1,5K
Zupa serowa – prosta, szybka do zrobienia i bardzo sycąca. Nie trzeba być mistrzem w kuchni, aby ją ugotować. Za każdym razem może smakować nieco inaczej, ale za każdym razem pysznie.
Zupę serową bardzo lubię. Taką podstawową jej wersję zupy serowej pokazywałam już Wam. Jest to jednak tak wdzięczna potrawa, że można ją przygotowywać na wiele sposobów, zmieniając lub dodając coś za każdym razem. Dzisiaj będzie zupa serowa ugotowana na podsmażonym na oliwie porze. Pachnąca, apetyczna i znikająca w mgnieniu oka. Zupy serowe wspaniale nadają się na szybki obiad, bo ich przygotowywanie nie zajmuje wiele czasu, a produkty przeważnie znajdą się w każdej lodówce bez problemu.
Przepis na śmietanową zupę serową z porem
Składniki:
300 g dowolnego serka topionego
około 10 cm średniego pora (jasna część)
2 łyżki oliwy z oliwek
200 ml słodkiej śmietany
sól do smaku
ostra papryka mielona do smaku
około 1 litr bulionu lub rosołu
Jak zrobić śmietanową zupę serową z porem – krok po kroku
Pora oczyścić i pokroić w półplasterki, czyli wzdłuż na pół, a potem na plasterki.
W garnuszku rozgrzać oliwę i lekko podsmażyć posiekanego pora na delikatnie złot kolor.
Serki topione pokroić na mniejsze kawałki.
Do garnuszka z porem wlać bulion (rosół), pokrojone serki topione, dokładnie wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia serków.
Gotować przez 3-4 minuty na wolnym ogniu.
Zdjąć z ognia, wlać śmietanę, dobrze wszystko razem wymieszać i doprawić solą i papryką.
Podawać z serowymi grzankami i ze szczypiorkiem.
W garnuszku rozgrzać oliwę i lekko podsmażyć posiekanego pora na delikatnie złot kolor.
Serki topione pokroić na mniejsze kawałki.
Do garnuszka z porem wlać bulion (rosół), pokrojone serki topione, dokładnie wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia serków.
Gotować przez 3-4 minuty na wolnym ogniu.
Zdjąć z ognia, wlać śmietanę, dobrze wszystko razem wymieszać i doprawić solą i papryką.
Podawać z serowymi grzankami i ze szczypiorkiem.
Spróbuj także innych zup serowych, wypróbuj poniższe przepisy:
[aby otworzyć przepis kliknij w nazwę lub zdjęcie]
Pyszny przepis, tak slicznie pokazane na zdjeciu. Pozdrawiam serdecznie beata
dziękuję, Beato 🙂
Kocham Twoje zdjęcia Małgosiu 🙂
Na widok tej zupki, ślinka mi cieknie 🙂
Paula, chyba ja Twoje też kocham ;))))
Ależ mi zrobiłaś smaka! Muszę taką zrobić 🙂
a Ty to nie robisz mi smaka nigdy? 😛
z pora jeszcze nie robiłam ale tak smakowicie wyglada Twoja , że chetnie wypróbuję!!!
wypróbuj i daj znać jak wyszło 🙂
Małgosiu, serowa z porem – bajeczka 🙂 w Twoim wykonaniu i na Twoich zdjęciach wygląda genialnie 🙂 Co tam, że kalorie 🙂 Nie ma to jak niebo w gębie 🙂
czasem można nie patrzeć na kalorie ;))))
Serową kiedyś robiłam, ale bez pora, więc na jakiś obiad na pewno wypróbuję 🙂
ser lubi wiele dodatków, cebulę, czosnek czy pora tym bardziej 🙂 stad pomysł, aby połączyć to w zupie 🙂
Takie zupki to uwielbiam i tez czesto robie, dodajac seki topione i robiac to w teromixie! Wszystkim bardzo smakuja:) Dobrze, ze mi o niej przypomnialas, dzis jest zimno, wiec taka zupka to wspanialy pomysl !
Pozdrawiam serdecznie:)
Elu, życzę Wam smacznego 🙂
o jajuśku pychota, ale i bomba kaloryczna. Daj troszeczkę:)
Bomba kaloryczna, ale jaka pyszna.
oj bardzo pyszna 🙂