10,4K
Boeuf Stroganow z kluseczkami kładzionymi to danie doskonałe nie tylko na świąteczny stół. Sprawdź w jaki sposób ja przygotowuję to pyszne danie.
Boeuf Stroganow z kluseczkami kładzionymi – brzmi pysznie, prawda? Na świąteczny obiad podaję z reguły coś, czego nie gotuję zbyt często. Do takich potraw należy właśnie boeuf Stroganow. Potrawa ta została wymyślona w XIX wieku przez francuskiego kucharza Marie-Antoine Carême na cześć rosyjskiego dyplomaty i dowódcy wojsk Pawła Aleksandrowicza Stroganowa. Przyjęła się jednak (błędna) nazwa tej potrawy: strogonow, pod którą występuje ona od dawna w wielu kuchniach. Pamiętajmy jednak, że to nie strogonow, lecz stroganow. Zapewne Paweł Aleksandrowicz nie byłby zadowolony, słysząc źle wymawiane własne nazwisko ?
Boeuf Stroganow z kluseczkami kładzionymi – przepis
Składniki na 3-4 porcje:
- 700 g dobrej wołowiny (np. polędwicy)
- 1 średnia cebula
- 250 g pieczarek
- 2-3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz, słodka papryka - 3 średnie ogórki kiszone
- 3/4 szklanki gęstego soku pomidorowego (lub 3-4 łyżki koncentratu)
- kilka łyżek oleju
- natka pietruszki
- śmietana
- bulion, rosół lub woda
Boeuf Stroganow – jak go przygotować
- Mięso opłucz i osusz dokładnie papierowym ręcznikiem.
- Cebulę obierz i pokrój w półplasterki.
- Pieczarki oczyść i pokrój w średniej grubości plasterki.
- Mięso pokrój w paseczki o mniej więcej wielkości 2cm X 1cm. Następnie oprósz świeżo zmielonym pieprzem i obtocz w mące, strzepując jednak jej nadmiar. Ja robię to w taki sposób, że wsypuję mąkę do naczynia z mięsem i potrząsam energicznie przez chwilę.
- Rozgrzej patelnię i wlej olej, obsmaż na nim mięso aż się zrumieni i przełóż do garnka, w którym będzie się dusić.
- Na pozostałym tłuszczu podsmaż cebulę, a do niej dorzuć pokrojone pieczarki. Podsmaży krótko i przełóż do garnka z mięsem.
- Następnie całość podlej bulionem (rosołem lub wodą), posól i gotuj do miękkości na wolnym ogniu. (Na patelnię wlej trochę płynu i zagotowuj, aby wydobyć wszystkie smaki, jakie na niej pozostały – wszystko potem wlej do garnka.)
- Ogórki kiszone pokrój w półplasterki i dołóż do garnka.
- Wlej sok pomidorowy (lub dodaj koncentrat), dopraw pieprzem, słodką papryką i ewentualnie solą – do smaku. Gotuj jeszcze kilka minut, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły. (Jeśli Twoje mięso długo jest twarde, wlej do niego trochę wódki, powinna skruszyć mięso. Oczywiście należy gotować na niedużym ogniu i pod przykryciem.)
- Do powstałego sosu można dodać od razu śmietanę, jednak ja wolę podawać ją osobno tak, aby każdy mógł dodać jej tyle, ile lubi.
- Boeuf Stroganow podawaj z dodatkiem posiekanej natki i ze świeżym pieczywem lub kluseczkami kładzionymi.
Przepis na kładzione kluski
Składniki na 1 porcję:
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
Jak zrobić kładzione kluski
- Jajko umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
- Do kubka (lub niedużej miseczki) wbij jajko, dodaj mąkę i sól -wszystko razem wymieszaj energicznie widelcem lub malutką trzepaczką rózgową. Ja używam końcówki od miksera, która służy do ubijania piany.
- Po dokładnym wymieszaniu powinno powstać dość gęste ciast, niezbyt lejące, ale także nie zbite.
- W garnku zagotuj wodę, posól ją do smaku.
- Małą łyżeczkę maczaj we wrzącej wodzie, od razu nabieraj porcję ciasta i “kładź” ją na wrzątek. Jeśli za każdym razem będziesz zanurzać łyżeczkę w wodzie, wtedy ciasto nie będzie się zbyt mocno kleić do łyżeczki.
- Kluseczki gotuj około 2-3 minuty od wypłynięcia. Podczas gotowania powiększają swoją objętość, dlatego do nakładania używa się małej łyżeczki.
Twarde strasznie niedobre
Wygląda przepysznie!
Raju, błagam, chociaż nie TY!!!
Dlaczego w tym kraju przyjęło się gulaszopodobne "strogonowem" nazywać?
Stragonow prawdziwy przecież nie ma w sobie ani pomidorów, ani papryki, jest robiony z pieczarkami, śmietaną i MUSZTARDĄ ;( Błagam, chociaż Ty, Goniu, nie kontynuuj wprowadzania kolejnych rzeszy i pokoleń w ten straszeczny błąd!!! błagam! a zaserwuję Ci takiego Stragonowa, że zrozumiesz natychmiast moją rozpacz, i nigdy więcej nie zerkniesz na te "węgierskie spolszczenia" 😉 przez które szukałam przepisów na to cudo przez ostatnie 12 [tak, dwanaście] lat, zamawiając go zawsze, kiedy widziałam w karcie, i się rozczarowując. Czytając tysiące przepisów bezczeszczonych pomidorami.
