1,3K
Dzisiejsze danie może wydawać się skomplikowane lub trudne. Nic z tych rzeczy! Jest proste, a najwięcej czasu zajmuje zapiekanie ? Bakłażanowe roladki, bo o nich dziś mowa, można przygotować z dowolnego mięsa. Ja użyłam mieszanki wołowego i wieprzowego, bo jak wiadomo, potrawy z mielonego mięsa są najsmaczniejsze wtedy, kiedy pomiesza się różne gatunki. Danie jest lekko pikantne, ale bez obaw, nie pali ? Zapraszam do stołu ?
Składniki roladek:
250 g mięsa mielonego wieprzowego
250 g mięsa mielonego wołowego
1 nieduża kajzerka
mleko do namoczenia kajzerki
1 jajko
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
sól do smaku
2 większe ząbki czosnku
1 niewielka czerwona cebula
1 średnia świeża papryka (użyłam połowy czerwonej i połowy żółtej, ale mogą być dowolne)
2 łyżki drobno posiekanej świeżej bazylii
2 średnie bakłażany
odrobina oleju do wysmarowania formy do zapiekania
Bakłażany opłukać, pokroić wzdłuż w dość cienkie plastry. Każdy plaster posolić lekko i odstawić, aby bakłażany puściły sok.
Kajzerkę namoczyć w mleku, a następnie dobrze odcisnąć.
Świeżą paprykę przekroić, usunąć gniazdo nasienne. Opłukać i drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę.
Do mięsa dodać sól, przyprawy, jajko, namoczoną kajzerkę i dobrze wyrobić całość. Na końcu dodać posiekane paprykę i cebulę, a także bazylię. Wszystko razem dobrze połączyć.
Każdy plaster bakłażana dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem lub czystą ściereczką. Na całą długość osuszonego plastra bakłażana nakładać masę mięsną na grubość około 1 cm. Każdy plaster zwijać i układać na sztorc w wysmarowanej olejem formie.
Wstawić (bez przykrywania) do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 50 minut. W połowie pieczenia można włączyć termoobieg. Upieczone roladki mają dość dużo wody, która jednak szybko zostaje wchłonięta przez mięso. Wystarczy po wyjęciu z piekarnika pozostawić na kilka minut przed nałożeniem na talerz.
Składniki dipu paprykowego:
ok. 130 g sera typu feta (to jest ok. 1/2 standardowego opakowania)
200 g kwaśnej gęstej śmietany
1 łyżeczka słodkiej papryki
mielona ostra papryka – opcjonalnie, do smaku
1/3 świeżej słodkiej czerwonej papryki
Ser typu feta rozetrzeć na gładko razem ze śmietaną. Dodać słodką paprykę i opcjonalnie ostrą.
Świeżą paprykę posiekać drobno. Dodać do sera ze śmietaną. Wszystko razem dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na kilkanaście minut, aby smaki przegryzły się.