4,7K
Galaretka z maślanką i truskawkami to doskonały, lekki i orzeźwiający deser – możesz wykorzystać dowolne owoce, nie tylko truskawki.
Galaretka z maślanką i truskawkami lubiana jest przez dzieci i przez dorosłych. Desery z maślanką nie są jednak aż tak popularne, ale nie znam nikogo, kto po spróbowaniu ich nie polubił. Maślanka nadaje lekkości i orzeźwienia, a deseru nie trzeba dosmaczać na przykład sokiem z cytryny, aby złamać słodycz. Nie jest także skomplikowane przygotowanie maślankowe galaretki, gdyż wystarczy tężejącą galaretkę zmiksować z maślanką. Dla otrzymania efektu “kryształków”, galaretka powinna być prawie całkowicie zastygnięta. Warto popróbować i samemu się przekonać, która wersja jest najlepsza.
Galaretka z maślanką i truskawkami – przepis
Składniki deseru ze zdjęć:
- 2 galaretki niebieskie
- 1 galaretka cytrynowa
- ok. 400 ml maślanki
- cukier do smaku
- truskawki
Jak zrobić maślankową galaretkę z truskawkami
- Jedną niebieską galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, przestudzić i nalać do wysokich szklanek lub pucharków.
- Do galaretki włożyć umyte i dokładnie osuszone truskawki.
- Szklanki ustawić pod kątem – ja wykorzystałam do tego celu formę do muffinek. Wybaczcie, ale zagapiłam się i nie zrobiłam zdjęcia podczas robienia deseru, stąd na zdjęciu w szklance jest woda.
- Szklanki ustawione w formie wstawić do lodówki, żeby galaretka zastygła.
- Drugą niebieską galaretkę przygotować w połowie wody, wystudzić i odstawić do lekkiego stężenia.
- Kiedy zacznie zastygać wlać do niej maślankę i zmiksować lub dobrze roztrzepać trzepaczką. Opcjonalnie można dodać odrobinę cukru, jeśli będzie zbyt kwaśna.
- Tak przygotowaną nałożyć do szklanek na stężałą niebieską galaretkę.
- Cytrynową galaretkę przygotować według przepisu, wystudzić i odstawić do pełnego stężenia, a kiedy zastygnie zmiksować z maślanką.
- Maślanki dolewamy według proporcji: 1 część wody do galaretki – 1/2 części maślanki, czyli jeśli robiliśmy galaretkę z 1/2 litra wody, dolewamy potem 1/4 litra maślanki. (Możemy dosłodzić, jeśli lubimy słodsze desery.)
- Tak powstałą piankę cytrynową nakładamy na piankę niebieską, a na wierzchu możemy ułożyć truskawki w dowolnej ilości – pokrojone lub całe.
- Deser schładzamy w lodówce przez przynajmniej godzinę.
Taki deser możemy przygotować w plastikowych kubeczkach i zabrać ze sobą na piknik.
Wspaniały pomysł!
Wszystkie przepisy są super! 🙂 To zamierzamy zrobic! 🙂 Pozdrawiamy Ola i Asia 🙂 !
dzięki, dziewczyny 🙂 życzę smacznego 🙂
ależ to apetycznie wygląda 🙂
Świetnie to wygląda!
Mnom, mnom, Kochana, na gorące dni taki deser to zbawienie – pięknie wyglada, i pewnie jeszcze lepiej smakuje 😉
Wygląda bajecznie! Też chcę taki niebiański deser w szklance:)
Wygląda wspaniale! Na pewno są pyszne 🙂 Muszę wypróbować 🙂
Wspaniały deser. Pyszny i bardzo orzeźwiający 🙂
Już sie delektuję tą niesamowitością!
Świetny pomysł! I jak to ślicznie wygląda!
O rany, wygląda przepięknie!
Jak lazurowe morze 😀
Co prawda maślanki nie lubię, więc pewnie dodałabym do tego jogurt naturalny albo jakiś smakowy, albo w ogóle wycisnęła kilo bitej śmietany 😀
wygląda kosmicznie 😉
zza drugiej szklanki wygląda mały kosmita ;)))))
Przepiękny 🙂
przestane tu zaglądać! co za pyszności i jaki wygląd wow! mam pomysł czapne kaczę z podwórka i przyjade na taki deser 😉
już dawno mówiłam, że masz wpadać 😉
ale kusisz! 😉
Przepięknie wygląda ten deser. Maślanka powiadasz, nie robiłam:)
Gosiu, przepięknie i kolorowo :}
dziękuję Malinko 🙂
Wygląda rewelacyjnie! A z maślanką nigdy nie próbowałam 😉
smakowicie wygląda 😀 tylko ja nie lubię maślanki ;C
ale w takim deserze nie czujesz jej smaku 🙂
Pięknie to wygląda, ja też jestem łasuchem 🙂
piękne i pomyslowe 🙂
pięknie go wymyśliłaś i podałaś-gra kolorów, estetyka-super 🙂
kolor galaretki mnie zainspirował 🙂
śliczny ten Twój deserek 😉
Nie dosyć, że smaczny to jeszcze piękny deser 🙂 nigdy nie robiłam, ale chętnie spróbuję 🙂 tylko gdzie ja kupię niebieską galaretkę – muszę jechać do miasta 🙂
zrób z jakąkolwiek inną, też jest pyszne 🙂
ojejuuu, ten deserek wygląda bajecznie! *.*
a smakuje pewnie jeszcze lepiej! 🙂
Pięknie wyglądają:)
Twoja panna cotta wygląda jeszcze lepiej 😉
Super sprawa na przyjazd gości 🙂 nic trudnego ani pracochłonnego a jaki efekt!
Pozdrawiam,
Ewa
http://www.la-garderobe.pl
Bardzo często robię tego typu desery, ale zamiast maślanki używam śnieżki 🙂 a spory dodatek malin dodatkowo orzeźwia taki słodki deser. Z maślanką jeszcze nie próbowałam ale myślę, że ona również może wnieść do deseru lekkie orzeźwienie 🙂
od dawna używam maślanki, śnieżka się chowa przy niej 😉 chcesz się założyć? 😉
Truskawki w lodówce czekają hmm… 🙂
Proste a jakie efektowne. To lubię!
już wiem co podam na deser 😀 to chyba potrafię 😛
potrafisz ;P
Rewelacyjny pomysł.Zrobię sobie na niedziele:D:D:D