DayliCooking|Małgorzata Kijowska
  • Śniadania i kolacje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Kanapki
      • Pieczywo
        • Bułki
        • Chleby
    • Jajka
  • Obiady
    • Zupy
    • Drugie dania
    • Mięso
    • Jarskie
    • Dodatki
    • Danią mączne
      • Naleśniki
      • Makaron
      • Placki
      • Kluski
      • Pierogi
    • Ryż
    • Zapiekanki
    • Fast food
  • Grzyby
  • Słodko
    • Napoje
      • Bezalkoholowe
      • Alkohol
    • Ciasta
      • Ciasta drożdżowe
    • Ciastka
    • Babeczki
    • Desery
  • Przetwory
    • Przyprawy
    • Wytrawne
    • Słodkie
  • Ryby
    • Śledzie
  • DayliHome
    • Recenzje
    • Porady
    • Aplikacja przelicznik kulinarny – kalkulator kuchenny
    • Domowa apteczka
  • Poza kuchnią
  • Kontakt
    • O blogu
    • Ja w mediach
    • Polityka prywatności
DayliCooking|Małgorzata Kijowska
  • Śniadania i kolacje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Kanapki
      • Pieczywo
        • Bułki
        • Chleby
    • Jajka
  • Obiady
    • Zupy
    • Drugie dania
    • Mięso
    • Jarskie
    • Dodatki
    • Danią mączne
      • Naleśniki
      • Makaron
      • Placki
      • Kluski
      • Pierogi
    • Ryż
    • Zapiekanki
    • Fast food
  • Grzyby
  • Słodko
    • Napoje
      • Bezalkoholowe
      • Alkohol
    • Ciasta
      • Ciasta drożdżowe
    • Ciastka
    • Babeczki
    • Desery
  • Przetwory
    • Przyprawy
    • Wytrawne
    • Słodkie
  • Ryby
    • Śledzie
  • DayliHome
    • Recenzje
    • Porady
    • Aplikacja przelicznik kulinarny – kalkulator kuchenny
    • Domowa apteczka
  • Poza kuchnią
  • Kontakt
    • O blogu
    • Ja w mediach
    • Polityka prywatności
MięsoObiadyZapiekanki

Turecki börek czyli mięso mielone zapiekane w cieście filo

by Małgorzata Kijowska 9 stycznia 2015
Napisane przez Małgorzata Kijowska 9 stycznia 2015
Ewa Duszkiewicz z bloga Jedz z apetytem zainteresowała mnie orientalną kuchnią. Na razie nie czuję jeszcze za bardzo tych smaków, ale przecież od czegoś trzeba zacząć, prawda? Na pierwszy ogień poszedł börek, czyli coś w rodzaju zapiekanki z ciastem filo w roli głównej. Smaki bardzo zwyczajne, takie polskie – można by to tak określić. Przecież mielone mięso, pomidory czy ser to produkty zwyczajne, używane w polskich kuchniach codziennie. Innowacyjne jest ciasto filo, podobne trochę do ciasta francuskiego, bo cieniutkie. Można je zrobić samemu, ale można też kupić, a wtedy przygotowanie börka staje się proste i szybkie. Polecam tę potrawę każdemu, kto chciałby spróbować czegoś “innego”. Na pewno nie zawiedziecie się ani szybkością przygotowania, ani smakiem.






Składniki:


opakowanie ciasta filo (6 dużych płatów)



Sos mięsny:


300 g mielonego mięsa
1 średnia cebula
2 większe ząbki czosnku
2 średnie marchewki
1 niezbyt duża czerwona papryka
1 puszka (400 g) pomidorów
ok. 100 g startego żółtego sera
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju



Cebulę obrać i pokroić w piórka, czosnek obrać i posiekać. Marchew obrać i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić ją w drobną kostkę.
Olej rozgrzać na nim  i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Dodać mięso i przesmażyć przez około 10 minut. Dodać marchew i paprykę i wszystko razem poddusić przez około 3 minuty. Dodać posiekane pomidory z puszki wraz z sokiem, wymieszać i doprawić solą i pieprzem.