Wręcz prawie uwierzyłam, że to ja się myliłam wcześniej, i że boski smak, który pamiętałam był błędnie nazwany… ale po tym długim czasie, parę tygodni temu oglądałam program z całą metodologią, historią i przepisami na ten prawdziwy… bosz… smak stroganowa to poezja! ale tego prawdziwego! musztardowego! Stragonowa o rosyjskim smaku, a nie węgierską podszywaczkę! 😉
Aż po nowym roku zrobię i wrzucę u siebie, i uprzedzam, będzie z tyradą, i długo, i nie popuszczę, bo ten smak jest wart tego, by o niego walczyć własną piersią!
ściski cieplutkie :* Cholera Naczelna
Cholerciu kochana,
nigdy nie nazwałam stroganowa strogonowem. I tak jak pisałam we wstępnie: nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiego dowódcy wojsk Pawła Stroganowa. W takiej formie i pod taką postacią znam tę potrawę od połowy lat 80., kiedy to w szkole moja przeurocza pani profesor wbijała mi do głowy mniej lub bardziej przydatne informacje 😉
Dla mnie wszelkiej maści programy telewizyjne nie są do końca wyrocznią, bo wiele razy widzę w nich totalne bzdury, które ludzie potem powielają. Przykładem może być choćby "dewolaj" z serem i szynką, tudzież z pieczarkami – jak to widzę to ręce opadają mi aż po kostki. O innych częściach ciała nie wspomnę….
Ze stragonowem nie spotkałam się i nigdy nie słyszałam o jego musztardowej wersji. Nie będę jednak się spierać, bo aspiracji bycia autorytetem w kuchni nie posiadam. Obstaję jednak przy wersji jaką podałam, bo taką też znam od szefów uznanych kuchni 😉
Z niecierpliwością zaczekam na Twoją wersję tego dania 🙂
oj, i ja też walnęłam błąd w pisowni, nie chodziło mi o literkę w nazwie a o samą potrawę 🙂
a programów typu "miska gotuje" to ja nie lubię, ten o którym pisałam, to program, gdzie "chef" szuka korzeni i oryginalnych przepisów z pełnym rysem historycznym i robi je w wersjach uwspółcześnione 😉 [to jeden z moich świrków, nie tylko jeść, ale i wiedzieć więcej ;)]
eh.. koniec z zamawianiem tej potrawy w restauracjach, już wiem, dlaczego wszędzie gulasze dostawałam, skoro w szkołach uczą, że Straganow jest jak powyżej 🙁
ściskam cieplutko, Cholera Naczelna
wiesz, każdy uważa, że jego wiedza jest najpełniejsza i najprawdziwsza 😉 tylko, żeby poznać pierwotną wersję i być jej pewnym, trzeba byłoby cofnąć się w czasie i podpatrzyć jak robili to twórcy 😉
tak jak pisałam: nie mam aspiracji pozowania na eksperta i nie zamierzam nikogo nawracać na moje poglądy ;)))))))
buziaki kochana :****
Chyba zabiorę głos w tej dyskusji.
1. Potrawę wykonał po raz pierwszy francuski kucharz Carême, który był od 1815 nadwornym kucharzem cesarza Aleksandra I.
2.Boeuf Stroganow
3.Polędwica w paski,cebula w pióra,przecier pomidorowy,śmietana,sól i pieprz – KONIEC, nic więcej
4.Skąd ta musztarda i pieczarki?
5.Korzenie Stroganowa to Francja a nie Rosja.
Proszę mnie przekonać że się mylę.
Pozdrawiam Christopher
Oglądam… i zrobiłam się strasznie głodna. Przepis fantastyczny. Pozdrawiam Cię ciepło!
jako wielbicielka mąki, mącznych rzeczy w tym daniu najbardziej zachwycają mnie kładzione kluski, haha 😀
Ale nie miałam okazji jeść nigdy tak podanego mięsa, ciekawi mnie smak 🙂
uwielbiam 😉 poproszę dużą porcję 🙂
Należy pamiętać, boeuf strogonowa w wersji klasycznej z polędwicy wołowej wykonujemy i od razu podajemy do stołu. Polędwicy nie powinno się podgrzewać, twardnieje i staje się mniej soczysta. W wersji oryginalnej nie dodaje się pieczarek,ani ogórka. Nazwa pochodzi od nazwiska dyplomaty rosyjskiego, hrabiego Pawła Stroganowa.Kluseczki poezja.Czas wykonania po wcześniejszym pokrojeniu produktów nie powinien przekroczyć 15 minut,piszę o strogonowie z polędwicy.Oczywiście można robić,tak jak ty i wtedy,szczególnie jeżeli nie robimy tego z polędwicy,trzeba poddusić.Z tym deglasowaniem patelni,to mnie miło zaskaczyłaś.Pozdrawiam
Christopher, masz rację, polędwica jest zbyt delikatnym mięsem, żeby ją "męczyć" zbyt długo.
Deglasowanie stosuję zawsze przy tego typu potrawach, nie wyobrażam sobie inaczej.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Wygląda smakowicie
Uwielbiam takie dania – mięsko z kluseczkami 🙂
hmm ale pyszniutki obiadek:)
Pychota 🙂 Kluski tego typu wprost uwielbiam 🙂