1,8K
Kiedy pierwszy raz zrobiłam deser z awokado, to byłam zaskoczona prostotą i szybkością jego przygotowania. Smak, w zależności od dodatków, może być lekko wytrawny lub słodki. Można również awokado łączyć z owocami, także mrożonymi. Możliwości jest naprawdę sporo, za każdym razem wyjdzie coś innego. Awokado to coś genialnego, bo wyjdzie nam z niego wytrawny posiłek lub pyszny, lekki deser. A to niby taka niepozorna kulka ?
Jak zrobić deser – mus z awokado?
Składniki:
1 dojrzałe awokado
1 łyżeczka esencji waniliowej
1-2 łyżeczki miodu (według smaku)
1 czubata łyżka ekspandowanych ziaren (u mnie amarantus)
ulubione owoce: maliny, truskawki, banan etc.
Awokado przekroić na pół. Wyjąć pestkę, łyżeczką wydrążyć cały miąższ. Zmiksować go blenderem lub bardzo dokładnie rozetrzeć widelcem. Dodać esencję waniliową i miód do smaku – wymieszać. Na końcu dosypać ulubione ekspandowane ziarno i połączyć.
Mus przełożyć do pucharka i udekorować ulubionymi owocami.
*Jeśli deser przygotowujemy dla dzieci, to zamiast esencji waniliowej, która jest na alkoholu, dodać odrobinę wanilii.
**Jeśli deser podamy od razu po przygotowaniu, wtedy ziarno będzie chrupiące. Jeśli odstawimy go na kilkanaście minut do lodówki, wtedy ziarno zmięknie wchłaniając wilgoć.
- A może spróbujesz także czekoladowego musu z awokado z dodatkiem banana?