Sos mleczny:
150 ml mleka
2 jajka
3 łyżki białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
sól i  pieprz do smaku
opcjonalnie łyżka posiekanej zielonej pietruszki



Wszystko razem roztrzepać dokładnie.



Ciasto filo pociąć na szerokie paski. Wyższą formę do zapiekania wyłożyć papierem, a następnie paskami ciasta w taki sposób, aby wystawały one nad formę. Na ciasto nałożyć kilka łyżek mlecznego sosu, na sos znowu paski ciasta w podobny sposób. Na druga warstwę ciasta ponownie kilka łyżek sosu mlecznego, następnie trzecia warstwę ciasta. Na to ponownie sos mleczny i cały sos mięsny. Na górę rozsypać ser żółty, przykryć wystającymi paskami ciasta i zalać całość resztą sosu mlecznego.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać przez około pół godziny, aż do lekkiego zrumienienia ciasta.
Na blogu Ewy znajdziecie zdjęcia, które Ewa zrobiła podczas przygotowywania börka  >klik!<




Taka zapiekanka jest pyszna prosto z pieca. Ciasto filo z wierzchu jest lekko chrupkie, w środku miękkie. Po przestygnięciu potrawa nic nie traci na smaku, idealnie wiec się nada na przykład do pracy, kiedy nie ma możliwości odgrzać dania. Polecam Wam börek. Daje olbrzymie możliwości kombinacji smaków i składników. Ja na pewno będę robić go często.



kolacjaobiadzapiekanka
17 komentarzy
0
FacebookTwitterPinterestEmail
Małgorzata Kijowska

poprzedni wpis
Waniliowy miodownik – kruche miodowe ciasto z kremem budyniowym
następny wpis
Czy pięknym jest łatwiej?

Podobne wpisy

Zupa z soczewicy z wołowiną

3 stycznia 2021

Kotleciki z soczewicy i warzyw

27 listopada 2020

Gołąbki bez zawijania w liście

18 listopada 2020

Szybkie kaszotto z leśnymi grzybami

29 października 2020

Żeberka z dynią z wolnowaru

22 października 2020

Krem z dyni i pieczonych warzyw z pleśniowym...

19 października 2020

Sałatka obiadowa z kapusty i selera

19 sierpnia 2020

Kiełbasa duszona w kapuście włoskiej

23 lipca 2020

Gołąbki z kaszą i kurkami

20 lipca 2020

Gołąbki w liściach winogron i jogurtowy sos ziołowy

13 lipca 2020

Soczysty pieczony kurczak

9 lipca 2020

Sałatka z młodej kapusty z żurawiną

6 lipca 2020

17 komentarzy

Świat Kobiet 15 stycznia 2015 - 08:11

ale mi narobiłaś apetytu z samego rana:)

Odpowiedź
Magda C. 11 stycznia 2015 - 17:12

Zjadłabym i spróbowała! Aż ślinka cieknie;)

Odpowiedź
Małgorzata 13 stycznia 2015 - 14:58

skuś sie i sama go przygotuj 🙂 to naprawdę szybkie i proste 🙂

Odpowiedź
Barbarossa 10 stycznia 2015 - 15:07

Małgosiu, mogę wpaść? Wygląda pysznie? Miłego weekendu.

Odpowiedź
Małgorzata 11 stycznia 2015 - 12:32

wpadaj Basiu 🙂

Odpowiedź
Unknown 10 stycznia 2015 - 13:09

Slow mi brak!!!! Dziekuje Gosi a przede wszystkim bardzo sie ciesze, ze Wam smakuje (albo bedzie smakowalo) 😉 Milego dnia!

