Zupa cukinii z chrzanem, aromatyczna, gęsta, sycąca, choć bez mięsa.
Zupa z cukinii z chrzanem to świetna propozycja na obiad na progu jesieni. Niby lekka, ale gęsta, bez mięsa, tylko z mieszanką oleju i masła. Sama cukinia jest dość delikatna (niektórzy powiedzą, że mdła) w smaku, więc dobrze jest tę delikatność skontrastować jakimś bardziej zdecydowanym smakiem. Pomyślałam, że chrzan sprawdzi się tu idealnie. I choć może zupa nie wygląda jak milion dolarów 😉 to jednak smakuje pysznie.
Na skróty
Do mojej zupy z cukinii z chrzanem dodałam jeszcze coś, co dodatkowo przełamało wyrazisty smak chrzanu: podsmażoną delikatnie marchewkę. Ożywiła ona również wizualnie zupę, która jest dość blada przecież 😉 Tak przygotowaną marchewkę możesz dodać w całości do garnka i wymieszać lub po prostu udekorować nią zupę na talerzu. Zapraszam zatem po przepis i do spróbowania tej chyba trochę nieoczywistej zupy 🙂 Achaaa… nie sugeruj się proszę jej wyglądem, bo naprawdę jest to mylące 😉
Zupa z cukinii z chrzanem – przepis
Składniki na 4-5 porcji
- ok. 600 g cukinii – to jest taka 1 średnia
- ok. 20 cm pora
- 1 zielona ostra papryczka
- 1 średnia cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 średnie marchewka
- nieduży kawałek kapusty pekińskiej – po pokrojeniu wyszło mniej więcej kubek
- tarty chrzan
- 50 ml słodkiej śmietanki
- sól i pieprz do smaku
- olej do podsmażenia
- 3 łyżki masła

Sposób wykonania
(Zupa z cukinii z chrzanem jest naprawdę prosta i szybka do zrobienia, o czym przekonasz się zaraz.)
Cukinię umyj, odkrój końcówki i przekrój ją wzdłuż. Łyżką usuń pesteczki i ten miękki miąższ, a następnie razem ze skórką zetrzyj ją na grubej jarzynowej tarce.
Pora przekrój wzdłuż, wypłucz dokładnie i osusz. Ponownie pokrój go wzdłuż na 3-4 części, a następnie posiekaj niezbyt grubo.
Czosnek obierz i drobno posiekaj lub po prostu przeciśnij przez praskę.
Ostrą papryczkę przekrój, usuń pesteczki i wypłucz ją dokładnie. Następnie posiekaj bardzo drobno.
Cebulę obierz i pokrój w średniej grubości kostkę.
Marchew obierz i zetrzyj na grubej jarzynowej tarce.
Kapustę pekińską pokrój na mniejsze kawałki, takie mniej więcej o długości i szerokości 1-2 cm.
Rozgrzej garnek, wlej 2-3 łyżki oleju. Na średnim ogniu podsmaż krótko cebulę, pora, czosnek o ostrą papryczkę. Całość powinna tylko zeszklić się, a nie wysmażyć.
Następnie dodaj startą cukinię i mieszając podsmażaj przez około 1 minutę. Wlej około 700 ml wody, zagotuj całość i pod przykryciem gotuj na niewielkim ogniu przez kilka minut. Cukinia przez ten czas powinna zmięknąć.
Zdejmij garnek z ognia.
W tym momencie jeśli lubisz bardziej gęstsze w strukturze zupy, możesz ją minimalnie zblendować. Ja włożyłam do garnka blender dosłownie na 5 sekund, więc tylko niewielka część składników zmiksowała się. Zupa jednak nabrała aksamitnego wyglądu i intensywniejszego smaku.
Dorzuć pokrojoną kapustę pekińską – tak, ona nie musi się gotować, wystarczy, że się zaparzy we wrzącej zupie.
Przypraw wszystko do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, dodaj masło.
Śmietankę wlej do kubka, dodaj chrzan w ilości takiej, aby zupa była odpowiednio przyprawiona. (Ja dodałam 2 lekko czubate łyżki.) Wymieszaj dobrze i wlej do garnka z zupą.
Dopraw finalnie zupę według własnego gustu solą, pieprzem, ewentualnie dodatkiem chrzanu.
Kiedy zupa będzie gotowa rozgrzej patelnię, wlej 2 łyżki masła i na większym ogniu podsmaż krótko startą marchew. Kiedy zacznie się rumienić, zdejmij z ognia.

Zupa z cukinii z chrzanem może być podana z podsmażoną marchwią – możesz ją po prostu ułożyć na już nalanej zupie lub wymieszać w garnku. Ja preferuję to pierwsze – co widać na zdjęciach – gdyż słodycz marchwi pysznie kontrastuje z delikatną ostrością zupy.
Dodatkowo możesz zupę udekorować kleksem kwaśnej śmietany lub naturalnego jogurtu.
Sprawdź również inne moje przepisy na zupę z cukinii
Lekka zupa cukinii pachnąca tymiankiem to

Błyskawiczna zupa krem z cukinii to natomiast idealny sposób na obiad podczas upalnego lata. Mozesz ją podać na gorąco lub zimno, a w obu wersjach smakuje wybornie.

Zupa cukinii i kurczaka, a dokładniej z kuleczkami z piersi kurczaka. Intensywnie “rosołowa”, pachnąca, lekka i smaczna – spróbuj 🙂

Mam nadzieję, że któraś z zup z cukinii przypadnie Ci do gustu 🙂



Jeśli bez mięsa, to coś dla nas, wygląda bardzo apetycznié już zapisałam przepis 😊
Małgosiu, na pewno przygotuję tę zupę. Cukinię mam zawsze w swojej spiżarni. Ma niski IG, więc często w różnych potrawach ją wykorzystuję.
Pozdrawiam serdecznie
Dorotko, cieszę się, że ta niepozorna (ale tylko pozornie 😉 ) zupa zwróciła Twoją uwagę 🙂
Pozdrawiam najcieplej :*