Opiekane śledzie w sosie pomidorowym – po co kupować, skoro można zrobić samodzielnie w domu. Sprawdź mój przepis, może stanie się jednym z ulubionych przepisów na smażone ryby?
Opiekane śledzie w sosie pomidorowym – domowe, świeże, pyszne. Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy jemy więcej niż zazwyczaj ryb. Obok tradycyjnego karpia, to właśnie ten pozornie pospolity śledź jest jednym z królów naszych świątecznych stołów. W każdym domu znane są śledzie w zalewie octowej czy w śmietanie, o sałatkach nie wspomnę. Jeśli jednak udaje mi się kupić świeżego śledzia, wtedy często przygotowuję go w pomidorowej zalewie, która nadaje mu kruchości i pięknego aromatu. Lubicie takie śledzie?
Opiekane śledzie w sosie pomidorowym – prosty przepis
Składniki sosu na około pół kg śledzi:
2 średnie cebule
około 500 ml gęstego soku pomidorowego
250 ml wody
8-9 łyżek octu winnego
3 łyżki cukru
2/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu – najlepszy jest czarny
1 łyżeczka ziela angielskiego
3 średnie liście laurowe
2-3 łyżki oleju
Jak zrobić sos pomidorowy do opiekanychh śledzi
Cebulę obrać i pokroić w grubszą kostkę lub w ćwierćtalarki (czyli plasterek przekrojony na cztery).
Olej rozgrzać w garnku, włożyć cebulę i podsmażyć ją na lekko złoty kolor.
Następnie dodać cukier i mieszając przesmażyć krótko.
Wlać sok pomidorowy i wodę, wsypać ziele angielskie i liście laurowe.
Wszystko razem gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut mieszając co jakiś czas.
Dolać ocet winny, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem – do smaku. Sos powinien być lekko słodki, ale jednocześnie kwaskowaty. Jeśli jest za mało kwaśny, wtedy można dolać więcej octu.
Kiedy sos jest gotowy – przygotować śledzie
Oczyszczone surowe śledzie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Następnie przyprawić solą i pieprzem, i obtoczyć lekko w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Usmażone, gorące śledzie, ułożyć w słoiku lub naczyniu, które możemy zamknąć.
Zalać gorącym sosem, przykryć i odstawić do wystygnięcia.
Przechowywać w lodówce przynajmniej przez kilka dni. Drobne ości pod wpływem kwaśnego sosy zmiękną w tym czasie, a mięso przejdzie wspaniałym aromatem pomidorów i przypraw.
Chyba ściągnę. Rybki już są w zamrażarce, a pod koniec tygodnia mam zamiar coś z nimi już robić 🙂
error: Treść chroniona przed kopiowaniem
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Wyglądają świetnie, ciekawa jestem smaku 🙂
Wygląda pysznie, ale nie mogę jeść takich dań… Szkoda. Pozdrawiam ciepło!
Rewelacyjnie wyglądają, takich nie jadłam jeszcze 🙂
muszą być pyszne
muszę mamie podrzucić Twój przepis na śledzie 🙂
uwielbiam ryby w każdej postaci 🙂 takie śledzie sama chętnie bym zrobiła i zjadła ale raczej nie w tym roku
Niezłe sztuki:)
i ja zrobię jak TY ;)))
Cudowne śledziki – uwielbiam takowe 🙂 ściągam od Ciebie – i mam nadzieję, ze w Wigilię dostanę przynajmniej piątkę 🙂
Wyglądają bardzo apetycznie 🙂 "Powiało" świętami 🙂
Ja bardzo lubię rybki w occie a w pomidorowych sosach to już …..mniam:)
Tak przyrządzone śledzie to lubię 🙂
Chyba ściągnę. Rybki już są w zamrażarce, a pod koniec tygodnia mam zamiar coś z nimi już robić 🙂