Odpowiedź
Małgorzata 11 stycznia 2015 - 12:32

smakuje smakuje 🙂 na pewno zagości u nas na dobre 🙂

Odpowiedź
Unknown 9 stycznia 2015 - 20:32

Nigdy nie próbowałam ciasta filo. Fajne połączenie smaków. 🙂

Odpowiedź
Małgorzata 11 stycznia 2015 - 12:31

spróbuj, to ciasto daje dużo możliwości 🙂 jest trochę podobne do francuskiego, jednak nie jest takie warstwowe

Odpowiedź
Renata Czelny-Kawa 9 stycznia 2015 - 17:56

Danie więcej niż wspaniałe! 😉 Zaintrygował mnie ten sos mleczny 😉

Odpowiedź
Małgorzata 11 stycznia 2015 - 12:30

ja następnym razem dodam do niego więcej wina 🙂

Odpowiedź
spinkiiszpilki 9 stycznia 2015 - 14:10

Wygląda znakomicie! Pojadłabym:):):).

Odpowiedź
Małgorzata 9 stycznia 2015 - 16:07

szykuj i podjadaj ;))))

Odpowiedź
Aguś kulinarnie 9 stycznia 2015 - 14:07

Bardzo ciekawe danie.W paczuszce z filo doskonale się prezentuje:)

Odpowiedź
Małgorzata 9 stycznia 2015 - 16:07

o właśnie, fajnie to nazwałaś 🙂 paczuszka 🙂

Odpowiedź
Unknown 9 stycznia 2015 - 10:43

Ale cudo, cudo cudo. Uwielbiam kuchnię orientalną. Głównie raczej do jedzenia niż przygotowywania, bo jestem w tym zbyt słaba. Gdzie można kupić ciasto filo? Bo ja myślałam by robić sama, ale nie mam tyle czasu. Obiecuje niedługo wpis na CD (wiesz na co), ale potrzebuję tematu i weny. W każdym razie chętnie zrobię takie borek, tylko muszę wiedzieć gdzie kupić ciasto filo. Ach…

Odpowiedź
Małgorzata 9 stycznia 2015 - 16:06

ja ciasto kupiłam w Biedronce 🙂 całkiem spora paczka, wystarczy na dwa takie dania 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz Usuń odpowiedź

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę stronę internetową.

Przepisy na dania i przekąski na imprezę

Przelicznik miar i wag

Kulinarny kalkulator, przelicznik miar i wag kuchennych

PRAWA AUTORSKIE

Wszystkie teksty i podpisane zdjęcia są moja własnością. Nie zgadzam się na używanie ich bez mojej wiedzy i zgody. Uszanuj moją pracę i nie kradnij.

Zdjęcia bez mojego podpisu pochodzą ze źródeł legalnych i są albo przeze mnie kupione, albo wykorzystywane na zasadach licencji CC0.

Newsletter DayliCooking.pl

Nie chcesz przegapić nowych wpisów?

Zapisz się na newsletter.

Jeszcze chwileczkę...

Rejestracja udana. Od teraz będę informować Cię o nowych wpisach na blogu!

Wędliny, wędzone ryby i przetwory

Oliwa najlepszej jakości

Archiwum

Instagram

daylicooking

Małgorzata Kijowska
Fotka zza pleców, czyli backstage sesji zdjęciow Fotka zza pleców, czyli backstage sesji zdjęciowej w moim niedawno powstałym wymarzonym studiu. Dzisiaj pierwszy przepis z oliwami z fantastycznego sklepu internetowego @oliwaimiod 🤩 Doskonałej jakości oliwy generalnie bronią się same, jednak nie każdy zna akurat ten sklep. Ja znam od jakiegoś czasu, więc mogę i chcę polecać. Jutro na blogu przepis i bazyliowa oliwa 👍🤩 
_____________________________
#backstage #oliwa #oliwaimiod #najlepszaoliwa #polecam #fotostudio #fotografowanie #aparatfotograficzny #instafood #instafoto #foodphoto #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking
Takie ciacho machnęłam sobie dzisiaj 😎 Z drob Takie ciacho machnęłam sobie dzisiaj 😎 Z drobnymi perturbacjami, ale finalnie wyszło genialne w smaku. Ciasto dyniowe z kawałkami gruszki, z kremową polewą z twarożku śmietankowego 🤩☺️ Po niedzieli wracam na blog pełną parą, więc wypatrujcie nowości 👍☺️
_______________________________________
#ciasto #dyniowe #pumpkincake #ciastodyniowe #dynioweciasto #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking #zgruszkami #domoweciasto #tojestpyszne #foodstyling #foodie
Domowy makaron - wbrew pozorom szybko, sprawnie i Domowy makaron - wbrew pozorom szybko, sprawnie i bez większego bałaganu. Dawno już go nie robiłam, ale postanowiłam wrócić do tego nawyku. On nie zawsze jest równiutko pokrojony, ale zawsze pysznie smakuje. Kto z Was robi makaron w domu? ☺️
_____________________
#makaron #domowymakaron #swojskimakaron  #walekdociasta #wałekdociasta #blogkulinarny #blogerkakulinarna #daylicooking
To moje miejsce i koniec 🤦😎🐱 Najlepszy pu To moje miejsce i koniec 🤦😎🐱 Najlepszy punkt obserwacyjny bez szans na oddanie komukolwiek. To nic, że pierwotnym przeznaczeniem tego miejsca było coś innego. Ten facet ze swoim charakterkiem zawsze postawi na swoim 😁
_______________

