1,3K
Topinambur to nic innego jak swojsko brzmiący słonecznik bulwiasty. Jest to roślina pochodząca z Ameryki Północnej, znana tam już Indianom przed przybyciem Krzysztofa Kolumba. Ceniona była zawsze za to, że miała wiele zastosowań: bulwy są jadalne przez ludzi, liście mają zastosowanie jako karma dla zwierząt, a kwiaty są piękną ozdobą.
Topinambur zawiera inulinę, która pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, jest więc idealnym składnikiem dań dla cukrzyków. Ta sama inulina reguluje poziom cholesterolu LDL, a więc jest istotna w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Pobudza także perystaltykę jelit, a w połączeniu z błonnikiem stanowi dobre wsparcie dla osób na diecie odchudzającej. Duża zawartość potasu dobrze wpływa na ciśnienie krwi, a witaminy z grupy B i magnez wspierają nasz układ nerwowy. To tylko część z dobroczynnych cech topinamburu. Warto po niego sięgnąć w codziennej diecie.
Strukturą i smakiem przypomina ziemniaki, ale ma delikatnie słodki i orzechowy posmak. Wykorzystać go można na wiele sposobów, ja użyłam go dzisiaj do zrobienia sałatki. Miała ona zastąpić nam lekki obiad, ale nadaje się także idealnie na drugie śniadanie (lub lunch) do pracy.
Składniki:
500 g topinamburu
3 łyżeczki suszonego tymianku
3-4 łyżki oliwy
3/4 szklanki kaszy owsianej
1 średnia czerwona cebula
spora garść małych pomidorków
1/2 niewielkiej świeżej papryki
sól i pieprz do smaku
listki świeżej bazylii
Topinambur umyć, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skropić dokładnie oliwą i posypać tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i zapiekać przez około 15 minut. Upieczony topinambur przestudzić lekko.
Kaszę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy. Wystudzić.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Pomidorki pokroić na połówki lub ćwiartki. Paprykę pokroić w niewielkie paseczki.
Kaszę wymieszać z upieczonym topinamburem, papryką i cebulą. Przyprawić grubym świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Udekorować pomidorkami i bazylią.