Bułeczki z pieczarkami i serem to kolejna alternatywa dla nudnych kanapek. Podasz je na zimno lub po podgrzaniu i zawsze będą smakować.
Bułeczki z pieczarkami i serem to coś, co smakuje prawie wszystkim. Dzisiejszy przepis to mała modyfikacja innego mojego przepisu na bułeczki z pieczarkami. Tym razem do pieczarek dodałam żółty ser, a ciasto na bułeczki nieco zmodyfikowałam. Efekt jest wart polecenia, więc poniżej znajdziesz szczegółowy przepis 🙂
Na skróty
Przepis na bułeczki z pieczarkami i serem
Bułeczki z pieczarkami i serem można upiec w większej ilości. Spokojnie możesz je przechować 2-3 dni, najlepiej w lodówce. Aby smakowały jak wyjęte prosto z pieca wystarczy je odgrzać. Ja ostatnio korzystam z air fryera i właśnie tam odgrzewam między innymi pieczywo. Nie polecam kuchenki mikrofalowej, bo według mnie pieczywo staje się mniej apetyczne. Oczywiście, klasyczny piekarnik sprawdzi się tu doskonale 🙂 Zatem zapraszam do kuchni – przeczytaj jednak najpierw przepis 😉

Składniki na 8 bułeczek
- 340 g mąki pszennej tortowej
- 5 g suchych drożdży
- 1 jajko
- 170 ml mleka
- 50 g masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka drobnej soli
Używasz innych miar i wag – przelicz je za pomocą poniższej aplikacji
Jeśli wprowadzasz wartości ułamkowe, wpisuj kropkę zamiast przecinka - na przykład 1.5,
a nie 1,5
na
Sposób przygotowania ciasta
Mąkę przesiej do miski, wsyp drożdże, cukier i przemieszaj wszystko razem.
Mleko podgrzej lekko – powinno być ciepłe, ale nie gorące.
Jajko roztrzep widelcem.
Masło rozpuść na niewielkim ogniu – nie ma się gotować, ale jedynie roztopić.
Do mąki z drożdżami i cukrem wlej podgrzane mleko oraz roztrzepane jajko – wymieszaj i zagnieć ciasto.
Następnie wlej stopione (i lekko przestudzone, żeby nie było gorące) masło oraz sól. Zagnieć gładkie ciasto – powinno być jednolite i nie lepic się zbytnio do rąk.
Ciasto uformuj w kulę, przełóż je do miski, a miskę przykryj czystą ściereczką lub folią spożywczą. Odstaw na około 1 godzinę, alby podwoiło objętość.
Wskazówka: czasami drożdże są “leniwe” i ciasto potrzebuje więcej czasu, aby wyrosnąć. Może się również zdarzyć, że wyrośnie szybciej, więc nie trzymaj się sztywno czasu, ale tego, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
Kiedy ciasto będzie wyrastało, przygotuj farsz pieczarkowy i ser.
Składniki farszu
- 300 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki masła
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
dodatkowo:
- ok. 100 g żółtego sera
- garść ziarenek do posypania: u mnie słonecznik, dynia i sezam
- jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem
Jak zrobić farsz
Pieczarki oczyść – jeśli jest taka konieczność, to lepiej je obrać niż myć. Podczas mycia nabierają niestety sporo wody, co utrudnia potem ich usmażenie.
Oczyszczone pieczarki pokrój drobno – możesz w cienkie plasterki, które potem lekko posiekaj. Jak ktoś bardzo leniwy to może je zetrzeć na grubej jarzynowej tarce 😉
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
Ser zetrzyj na grubej tarce jarzynowej.
Wskazówka 1: nie podaję rodzaju sera celowo. Użyj takiego, jaki lubisz, choć najlepiej smakują te ostrzejsze w smaku. Doskonale sprawdza się też mieszanka – takie końcówki różnych serów, które czasami zostają.
Wskazówka 2: Jeżeli często zostają Ci niewielkie końcówki żółtych serów, to nie wyrzucaj ich. Zamrażaj je wkładając je sukcesywnie do strunowego woreczka lub pudełeczka. Kiedy zaplanujesz pizzę lub właśnie takie bułeczki z pieczarkami i serem, wtedy wystarczy rozmrozić je odpowiednio wcześniej i użyć.
Rozgrzej patelnię, dodaj masło i podsmaż na nim cebulę na lekko złoty kolor.
Kiedy cebula będzie podsmażona, dodaj rozdrobnione pieczarki. Smaż je na większym ogniu, mieszając co chwilę, aby smażyły się równomiernie i nie przypaliły się.
Usmażone zdejmij z ognia, przypraw solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Pozostaw do wystudzenia, a kiedy już będą zimne, wymieszaj ze startym serem.
Formowanie bułeczek i pieczenie bułeczek z pieczarkami i serem
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę lub blat. Podziel na 8 części – możesz zrobić większe lub mniejsze bułeczki, jeśli chcesz.
Każdą część uformuj w kulkę, a następnie spłaszcz tak, aby można było nałożyć farsz.
Na środek ułóż porcję pieczarek z serem, a brzegi zlep ze sobą. Jeszcze raz uformuj bułeczkę, spłaszcz ją – tym razem lekko i delikatnie. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ale pamiętaj, aby sklejone miejsce było na spodzie.
Bułeczki przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby podrosły. Powinno wystarczyć 30-40 minut. Kiedy wyrosną przy pomocy pędzelka każdą posmaruj roztrzepanym jajkiem, a wierzch posyp ulubionymi ziarenkami.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza – u mnie góra-dół bez termoobiegu. Do nagrzanego wstaw bułeczki i piecz je przez około 20 minut aż się zarumienią. Każdy piekarnik mimo wszystko piecze nieco inaczej, więc kieruj się wyglądem swoich bułeczek. Jeśli będą zbyt blade, to daj im jeszcze kilka minut.
Upieczone wystudź na kratce.

Inny sposób na bułeczki z pieczarkami
Bułeczki z pieczarkami pojawiły się już na blogu kilka lat temu. Trafiły nawet do książki wydanej przez Gazetę Lubuską “Przepisy sprawdzone przez pokolenia”, gdzie zebrano dania lokalne i związane z Ziemią Lubuską. Tamten przepis był moją własną wersją popularnych kiedyś w Gorzowie Wlkp. bułeczek z pieczarkami. Dzisiejsze bułeczki z pieczarkami i serem nieco się różnią od tamtych bułeczek z pieczarkami, ale uważam, że warto spróbować jednych i drugich 🙂

Spodobał Ci się ten przepis? Wypróbuj go i daj mi znać – skomentuj poniżej lub napisz do mnie. Zapraszam Cię również do dołączenia do obserwatorów na Facebooku 🙂


