733
„W życiu pada wiele pytań, na które czekolada przynosi odpowiedź.”
[Nigella Lawson]
Dzisiaj bez zbędnych słów. Po prostu czekolada.
Składniki na 4 porcje:
750 ml mleka
200 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36%
3 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 g dobrej gorzkiej (ewentualnie deserowej) czekolady
Mleko wraz z połową słodkiej śmietanki mocno podgrzać, prawie do zagotowania, lecz nie gotować. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i brązowy cukier. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Najłatwiej trzepaczką rózgową.
Resztę śmietanki ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Gorącą czekoladę wlać do kubków lub szklanek, ozdobić bitą śmietaną. Podawać od razu po przygotowaniu.