#kot #naszkot #szogun #kuchnia #kotwkuchni #pieszczoch  #lovethiscat #czarnobiałykot #koteczek
Rosół z kaczki trochę inaczej niż tradycyjne. Rosół z kaczki trochę inaczej niż tradycyjne. Według rady Oli z @czteryfajery.pl najpierw warzywa i kawałki kaczki opiekłam w piekarniku. Od pewnego czasu tak robię i muszę się przyznać, że lepszego rosołu do tej pory nie udało mi się stworzyć 🥰
_____________________________
#rosół #rosol #obiad #wolnowar #zwolnowaru #tojestpyszne #foodblog #foodgasm #instafood #gotowanie #gotujebolubie #kuchnia #mojakuchniamojezasady #smacznego
Na blog wleciał nowy przepis. Zupa z soczewicy z Na blog wleciał nowy przepis. Zupa z soczewicy z kuleczkami wołowymi 🤩 Aromatyczna, rozgrzewająca, sycąca i bardzo pyszna. Polecam na chłodne dni 👍😍
_____________________________
#zupa #zupazsoczewicy #zuparozgrzewająca #nowyprzepis #nowywpis #nowe #juznablogu #zapraszam #polecam #tojestpyszne #blogkulinarny #blogerkakulinarna #foodblogger #foodblog #instasoup #instafood #foodgasm #daylicooking
Kochani, w ostatnim dniu tego roku z całego serca Kochani, w ostatnim dniu tego roku z całego serca życzę Wam na Nowy 2021 Rok przede wszystkim zdrowia, optymizmu i spokoju. Niech wszystkie złe chwile odejdą z tym starym 2020 rokiem. Wszystkiego pięknego na kolejne 12 miesięcy 🤩🍾🥂😍
_______________________________
#szczesliwegonowegoroku #happynewyear #happynewyear2021 #nowyrok #nowyrok2021 #sylwester #sylwester2020 #zfiltrem #idzienowe #31grudnia #31grudnia2020 #zaraznowyrok
Nowość wśród portugalskich win - tym razem z T Nowość wśród portugalskich win - tym razem z Tejo, samego serca tego kraju ♥️
Tejo jest jednym z najstarszych regionów Portugalii. Winorośl jest tam uprawiana od XII wieku. Krajobraz, klimat, a przede wszystkim ekonomię kształtuje rzeka Tag (port. Tejo). Czy wiecie, że Tejo to drugi co do wielkości teren z lasami korkowymi? Blisko połowa produkowanego korka pochodzi właśnie stamtąd. 
Białe wina Ponte Portugal powstają ze szczepu Fernao Pires i szczepu Arinto. Jasna barwa win, kwiatowy aromat z nutami tropikalnych owoców - to musi zachwycać 😍  Dlatego ja wybieram białe, choć i czerwone zasługują na uwagę 😉  Polecam 🤩
Wieczór z planszówką i w dobrym towarzystwie 🥰 to się nazywa miło zakończyć tydzień 🤩 Spokojnej nocy, kochani 😘
__________________________
#viticulture #wino #dobrewino #gra #planszowka #planszówka #graplanszowa #toskania #wieczór #wieczor #kieliszek #czerwonewino #blogkulinarny #blogerkakulinarna #daylicooking #skwierzyna #zmiloscidowina #zmiłościdowina #passiamo
Dzisiejszy dzień jest wyjątkowo pracowity, a cza Dzisiejszy dzień jest wyjątkowo pracowity, a czas leci jak szalony 🤷 W takich sytuacjach najlepszym obiadem są pieczone warzywa z dodatkiem sosów jogurtowo-ziołowych. Właśnie do piekarnika wjechała blacha z muszkatołową dynią, ziemniaczkami i czosnkiem 🤩 Wszystko skropione oliwą bazyliową od @oliwaimiod 🥰👍☺️ Cudownie intensywny smak, piękny aromat bez wątpliwości, że to na pewno bazylia 😉 Polecam Wam! Jeśli chcecie jej spróbować to weźcie udział w konkursie i wygrajcie jeden z voucherów na zakup oliwy 👍
______________________________
#dynia #warzywa #oliwa #najepszaoliwa #włoskaoliwa #wloskaoliwa #polecam #oliwaimiod #obiad #smacznego #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking
Na blogu czeka na Was #urodzinowy #konkurs ☺️👍 do wygrania aż 17 nagród 🤩 Zapraszam!
_________________________
#nagrody #konkursurodzinowy #urodziny #blogoweurodziny #urodzinybloga #urodzinowykonkurs #naurodziny #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking
