Ziemniaki obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. (Oba kolory do osobnych naczyń.)
Resztę składników należy podzielić na dwie części. Jedną część zużywamy do przygotowania zupy o tradycyjnym kolorze, a drugą do fioletowej.
Cebulę obrać i pokroić w piórka lub grubszą kostkę. Czosnek obrać i posiekać drobno.
W garnku rozgrzać olej, wrzucić do niego cebulę i podsmażyć na średnim ogniu. Kiedy zacznie się delikatnie rumienić, dodać czosnek. Chwilę poddusić i wrzucić ziemniaki (tylko jeden kolor.) Przez około półtorej minuty przesmażyć wszystko razem, mieszając często. Podlać niewielką ilością wody. Powinna zakryć ziemniaki mniej więcej do połowy. Garnek przykryć, zmniejszyć ogień i ugotować wszystko do miękkości. Pod koniec gotowania posolić. Po ugotowaniu garnek zdjąć z ognia i zupę zmiksować blenderem, dodając jednocześnie masło i śmietankę w takiej ilości, aby zupa nabrała odpowiedniej dla nas gęstości. Zupę przyprawić pieprzem lub płatkami chilli.
Do miseczki lub na głęboki talerz wlewać najpierw zupę jednego koloru, a potem uzupełnić drugim kolorem. Kombinacje kolorystyczne zależą od Waszej wyobraźni ? Na wierzch układać kawałki wędzonego łososia.