Kuleczki czekoladowe z ziarnem zbóż – zdrowe, pyszne i proste do zrobienia. Sprawdź mój przepis.
Kuleczki czekoladowe z ziarnem zbóż – uwielbiam je! Chyba zdążyliście zauważyć, że mam słabość do ciasteczek z ekspandowanymi ziarnami. Przede wszystkim są zdrowe, bo dostarczają nam wielu cennych składników, a nie zawierają sztucznych dodatków, jakich pełno w kupowanych słodyczach. Zrobienie prostych pralinek czy upieczenie kruchych ciasteczek nie zabierze zbyt dużo czasu. Kiedy mamy w domu małe dzieci przygotowywanie takich słodyczy może być wspaniałą i rozwijającą zabawą. Przy okazji wpajamy dzieciom, że domowe jest zawsze lepsze i zdrowsze i nie wymaga zbyt wielkiej pracy. W poniższym przepisie podałam różne rodzaje ekspandowanych ziaren. Nie musicie jednak używać ich wszystkich. Weźcie takie, jakie macie pod ręką.
Przepis na kuleczki czekoladowe z ziarnem zbóż
Składniki:
- 1 tabliczka czekolady (mlecznej lub deserowej)
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 1/2 szklanki mleka
- 50 g masła
- 3 łyżki dobrego gorzkiego kakao
- 1/3 szklanki cukru
- 1 szklanka ekspandowanego amarantusa
- 1,5 szklanki ekspandowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki ekspandowanego ryżu
- 1/2 szklanki ekspandowanego orkiszu
- 3 łyżki nasion chia
- 6 łyżek płatków owsianych
Kuleczki czekoladowe z ziarnem zbóż – jak zrobić
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej: w szerokim garnku zagotować niewielką ilość wody, nieco większą miskę ustawić na garnku w taki sposób, aby gotująca się na niewielkim ogniu woda ogrzewała jej dno. Do czekolady dodać masło, esencję waniliową, mleko, kakao i cukier. Podgrzewając jeszcze przez chwilę dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Na suchej patelni uprażyć płatki owsiane. Dodać do czekolady wraz z nasionami chia i ekspandowanymi ziarnami. Wszystko razem połączyć delikatnie. Odstawić na około 15-20 minut, a następnie przesmarowanymi masłem dłońmi formować kuleczki. Można je dodatkowo obtaczać w mielonych orzechach lub gorzkim kakao.
Kiedyś bardzo popularne były tzw. szyszki, robione z krówek i ryżu, kto pamięta? Teraz mamy do wyboru znacznie więcej “dmuchanych” ziaren, warto je wykorzystać właśnie do takich domowych słodyczy.
Jeśli lubicie takie domowe słodycze, to zerknijcie również na czekoladowe kuleczki z amarantusem lub batoniki z płatkami owsianymi, orzechami, amarantusem i sezamem. Pyszne są też ciasteczkowe kuleczki czekoladowe z herbatników i płatków owsianych. Polecam!
Jakie śliczne! :>
dziękuję, Mistrzu Sosno 🙂
Ja na pewno zrobiłabym je z mlecznej czekolady;).
ja też lubię mleczną 🙂
Wyglądają obłędnie z miłą chęcią zjadłabym 1 lub 2 a może jednak wszystko 😉
Twojej figurze nie zaszkodzi, więc częstuj się do woli, Monia :*
Jakie pyszne kuleczki 🙂 Coś dla mnie!
podzielimy się 😉
Zachęciłaś mnie:)
cieszę się 🙂
Widzę, że to coś podobnego do domowych trufli tylko znacznie zdrowsza wersja 🙂 Z chęcią kiedyś spróbuje bo wyglądają apetycznie
lubię słodycze (niestety) więc kombinuję ciągle coś nowego 🙂
A się przyznam,że nigdy nie jadłam szyszek 🙂 A kuleczki kiedys zrobiłam podobne ale były strasznie słodkie 🙂
spróbuj z mojego przepisu 🙂
Tak, te "szyszki" z peparowanego ryzu z krowkami doskonale pamietam. Jednak te dzisiejsze Twoje kuleczki sa o wiele zdrowsze. Tez takie chetnie robie. Dobrze, ze o nich przypomnials, to znow je zrobie. Dzieki Ci:):)
Pozdrawiam serdecznie
Elu, życzę smacznego i pozdrawiam serdecznie 🙂
coś pysznego 🙂 a szyszki to miłe wspomnienie dzieciństwa 🙂
szyszki chyba każdy pamięta z dzieciństwa 🙂
Wspaniałe te kuleczki 🙂 ale przypomniałaś mi o szyszkach – wieki nie robiłam tego deseru a mam w szafce paczkę ryżu 🙂
jak zrobisz szyszki to wpadaj do mnie z nimi 😉
Uwielbiam takie słodkości 🙂 Ach, zrobię na pewno 🙂
czekam na zdjęcie 🙂
słodkie, domowe przekąski 🙂
najlepsze 🙂
O jacie! Uwielbiam takie przysmaki:) Wyglądają obłędnie!
Skromnie zapraszam do siebie 🙂
częstuj się 🙂