Nowe logo ☺️ Stworzyłam je samodzielnie od po Nowe logo ☺️ Stworzyłam je samodzielnie od początku do końca. Biorąc pod uwagę mój artystyczny antytalent wyszło chyba całkiem nieźle, jak sądźcie?? 😉😁😎
__________________________
#logo #nowelogo #nowe #brand #samazrobiłam #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking #nowość #nowosc
Ciasteczka cytrynowo-lawendowe 🤩 Robię kolejne Ciasteczka cytrynowo-lawendowe 🤩 Robię kolejne podejście do sfotografowania ich 🤭🙃😱😁 Są tak kruche, pyszne i pachnące, że trudno powstrzymać się od ich podjadania 😁 Tym razem się uda! Wpadną na blog lada dzień, obiecuję 🤩
__________________________
#ciasteczka #ciastka #zlawendą #lawendowe #krucheciastka #krucheciasteczka #krucheciasto  #tojestpyszne #blogerkakulinarna #blogkulinarny #skwierzyna #daylicooking
Dzbanek mięty na stole i pachnie prawie w całym Dzbanek mięty na stole i pachnie prawie w całym domu 🤩 Do mięty mam wyjątkową słabość od zawsze 😁
__________________________
#mięta #mieta #świeżamięta #swiezamieta #herbatamiętowa #uwielbiam #dzbanek #niedziela #blogkulinarny #daylicooking
Takie ciasteczka sobie upiekłam 🤩 kruche z cuk Takie ciasteczka sobie upiekłam 🤩 kruche z cukrem, z kruchego ciasta z dodatkiem serka śmietankowego 🤩 są pyszne ale trzeba ich upiec większą ilość...ciekawe dlaczego 😎
_____________________________
#ciastka #ciasteczka #kruche #krucheciasteczka #krucheciastka #tojestpyszne #daylicooking #blogkulinarny #skwierzyna
Gofry słodkie czy wytrawne? 🧇 😎🤔Trudny w Gofry słodkie czy wytrawne? 🧇 😎🤔Trudny wybór, przynajmniej dla mnie 😁 A może na śniadanie wytrawne, a do kawy słodkie? 😊 Kochani, obyśmy w życiu mieli tylko takie dylematy. Udanego dnia 🥰🌞🤩😘
__________________________
#gofry #gofrownica #śniadanie #sniadanie #dziendobry #dzieńdobry #wtorek #daylicooking #tojestpyszne #breville #blogkulinarny #blogerkakulinarna #deser
Pszenne odrywane bułeczki wyrastające w nocy. Cz Pszenne odrywane bułeczki wyrastające w nocy. Czy moze byc cos przyjemniejszego jak świeże gorące pieczywo do poniedziałkowego śniadania? 😊 Dobrego dnia, kochani 🥰
__________________________
#bulki #buleczki #sniadanie #poniedzialek #tobedziedobrydzien #skwierzyna #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking #smacznego
Naleśniki na deser to doskonały pomysł! U mnie Naleśniki na deser to doskonały pomysł! U mnie dzisiaj prosty zestaw: z twarożkiem i domowym dżemem pomarańczowo-dyniowym. Jestem chyba uzależniona od tego dżemu 😱😁🤔👍🤩
Lubicie naleśniki? Z czym najchętniej je robicie??
__________________________
#nalesniki #naleśniki #patelnia #patelniadonaleśników #deser #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking #tojestpyszne #homemade #niedziela #niedzielnepopołudnie
Dzień dobry w sobotę 😊 Mam nadzieję, że wsz Dzień dobry w sobotę 😊 Mam nadzieję, że wszystko u Was dobrze  i nastroje dopisują. W mojej kuchni dzisiaj wielkie gotowanie. Na pierwszy ogień poszły klopsiki wołowe w sosie porowo-paprykowym. Będzie pysznie i pachnąco 🤩 A jakie zapachy dzisiaj u Was??
__________________________
#sobota #gotowanie #wolowina #wołowina #obiad #daylicooking #klopsy #klopsiki #pysznie #milejsoboty #dobregoweekendu
Szykuje się pyszny obiad, czyli kurczak z dynią Szykuje się pyszny obiad, czyli kurczak z dynią na ostro 🤩 Z wolnowaru oczywiście, to już jest uzależnienie chyba 😱😁😍 
____________________________
#dynia #kurczak #wolnowar #crockpot #pysznie #obiad #skwierzyna #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking #środa #sroda #slowcooking #slowcooker #slowlife
Zobacz więcej... Obserwuj

