Deser z kaszy manny na mleku migdałowym “Buber”. Autorem tego deseru jest Dominik Moskalenko, szef kuchni Sokołów.
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym przygotowywaliśmy go podczas warsztatów kulinarnych zorganizowanych właśnie przez firmę Sokołów. O samych warsztatach pojawi się osobny wpis, ale już teraz mogę Wam zdradzić, że były tym bardziej ciekawe, że dotyczyły wegańskich produktów, jakie niebawem ta firma wprowadzi na rynek.
Kasza manna kojarzy się (przynajmniej mnie) z dzieciństwem i czymś nudnym. Nie lubię mleka, więc tradycyjna kasza manna na mleku nie należała do tych deserów, które zjadałam ze smakiem. No dobra, przyznaję się: jeśli nie mogłam zalać jej maksymalnie sokiem lub konfiturami, to raczej nie jadłam. Ten deser jest jednak niebanalny. Przebija w nim mieszanka cudownego smak migdałów i skórki pomarańczowej. To już nie jest zwyczajna manna na mleku. O nie! to pyszny deser, który można polubić. Jego niewątpliwą zaletą jest szybkość i prostota przygotowania, a zatem idealnie pasuje na tym blogu, prawda? ?
Przepis na deser z kaszy manny na mleku migdałowym
Składniki:
- 500 g kaszy manny (ja dodaję połowę, to w zupełności wystarczy)
- 1 litr mleka migdałowego
- 100 g cukru
- 2 pomarańcze
- dowolne owoce w syropie lub konfitury
Jak zrobić deser z kaszy manny na mleku migdałowym
- Pomarańcze wyszorować i sparzyć wrzątkiem, a następnie zetrzeć skórkę zesterem lub tarką.
- Mleko wlać do garnka, dodać cukier, skórkę pomarańczową i kaszę mannę. Mieszając doprowadzić do wrzenia.
- Zmniejszyć ogień i gotować przez około 8-10 minut, nie zapominając o mieszaniu, żeby kasza nie przypaliła się.
- Ugotowaną kaszę przełożyć do salaterek lub na talerzyki i dodać owoce.
- Podawać na ciepło lub po całkowitym przestudzeniu.


Lubisz domowe desery? Wypróbuj także inne przepisy
Kakaowy deser pudding chia z owocami – możesz go przygotować nie tylko na deser, ale także jako słodkie drugie śniadanie.

Czekoladowa owsianka z nasionami chia i bakaliami odczarowuje mit, że owsianki są mdłe i niesmaczne.
