2,K
Owocowe sałatki mają to do siebie, że smakują zawsze, a jednocześnie za każdym razem mogą się czymś różnić. Podczas upałów, dobrze schłodzone, stają się prawdziwym przysmakiem. Mogą być nie tylko deserem, ale także drugim śniadaniem. Dorzućcie trochę dobrych lodów i wspaniały deser gotowy w mig. Lubię przygotować taką sałatkę z rana w większej ilości, a potem schować do lodówki. Jest wtedy pod ręką, kiedy przyjdzie ochota coś przegryźć.
Owocowych sałatek raczej nie dosładza się. Chyba, że składają się z wyjątkowo kwaśnych owoców.
Jeszcze niedawno nie należałam do wielbicielki ani owoców, ani tym bardziej sałatek z nich. Od pewnego czasu – co mnie samą dziwi – wolę je niż słodycze. Zapraszam na sałatkę, która z pewnością osłodzi Wam cały dzień.
Składniki:
1 świeży ananas
4 świeże brzoskwinie
3 banany
1 limonka
1/2-1/3 szklanki suszonej żurawiny
opcjonalnie: miód do smaku
Jak przygotować świeżego ananasa?
Położyć go na desce, “na boku”. Odciąć oba końce: część z liśćmi i część dolną. Ananasa “postawić” na desce i ścinać boki dookoła. Należy usunąć całą twardą skórę i wszystkie “oczka”. Kiedy cały ananas będzie już obkrojony, wtedy należy go przekroić wzdłuż i wyciąć środek. Tak przygotowany ananas gotowy jest do dalszej obróbki.
Przygotowanie sałatki
Ananasa pokroić w kostkę. Brzoskwinie opłukać, usunąć pestki i pokroić w podobnej wielkości kostkę. Banany obrać ze skórki i pokroić. Wszystko razem przełożyć do miski, dodać żurawinę i sok wyciśnięty z limonki. Można dosłodzić miodem, jednak nie ma takiej potrzeby, gdyż same owoce są wystarczająco słodkie.