Chałwa sezamowa z miodem – domowa, pyszna i bez sztucznych dodatków.
Nie jest taka, jak ta, którą kupujemy w sklepie. Smakuje trochę inaczej, ale niemniej pysznie. Chałwa, bo o niej mowa, to jeden z najstarszych deserów wywodzący się z Turcji. Odmian chałwy jest bardzo dużo. Można ją przygotowywać z sezamu, słonecznika, maku, a także marchwi. Najczęstszym słodzikiem do chałwy jest karmel, a ja dzisiaj proponuję Wam chałwę sezamową z miodem. Jest bardzo słodka, o charakterystycznym lekko ostrym smaku miodu. Nie przyćmiewa on jednak wspaniałego smaku i zapachu prażonych ziaren sezamu.
Przepis na sezamową chałwę z miodem
Uprażone przestudzić, a następnie zmielić lub zmiksować w malakserze.
Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni, rodzynki zaparzyć, wystudzić i dokładnie osuszyć.
Wybrane (opcjonalnie) bakalie dodać również do sezamu, wymieszać. Stopniowo dodawać miód (po łyżeczce) i wyrabiać jednolitą masę. Miodu dodawać w takiej ilości, aby uzyskać masę o pożądanej słodkości i konsystencji.