Grzyby duszone w pomidorach to danie pyszne, choć wywołuje u niektórych zdziwienie. Niesłusznie, bo grzyby cudownie łączą się smakowo z pomidorami.
Grzyby duszone w pomidorach pierwszy raz jadłam wiele lat temu. Byłam wtedy zaskoczona takim połączeniem, ale smak zachwycił mnie od razu. Teraz, kiedy tylko mam świeże leśne grzyby pod ręką, robię je właśnie takim sposobem. Można je jeść na świeżo, prosta z garnka czy patelni. Do tego kromka świeżego chleba lub banalne ziemniaki i obiad gotowy. Można je jednak również pasteryzować w słoikach. Podane proporcje traktuj orientacyjnie i modyfikuj je do woli, wedle własnego smaku.
Na skróty
Grzyby duszone w pomidorach – przepis
Składniki
- 1 większa cebula
- 1/2 kg świeżych grzybów – dowolnych, ulubionych
- 3 większe, dojrzałe pomidory
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 łyżki oleju
Sposób wykonania
Leśne grzyby oczyść, opłucz szybko pod zimną wodą i osusz. Najlepiej rozłożyć je na kilku warstwach papierowego ręcznika.
Następnie pokrój je w mniejsze kawałki, ale takiej wielkości, jak lubisz. To akurat nie ma większego znaczenia.
Cebulę obierz z łupinek, pokrój w piórka lub większą kostkę.
Czosnek obierz i posiekaj.
Pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki wykrawając jednocześnie twardy środek. Pokrój je w średniej wielkości kawałki.
Na średnim ogniu rozgrzej głębszą patelnię lub garnek z grubym dnem, wlej olej. Kiedy będzie gorący dodaj cebulę i mieszając zeszklij ją.
Do zeszklonej cebuli dodaj pokrojone grzyby i wszystko razem podsmażaj przez około 4-6 minut. Mieszaj wszystko, aby nic się nie przypaliło.
Na koniec dodaj posiekany czosnek i pokrojone pomidory. Wymieszaj i uduś do miękkości.
Przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem i duś jeszcze przez około 1-2 minuty.
Tak przygotowane grzyby duszone w pomidorach podawaj ze świeżym pieczywem lub z ziemniakami z wody. Świetnie smakują na grzankach lub zapieczone z bułką lub tostem.
Możesz je również przełożyć od umytych i wyparzonych słoiczków i pasteryzować przez kilkanaście minut.
Lubisz grzyby – sprawdź inne przepisy z leśnymi grzybami w roli głównej
Leśne grzyby w sosie pomidorowym smakują bardzo podobnie jak grzyby duszone w pomidorach. Do ich przygotowania używam passaty zamiast świeżych pomidorów. Również ten przepis doskonale nadaje się, aby takie grzyby zapasteryzować w słoikach.

Ziemniaczana zapiekanka grzybowa z dodatkiem marchewki i jajek nadaje się nie tylko na obiad, ale i na ciepłą kolację.

Znasz szakszukę, lubisz ją i robisz samodzielnie? Spróbuj jak smakuje jesienna szakszuka z grzybami leśnymi 🙂 Jeśli o mnie chodzi, to uwielbiam ją i często robię na obiad. Może i Tobie przypadkiem do gustu, a raczej do smaku 🙂
