Sypany jabłecznik z kaszą kukurydzianą, z soczystymi jabłkami i pachnący kardamonem i cynamonem – doskonałe ciasto nie tylko na jesień.
Sypany jabłecznik z kaszą kukurydzianą jest odmianą klasycznego sypanego jabłecznika, gdzie występuje manna. Powstał, kiedy akurat od sąsiadki dostałam sporą torbę jabłek. Niewielkich, lekko rumianych, ale jakże pięknych i smacznych, bo z własnych drzewek. Niczym nie pryskanych, prawdziwych jabłek. Takie jabłka może i urodą nie dorównają tym sklepowym, które są idealnie okrągłe, z piękna skórką i bez śladów robaczka. Ja jednak wolę te swojskie, bo zdrowsze. No i zapach takiego jabłka jest nieporównywalny z niczym. W sobotni wieczór postanowiłam upiec jabłecznik sypany. Dlaczego sypany? Wszystkie sypkie składniki miesza się razem, a potem wysypuje na blachę. Sok, jaki puszczają owoce, działa “sklejająco” na nie i powstaje pyszne ciasto.
Przepis na klasyczny jabłecznik z kaszką manną pojawił się już na blogu jakiś czas temu. Dzisiaj kaszkę mannę zastąpiłam kaszką kukurydzianą. Ciasto wyszło bardziej zwarte i lekko chrupiące. Co najważniejsze, na drugi dzień ta delikatna chrupkość zniknęła, ale ciasto nie stało się miękkie. Zastanawiam się nad wersją całkowicie kukurydzianą, pewnie się skuszę,
Tymczasem zapraszam na szarlotkę – pachnąca jabłkami, kardamonem i cynamonem, moje smaki i zapachy jesieni.
Przepis na jabłecznik sypany z kardamonem i cynamonem, z dodatkiem kaszy manny
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka kaszki kukurydzianej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 50 g zimnego masła
- około 1 kg jabłek
Jak zrobić jabłecznik sypany
- Formę wyłożyć dokładnie papierem, w taki sposób, żeby ewentualnie wyciekający z jabłek sok nie przeciekł przez nią. Można także formę ułożyć na większej blaszce, żeby zabezpieczyć piekarnik przed zabrudzeniem. (Jeśli jabłka są mniej soczyste, wtedy nie powinno nic wyciekać.)
- Mąkę, kaszkę, cukier, proszek do pieczenia i kardamon wsypać do miski i wymieszać razem.
- Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.
- 1/3 sypkich składników wysypać do foremki i lekko nią potrząsając rozprowadzić równomiernie.
- Na suche składniki nałożyć połowę startych jabłek i lekko je przyklepać łyżką.
- Na jabłka wysypać równomiernie kolejną porcję suchych składników, a na nie resztę jabłek i resztę suchych składników.
W skrócie: suche -> jabłka -> suche -> jabłka -> suche. - Na koniec na wierzchu równomiernie pookładać grube wiórki zimnego masła – masło można zetrzeć na jarzynowej tarce lub pokroić w cienkie plastry.
- Ciasto piec w temperaturze 200 stopni przez około 40-50 minut. Wierzch powinien być lekko przypieczony.
Jeśli używasz innych miar i wag, możesz skorzystać z poniższego przelicznika
Jak wprowadzasz wartości ułamkowe, wpisuj kropkę zamiast przecinka - na przykład 1.5,
a nie 1,5
na
UWAGA: jeśli chcesz wpisać wartość ułamkową (po przecinku) nie wpisuj przecinka lecz kropkę – na przykład: 1.3 a nie 1,3.