Galaretka z maślanką i truskawkami to doskonały, lekki i orzeźwiający deser – możesz wykorzystać dowolne owoce, nie tylko truskawki.
Galaretka z maślanką i truskawkami lubiana jest przez dzieci i przez dorosłych. Desery z maślanką nie są jednak aż tak popularne, ale nie znam nikogo, kto po spróbowaniu ich nie polubił. Maślanka nadaje lekkości i orzeźwienia, a deseru nie trzeba dosmaczać na przykład sokiem z cytryny, aby złamać słodycz. Nie jest także skomplikowane przygotowanie maślankowe galaretki, gdyż wystarczy tężejącą galaretkę zmiksować z maślanką. Dla otrzymania efektu “kryształków”, galaretka powinna być prawie całkowicie zastygnięta. Warto popróbować i samemu się przekonać, która wersja jest najlepsza.
Galaretka z maślanką i truskawkami – przepis
Składniki deseru ze zdjęć:
2 galaretki niebieskie
1 galaretka cytrynowa
ok. 400 ml maślanki
cukier do smaku
truskawki
Jak zrobić maślankową galaretkę z truskawkami
Jedną niebieską galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, przestudzić i nalać do wysokich szklanek lub pucharków.
Do galaretki włożyć umyte i dokładnie osuszone truskawki.
Szklanki ustawić pod kątem – ja wykorzystałam do tego celu formę do muffinek. Wybaczcie, ale zagapiłam się i nie zrobiłam zdjęcia podczas robienia deseru, stąd na zdjęciu w szklance jest woda.
Szklanki ustawione w formie wstawić do lodówki, żeby galaretka zastygła.
Drugą niebieską galaretkę przygotować w połowie wody, wystudzić i odstawić do lekkiego stężenia.
Kiedy zacznie zastygać wlać do niej maślankę i zmiksować lub dobrze roztrzepać trzepaczką. Opcjonalnie można dodać odrobinę cukru, jeśli będzie zbyt kwaśna.
Tak przygotowaną nałożyć do szklanek na stężałą niebieską galaretkę.
Cytrynową galaretkę przygotować według przepisu, wystudzić i odstawić do pełnego stężenia, a kiedy zastygnie zmiksować z maślanką.
Maślanki dolewamy według proporcji: 1 część wody do galaretki – 1/2 części maślanki, czyli jeśli robiliśmy galaretkę z 1/2 litra wody, dolewamy potem 1/4 litra maślanki. (Możemy dosłodzić, jeśli lubimy słodsze desery.)
Tak powstałą piankę cytrynową nakładamy na piankę niebieską, a na wierzchu możemy ułożyć truskawki w dowolnej ilości – pokrojone lub całe.
Deser schładzamy w lodówce przez przynajmniej godzinę.
Taki deser możemy przygotować w plastikowych kubeczkach i zabrać ze sobą na piknik.
O rany, wygląda przepięknie! Jak lazurowe morze 😀 Co prawda maślanki nie lubię, więc pewnie dodałabym do tego jogurt naturalny albo jakiś smakowy, albo w ogóle wycisnęła kilo bitej śmietany 😀
Nie dosyć, że smaczny to jeszcze piękny deser 🙂 nigdy nie robiłam, ale chętnie spróbuję 🙂 tylko gdzie ja kupię niebieską galaretkę – muszę jechać do miasta 🙂
Bardzo często robię tego typu desery, ale zamiast maślanki używam śnieżki 🙂 a spory dodatek malin dodatkowo orzeźwia taki słodki deser. Z maślanką jeszcze nie próbowałam ale myślę, że ona również może wnieść do deseru lekkie orzeźwienie 🙂
Rewelacyjny pomysł.Zrobię sobie na niedziele:D:D:D
error: Treść chroniona przed kopiowaniem
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Wspaniały pomysł!
Wszystkie przepisy są super! 🙂 To zamierzamy zrobic! 🙂 Pozdrawiamy Ola i Asia 🙂 !
dzięki, dziewczyny 🙂 życzę smacznego 🙂
ależ to apetycznie wygląda 🙂
Świetnie to wygląda!
Mnom, mnom, Kochana, na gorące dni taki deser to zbawienie – pięknie wyglada, i pewnie jeszcze lepiej smakuje 😉
Wygląda bajecznie! Też chcę taki niebiański deser w szklance:)
Wygląda wspaniale! Na pewno są pyszne 🙂 Muszę wypróbować 🙂
Wspaniały deser. Pyszny i bardzo orzeźwiający 🙂
Już sie delektuję tą niesamowitością!
Świetny pomysł! I jak to ślicznie wygląda!
O rany, wygląda przepięknie!
Jak lazurowe morze 😀
Co prawda maślanki nie lubię, więc pewnie dodałabym do tego jogurt naturalny albo jakiś smakowy, albo w ogóle wycisnęła kilo bitej śmietany 😀
wygląda kosmicznie 😉
zza drugiej szklanki wygląda mały kosmita ;)))))
Przepiękny 🙂
przestane tu zaglądać! co za pyszności i jaki wygląd wow! mam pomysł czapne kaczę z podwórka i przyjade na taki deser 😉
już dawno mówiłam, że masz wpadać 😉
ale kusisz! 😉
Przepięknie wygląda ten deser. Maślanka powiadasz, nie robiłam:)
Gosiu, przepięknie i kolorowo :}
dziękuję Malinko 🙂
Wygląda rewelacyjnie! A z maślanką nigdy nie próbowałam 😉
smakowicie wygląda 😀 tylko ja nie lubię maślanki ;C
ale w takim deserze nie czujesz jej smaku 🙂
Pięknie to wygląda, ja też jestem łasuchem 🙂
piękne i pomyslowe 🙂
pięknie go wymyśliłaś i podałaś-gra kolorów, estetyka-super 🙂
kolor galaretki mnie zainspirował 🙂
śliczny ten Twój deserek 😉
Nie dosyć, że smaczny to jeszcze piękny deser 🙂 nigdy nie robiłam, ale chętnie spróbuję 🙂 tylko gdzie ja kupię niebieską galaretkę – muszę jechać do miasta 🙂
zrób z jakąkolwiek inną, też jest pyszne 🙂
ojejuuu, ten deserek wygląda bajecznie! *.*
a smakuje pewnie jeszcze lepiej! 🙂
Pięknie wyglądają:)
Twoja panna cotta wygląda jeszcze lepiej 😉
Super sprawa na przyjazd gości 🙂 nic trudnego ani pracochłonnego a jaki efekt!
Pozdrawiam,
Ewa
http://www.la-garderobe.pl
Bardzo często robię tego typu desery, ale zamiast maślanki używam śnieżki 🙂 a spory dodatek malin dodatkowo orzeźwia taki słodki deser. Z maślanką jeszcze nie próbowałam ale myślę, że ona również może wnieść do deseru lekkie orzeźwienie 🙂
od dawna używam maślanki, śnieżka się chowa przy niej 😉 chcesz się założyć? 😉
Truskawki w lodówce czekają hmm… 🙂
Proste a jakie efektowne. To lubię!
już wiem co podam na deser 😀 to chyba potrafię 😛
potrafisz ;P
Rewelacyjny pomysł.Zrobię sobie na niedziele:D:D:D