1,2K
Tłusty Czwartek już prawie puka do drzwi. I jak tu go nie wpuścić? Wiem wiem, tłusto, niezdrowo, nadmiar kalorii i obciążenie dla wątroby. Raz w roku można pozwolić sobie na trochę więcej, bo przecież nie zajadamy się takimi ilościami pączków jak właśnie w tej jedyny czwartek w roku. Tradycyjne pączki na blogu już były, oponki również i mini pączki z twarożku też. Dzisiaj trochę odświeżę ten ostatni przepis, ale dodam mu smaku, jaki uwielbiam, czyli dosypałam kardamonu i cynamonu. Jak wyszło? Musicie sami sprawdzić.
Składniki:
50 dkg twarożku (homogenizowanego lub “z wiaderka”)
2 łyżki cukru
4 jaja
szczypta soli
około 2,5 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
olej do smażenia
cukier puder do obsypania
Twarożek roztrzepać wraz z jajkami, solą, cukrem. Mąkę przesiać, wymieszać wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, kardamonem i cynamonem. Dokładnie połączyć z twarożkiem i jajkami.
Smażyć na głębokim tłuszczu (średnio nagrzanym) niewielkie kuleczki formowane za pomocą dwóch łyżeczek. Po usmażeniu odsączać na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe obsypywać cukrem pudrem.
Z podanej porcji wychodzi całkiem spora ilość niewielkich pączków. Są dość wilgotne i nie wiele tracą ze swojego smaku na następny dzień. Przypominam Wam również starsze przepisy na pączki i oponki: