Placki fuczki – niepozorna nazwa prostej, ale bardzo smacznej potrawy, pochodzącej z Bieszczad. Są to proste placki z kiszonej kapusty z ciastem naleśnikowym.
Placki fuczki z kiszonej kapusty – kiedy pierwszy raz przygotowywałam je, byłam niesamowicie ciekawa jak smakują. Niektórzy robią je z kiszonej kapusty ugotowanej, ja wolę z surowej, gdyż więcej smaku oddaje plackom. Polecam wielbicielom prostego i szybkiego jedzenia, nie zawiedziecie się. Ponieważ te placki robi się z lekko gęstszego niż normalnie ciasta naleśnikowego, więc nie jest to danie trudne czy też pracochłonne. Placki fuczki można podawać z mięsnymi sosami, śmietaną, z surówkami. Pasują do nich sosy ze świeżych lub suszonych grzybów, tu ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia.
Przepis na fuczki z kiszonej kapusty
Składniki:
- 200 g kiszonej kapusty
- 250 ml mleka
- 170 – 200 g mąki pszennej (ok. 1 szklanka)
- 2 jajka
- sól
- grubo mielony pieprz
- dodatkowe przyprawy: majeranek, cząber, kminek itp.
- olej do smażenia
Jak zrobić fuczki
Do większej miski wlać mleko, wsypać sól (ok.1/2 – 1/3 łyżeczki), dodać pieprz i ulubione przyprawy oraz 1 szklankę mąki. Wszystko razem wymieszać tak, aby nie było grudek. Gdyby ciasto wydawało się zbyt luźne, można dosypać jeszcze mąkę. Jajka wbić do mleka z mąką i całość roztrzepać na gładkie ciasto. Odstawić na kilka minut. W tym czasie kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku. Najłatwiej robić to biorąc garść kapusty i ściskając dłońmi wycisnąć sok. Odciśniętą z soku kapustę pokroić drobno i dodać do ciasta naleśnikowego. Wymieszać łyżką. Na patelni rozgrzać olej lub dowolny tłuszcz do smażenia. Nakładać łyżką porcje ciasta, lekko rozprowadzając je, aby nie było zbyt grube – smażyć dokładnie tak samo jak placki ziemniaczane na średnim ogniu. Podawać z naturalnym jogurtem, śmietaną, sosem mięsnym, z dodatkiem surówek – co nam tylko do głowy przyjdzie.
Przepis został również opublikowany na stronach Wirtualnej Polski Jeśli lubicie placki, to spróbujcie też moim placków z cukinii
…lub mojej wersji szwajcarskich placków ziemniaczanych rösti