bardzo podobnej do innych ciast, ale połączenie jej z ciastem makowym było niezwykle smakowitą nowością. Mieliśmy obawy, czy uda się przekroić ciasto na cztery krążki, by ich nie uszkodzić, ale wyszło bez zarzutu:) Dziękujemy za pomysł i zapraszamy na degustację 😉
http://narzeczeniwkuchni.blogspot.com/2015/03/tort-makowo-orzechowy.html
bardzo się cieszę że smakowało 🙂 Wasze zdjęcia umieszczam w odpowiedniej zakładce i oczywiście na fanpage'u bloga 🙂
Bardzo Dziękujemy za odpowiedź, bo oboje uwielbiamy makowe wypieki, więc myślę, że będzie to strzał w dziesiątkę! 🙂 A przepis na masę znamy i potwierdzamy, że jest przepyszna, na jej bazie przygotowujemy przeróżne torty 🙂 Jeśli Pani udało się przekroić na 4 blaty, to i my spróbujemy, żeby nie piec dwa razy. Mamy nadzieję, że z powodzeniem 😉
dajcie znać jak wyszło i czy smakowało 🙂
Brzmi i wygląda bardzo smakowicie! Jakiej średnicy ma być tortownica, żeby przekroić na takie ładne, niełamiące się 4 blaty?
piekłam go w większej tortownicy, zdaje się że o średnicy 25 cm 🙂
można też upiec dwa, każdy z połowy porcji i każdy przekroić na dwa blaty 🙂
Witaj Aniu 🙂
To są proporcje na większą tortownicę. Myślę, że na 25 osób wystarczyłoby policzyć wszystko razy półtora. Chyba, że planujesz nakarmić łasuchów, wtedy policz razy dwa 😉
Piekłam ten tort wiele razy i nigdy nie zdarzyło mi się, żeby ciasta było za dużo 😉
Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę udanej imprezy 🙂
W razie dalszych pytań śmiało możesz pisać tu lub na maila m.algosia@live.com
Na jaką ilość kawałków policzone są podane składniki? Ile osób się naje? Bo ja potrzebuję tort na jakieś 25 osób i się zastanawiam jakie zrobić proporcje:):)
pozdrawiam,
Ania
uwielbiam mak i orzechy, to musi być raj
to połączenie powstało z dwóch różnych ciast 😉
mam te przepisy od ponad 20 lat i cały czas smakują tak samo ;)))
Wygląda bardzo apetycznie:)
smacznego 🙂
I oczywiscie moje plany odchudzania poszly daleko 😉 Ten tort tak dobrze wyglada,ze naprawde mam ochote zjesc monitor. PEwnie jest mocno syty,ale to nie szkodzi. Dla gosci pewnie po 1 kawalku i wypad do domu 😉 haha
monitor jest dietetyczny pewnie, ale lepiej nie próbuj 😉 hihihihi…
polecam upiec taki torcik, jest naprawdę prosty 🙂
zapytaj swoją kobietę ;))))
pozdrawiam również blogującego faceta 🙂
Bardzo świąteczny i smakowity 🙂
Lubię i mak, i orzechy. 🙂
życzę smacznego 🙂
a po co się odchudzać? ;)))
ja już kilka razy zaglądałam na ten Twój konkurs i się przymierzam i przymierzam ;)))
Litości. Jak tu się odchudzac? 😉
Zapraszam do mnie na konkurs z herbatkami 🙂
mak i orzechy – genialne połączenie! zjadłabym taki kawałeczek 🙂
zapraszam na spory kawałek 🙂
Śliczny torcik. Tylko krem bym nieco zmodyfikowała, bo nie lubię ciast z alkoholem, ale orzechowy na pewno jest pyszny:)
Elu, alkohol tylko podkreśla smak 🙂 nie ma jednak konieczności dodawania go 🙂
wygląda pysznie 😉
smakuje równie pysznie 🙂
ciekawe połączenie, ja bym się skusiła, ale mojego męża mak w zęby kłuje 😉
zrób połowę ciasta na zwykłym biszkopcie, drugą połowę na makowym 😉
kompromis 😉
Pysznie wygląda.:D
Poobserwuję sobie, bardzo ciekawe przepisy.:)
dziękuję za wizytę (oczywiście rewanżuję się tym samym ;))
przepisy tylko sprawdzone przeze mnie w mojej prywatnej kuchni 😀
smacznie wyglada:)i pieknie ten torcik wyglada na tle tej serwetki w orzechy:)super!
ciągnie orzeszek do orzeszka 😉