1,8K
Prosty deser, intensywny w smaku. Wielbicielom kawy na pewno zasmakuje.
Pierwszy raz z kisielem mlecznym zetknęłam się w szkole średniej. Od razu mi zasmakował, chociaż wtedy, o ile dobrze pamiętam, gotowaliśmy go o smaku waniliowym. Bardzo żałuję, że nie mam zeszytów szkolnych z tamtych czasów. Moja edukacja w technikum gastronomicznym nie za wiele dała mi praktycznych umiejętności, ale niektóre przepisy były dość oryginalne. W każdym razie kisiel mleczny należał do moich ulubionych, więc postanowiłam podzielić się z Wami jednym z ciekawszych jego smaków.
Składniki na 2-3 porcje:
500 ml mleka
2 łyżki mielonej kawy (lub rozpuszczalnej)
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżka esencji waniliowej
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
kilka kostek czekolady gorzkiej lub deserowej
Do garnuszka wlać mleko odlewając z niego uprzednio 1/3 szklanki. Zagotować, wsypać kawę, wymieszać i odstawić pod przykryciem na kilka minut, żeby kawa dobrze się zaparzyła. Zaparzoną przecedzić przez bardzo gęste sito,a najlepiej przez filtr do parzenia kawy. (Używając kawy rozpuszczalnej wystarczy wsypać ją do garnka z mlekiem.)
Tak przygotowaną kawę ponownie zagotować z dodatkiem cukru. Z pozostałą ilością mleka wymieszać mąkę ziemniaczaną i esencję waniliową. Wlać do gotującej się kawy i mieszając gotować przez chwilę, do zgęstnienia.
Przelać do pucharków. Na wierzch wysypać posiekaną czekoladę.
Podawać na gorąco lub po przestudzeniu. Wersję dla dzieci można przygotować z kawą typu inka.
Jeśli lubicie takie proste domowe desery, to spróbujcie owsianki czekoladowej z nasionami chia. Jest naprawdę pyszna i sycąca. Idealna na śniadanie dla łasucha.