Dołącz

Facebook

Wiejskie inspiracje

Najnowsze wpisy

  • Zupa z soczewicy z wołowiną

  • Domowy likier mleczno-kawowy w dwóch wersjach

  • Drink z arbuza i jeżyn, z rumem i w wersji bez alkoholu

  • Rozgrzewająca herbata pomarańczowa z anyżem, cynamonem i goździkami

  • Dyniowa latte – Pumpkin Spice Latte

  • Faworki karnawałowe, czyli chrust

  • Labneh serek z jogurtu z czosnkiem, ostrą papryką i bazyliową oliwą

  • Kotleciki z soczewicy i warzyw

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2020 - Wszelkie prawa zastrzeżone | Hosting zapewnia

DayliCooking|Małgorzata Kijowska
  • Śniadania i kolacje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Kanapki
      • Pieczywo
        • Bułki
        • Chleby
    • Jajka
  • Obiady
    • Zupy
    • Drugie dania
    • Mięso
    • Jarskie
    • Dodatki
    • Danią mączne
      • Naleśniki
      • Makaron
      • Placki
      • Kluski
      • Pierogi
    • Ryż
    • Zapiekanki
    • Fast food
  • Grzyby
  • Słodko
    • Napoje
      • Bezalkoholowe
      • Alkohol
    • Ciasta
      • Ciasta drożdżowe
    • Ciastka
    • Babeczki
    • Desery
  • Przetwory
    • Przyprawy
    • Wytrawne
    • Słodkie
  • Ryby
    • Śledzie
  • DayliHome
    • Recenzje
    • Porady
    • Aplikacja przelicznik kulinarny – kalkulator kuchenny
    • Domowa apteczka
  • Poza kuchnią
  • Kontakt
    • O blogu
    • Ja w mediach
    • Polityka prywatności
@2020 - Wszelkie prawa zastrzeżone | Hosting zapewnia
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgadzam sięPolityka prywatności