Najprostsze ciasto marchewkowe to takie, które zrobisz szybko, sprawnie i bez wielkiego bałaganu w kuchni.
Przepisów na ciasto marchewkowe jest pewnie tyle, że trudno byłoby zliczyć. Mam jednak dla Was takie, które bez obaw można zaliczyć do najprostszych i najszybszych. Wystarczy mieć malakser lub blender tzw. kielichowy, to znaczy z pojemnikiem. Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie chwilę, więc zanim je zaczniecie robić, włączcie piekarnik, żeby zdążył się odpowiednio nagrzać. Pomysł na to ciasto widziałam na jakimś filmiku udostępnionym w sieci. Nie zapisałam go sobie jednak, więc finalne proporcje stworzyłam trochę “z głowy” 😉 Poniższe ciasto, które widzisz na zdjęciach, jest upieczone w prostokątnej formie o wymiarach 23 cm X 18 cm.

Na skróty
Najprostsze ciasto marchewkowe – przepis
Składniki:
- ok. 500 g marchwi – 5 średnich
- 4 jajka
- 190 ml oleju – do ciast najchętniej używam rzepakowego
- 200 g cukru
- 330 g mąki pszennej – u mnie mąkatortowa
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki esencji waniliowej – możesz ją zastąpić cukrem waniliowym w podobnej ilości lub wogóle zrezygnować
Przelicznik miar i wag – użyj go jeśli inaczej odmierzasz ilości
Jeśli wprowadzasz wartości ułamkowe, wpisuj kropkę zamiast przecinka - na przykład 1.5,
a nie 1,5
na
Formę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym lub natłuść ją (na przykład kawałeczkiem masła) i oprósz mąką.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza – u mnie grzanie góra-dół i bez termoobiegu.
Marchew umyj, obierz ze skórki i pokrój na nieco mniejsze kawałki. Takie, aby swobodnie zmieściły się do blendera. Dodaj jajka (oczywiście bez skorupek 😉 ), olej i esencję waniliową – wszystko razem zmiksuj do dokładnego rozdrobnienia marchwi.
Do miseczki wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz cukier. Wymieszaj lekko, a potem dosyp do blendera z marchewką i pozostałymi składnikami. Całość ponownie zmiksuj do połączenia składników na gładkie ciasto. Może wydawać się nieco za rzadkie, ale właśnie takie ma być.
Gotowe ciasto przelej do formy i wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika. Piecz około 55-60 minut. Przed wyjęciem sprawdź jednak patyczkiem czy na pewno jest upieczone.
Wystudzone najprostsze ciasto marchewkowe oblej polewą czekoladową lub oprósz cukrem pudrem. Ja polecam polewę czekoladową 🙂
Polewa czekoladowa – przepis
Składniki:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 7 łyżek gorzkiego kakao
- 3 łyżki mleka
Wszystkie składniki przełóż do rondelka. Na niewielkim ogniu podgrzewaj cały czas mieszając aż cukier się rozpuści, a składniki połączą w gładką polewę. Polewa powinna tylko delikatnie wrzeć, żeby nie przypaliła się. Kiedy będzie gotowa odstaw ją na kilka minut, ale po cieście rozprowadzaj jeszcze ciepłą.

Co zrobić jeśli nie masz blendera?
Najprostsze ciasto marchewkowe zrobisz nawet jeśli nie masz blendera lub jeżeli jest on niewielki i nie zmieszczą się w nim wszystkie składniki.
Jeśli masz niewielki blender to zmiksuj w nim tylko marchewkę, możesz partiami. Jeśli nie masz w ogóle takiego blendera, wtedy zetrzyj marchewkę na najdrobniejszej tarce jarzynowej.
Jajka zmiksuj z cukrem przy użyciu miksera lub trzepaczki. Następnie dodaj olej i esencję waniliową – ponownie zmiksuj. Dołóż startą marchewkę, wymieszaj, a na koniec wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia.
Po dokładnym połączeniu składników przełóż ciasto do formy i upiecz.
Lubicie takie ciasta? Bo ja bardzo. Nie są suche, nie zapychają, pysznie smakują i cudownie pachną.
A może skuszę kogoś na ciasto buraczkowe? Może brzmi egzotycznie, ale gwarantuję jednak, że smakuje cudownie 🙂



