Drożdżowy wieniec ze śliwkami i posypką z brązowego cukru to nieco inna wersja zwyczajnego ciasta drożdżowego z owocami.
Drożdżowy wieniec ze śliwkami jest podobny do ciasta, jakie robiłam już jakiś czas temu. Tyle, że wtedy było na wytrawnie, a nie na słodko.. Pamiętacie wieniec serowy z ziołami? Od tamtej pory dość często go piekę, a ostatnio nawet na słodko. Dziś, przy okazji pieczenia bułek, postanowiłam zrobić z brązowym cukrem i śliwkami. A że śliwek było tylko kilka, to trzeba było wymyślić jak je dobrze zagospodarować w tym cieście.
Przepis na drożdżowy wieniec ze śliwkami
Składniki:
- ok. 250 g mąki,
- pół szklanki mleka (125 mnl)
- 50 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka białego cukru,
- szczypta soli,
- 50 g miękkiego masła,
- kilka łyżek brązowego cukru,
- śliwki.
Sposób wykonania ciasta drożdżowego z owocami
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Mleko podgrzać lekko, dodać do drożdży – wymieszać. Mąkę przesiać i połowę połączyć z mlekiem i drożdżami. Odstawić pod przykryciem do lekkiego podrośnięcia.
Jak już podrośnie, dodać masło i zagnieść. Najlepiej zrobić to ręką, wtedy masło idealnie łączy się z ciastem. Na końcu wsypać resztę przesianej mąki i szczyptę soli – wyrobić aż zacznie odchodzić od miski. Ciasto powinno być dość elastyczne, nie za twarde, ale też nie lejące.
Ciasto odstawić pod przykryciem aż wyrośnie. Kiedy podwoi swoją objętość przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować lub uformować dłońmi prostokąt o grubości około centymetra. Całość posypać brązowym cukrem – ja użyłam około 5-6 łyżek.
Prostokąt od strony szerszego boku zwinąć w rulon. Rulon przekroić wzdłuż zostawiając 3-centymetrowy nierozcięty początek. Całość skręcić, przekładając jeden kawałek za drugi, a następnie zwinąć w ślimaka. Strasznie skomplikowane? 🙂 W razie wątpliwości piszcie, postaram się sensowniej wytłumaczyć 😉
Wianuszek przełożyć do natłuszczonej formy. Powtykać połówki śliwek w dowolny sposób. Piec w temperaturze około 180-190 stopni przez około 40 minut – aż do lekkiego zrumienienia.
Brązowy cukier oprócz słodyczy nadaje ciekawego smaku. Śliwki świetnie się z nim komponują.
Kurczę pięknie to zwinęłaś i musi być smaczne
muszę sfotografować poszczególne etapy zawijania, to naprawdę proste 🙂
tutaj poczułam zapach <3 cuuudo!
Wyglądają przepysznie:)
Zawinięty jest genialnie 😀 Umiem zawijać tylko makowce i strucle z jabłkiem 😀
no to jesteś genialna! 🙂
Po pierwsze – bardzo elegancko i fajnie wygląda ciasto zarówno przed jak i po upieczeniu. A po drugie – musi być pyszne ! 🙂
oj tak 🙂 jest niebezpiecznie pyszne 😀
częstujcie się, coś jeszcze zostało 😉
Bardzo apetyczny!
Piękny i ładny też jako symbol 🙂
Kocham śliwki, super przepis!
Az sapię 🙂 Kocham śliwki w cieście, i nie tylko 🙂
Tak swoją drogą, czy aby my nie tyjemy od samego oglądania takich smakowitości na blogach ? 🙂
uwielbiam takie ciasta, do tego śliwki ! mmm pychota!
Łał, wygląda cudnie 🙂
smakuje i pachnie jeszcze cudniej 🙂