1,6K
Lato to nie tylko upalne dni. To także dni chłodniejsze, deszczowe i niezbyt przyjemne. W takie dni chciałoby się zjeść coś konkretniejszego, ale nie koniecznie ciężkiego. Pulpety z chudego mięsa to doskonała propozycja na taki chłodniejszy letni dzień. Są lekkostrawne i zawierają minimalna ilość tłuszczu, więc można je podać dzieciom i osobom na diecie. Uprzedzając Wasze pytania i komentarze: to wcale nie jest mdłe. Wręcz przeciwnie, ale żeby to sprawdzić, musicie ugotować taką zupę z pulpecikami ?
Składniki:
500 g mięsa chudego mielonego (wykorzystałam szynkę wieprzowa)
1 sucha bułka pszenna
3-4 średnie marchewki
1 większy pęczek koperku
mąka do obtoczenia pulpetów
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
1 łyżka posiekanego drobno lubczyku
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
makaron
Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Odcisnąć.
Marchew obrać lub dobrze wyszorować pod bieżącą wodą. Zetrzeć na grubej jarzynowej tarce.
Mięso połączyć z namoczona bułką, dodać sól, pieprz i marchewkę. Dokładnie wyrobić masę, dodając trochę zimnej wody (ok. 100 ml), aby mięso było mniej zbite. W ten sposób pulpety będą bardzo soczyste po ugotowaniu.
W garnku zagotować ok. 2 litry wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk i odrobinę soli. Z mięsa formować okrągłe pulpety, obtaczać je w mące i wkładać do wrzącej wody. Gotować na niewielkim ogniu do miękkości pulpetów, w zależności od ich wielkości 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodać opłukany i posiekany koperek. Na końcu całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z makaronem.