1,3K
Pasta jajeczna bardzo często gości w mojej kuchni. Jest prosta i bardzo szybka do przygotowania. Można ją robić na wiele sposobów, ale dzisiaj chcę Was namówić na taką najprostszą, tylko z odrobiną przysmażonej cebulki i majonezu. Niech Was jednak ta prostota nie zmyli: ta pasta jest pyszna! Po świątecznych przysmakach taka pasta na pewno będzie smakowała wybornie.
Składniki:
6 jajek
1 średnia cebula
3-4 łyżki masła
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
majonez
Jajka umyć i ugotować na twardo (8 minut od zimnej wody na średnim ogniu.) Wystudzić i obrać ze
skorupek. Zmielić przez maszynkę lub zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na maśle na średnim ogniu aż cebula zacznie się
złocić. Dodać do jajek wraz z majonezem. Majonezu powinno być tyle, aby uzyskać najlepszą konsystencję. Jedni lubią pastę bardziej zbitą, inny wolą więcej majonezu, dlatego nie podaję jego
ilości. Doprawić sola i pieprzem, dobrze wymieszać.
Ze świeżym pieczywem…pycha!