Nie tylko pierwsze, ale i drugie śniadanie jest ważne. Pierwsze, bo od niego zaczyna się dzień, a żeby mieć siły, trzeba dostarczyć organizmowi porcję kalorii. Drugie śniadanie utrzymuje nas w dobrej kondycji i pozwala wytrwać do obiadu. Długie przerwy między posiłkami nie są zbyt dobre, gdyż zaburzają trawienie, a poza tym organizm zamiast spokojnie i na bieżąco spalać kalorie z pożywienia, odkłada je w formie tkanki tłuszczowej, która ma być zapasem “na ciężkie czasy”.
Dobre śniadanie to takie, które dostarczy węglowodany, tłuszcze i cukry w odpowiednich, dobrze zbilansowanych ilościach. Nie może być ciężkostrawne, gdyż spowoduje uczucie dyskomfortu zamiast jednoczesnej siły i lekkości. Moja dzisiejsza propozycja zapewni odpowiednią dawkę kalorii, ale jest wystarczająco urozmaicona i lekka. Hummus, zielona sałatka, czyli warzywa skropione oliwą lub dobrym olejem, do tego ulubione pieczywo. Pysznie!

Przepis na hummus z olejem słonecznikowym
Składniki:
- 1 duża puszka ciecierzycy
- 2-3 średnie ząbki czosnku
- 2 łyżki sezamu
- ok. 50 ml oleju słonecznikowego
- sól do smaku
Jak zrobić hummus z olejem słonecznikowym – krok po kroku
Sezam uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Odstawić od przestudzenia.
Czosnek obrać, posiekać drobno, a następnie rozetrzeć z odrobiną soli.
Ciecierzycę wraz z połową zalewy przełożyć do blendera. Dodać uprażony sezam i roztarty czosnek, wlać olej słonecznikowy. Wszystko razem zblendować na gładko. W razie potrzeby dolać zalewę z ciecierzycy, aby masa miała odpowiednią konsystencję. Na końcu przyprawić solą do smaku. Hummus jest gotowy.

Przepis na zieloną sałatkę z jajkiem
Składniki:
- dowolny miks sałat (u mnie rukola, sałata lodowa, szpinak baby, młode listki buraka liściowego)
- 3-4 łodygi selera naciowego
- mała puszka kukurydzy
- świeża czerwona papryka
- mała czerwona cebula
- dodatkowo po 1 jajku na 1 osobę
- ulubiona oliwa lub olej
Jak zrobić zieloną sałatkę z jajkiem – krok po kroku
Sałaty opłukać dokładnie po zimną bieżącą wodą. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Sałatę lodową i ewentualnie większe liście rozdrobnić, najlepiej rwąc w dłoniach.
Jajka ugotować na twardo – 6-8 minut w zależności od wielkości jajek, gotować na niewielkim ogniu, wtedy jajko jest delikatne w swojej strukturze. Ugotowane wystudzić zalewając zimną wodą i obrać ze skorupek.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Paprykę opłukać, osuszyć, przekroić i usunąć gniazdo nasienne. Pokroić w paseczki, kostkę lub dowolnej wielkości kawałki.
Czerwona cebulę obrać i pokroić w piórka.
Seler naciowy opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki.
Wszystkie składniki sałatki przełożyć do jednej miski i wymieszać. Na wierzchu ułożyć połówki ugotowanego jajka. Bezpośrednio przed jedzeniem można sałatkę skropić sosem vinaigrette, ulubioną oliwą lub olejem. Jednak podając ją z hummusem nie ma takiej konieczności.
Zabierając ze sobą takie śniadanie, do jednego pudełeczka nakładać hummus, do drugiego sałatkę z jajkiem, bez dodatku sosów, oliwy lub oleju. Takie śniadanie podane z ulubionym pieczywem sprawdzi się idealnie i pozwoli przetrwać do obiadu bez dokuczliwego odczuwania głodu.
Zielona sałatka poleca się na pierwsze i drugie śniadanie!

Pracujesz w biurze? Zabierasz ze sobą drugie śniadanie? A może wolisz batoniki, ciastka lub inne gotowe przekąski? Sprawdź…
…dlaczego drugie śniadanie jest ważne także wtedy, kiedy wykonuje się pracę biurową?

Spróbuj także innych propozycji na pierwsze lub drugie śniadanie. Zrobisz je szybko i prosto.
Szybka sałatka z komosy ryżowej, z papryką, cukinią i sosem z octu balsamicznego i cytryny

Słodkie goni słone, czyli kolorowa sałatka z kapustą pekińską, serem feta, papryką i owocami

Super sałatka 🙂
Dla mnie to idealna propozycja na drugie śniadanie
Ależ ta sałatka pysznie wygląda!
Zjadłabym z rozkoszą całą miskę… Uwielbiam takie dania, skomponowane z uwagą i tak estetycznie podane.
Smacznie, zdrowo i kolorowo. Jak by nie patrzeć 3w1 🙂
Uwielbiam hummus, jest bardzo konserwatywna w zakresie nazewnictwa i tego co jest, a co nie jest hummusem. Twoja propozycja jest hummusem 🙂