Orzeźwiający napój agrestowy z miętą to jeden z lepszych napojów na upalne lato. Sprawdź jak prosto i szybko możesz go zrobić.
Orzeźwiający napój agrestowy z aromatyczną miętą sprawdza się zawsze w sezonie letnim. Tym bardziej, że agrest należy do owoców, które nie każdy lubi podjadać na świeżo. Natomiast w napojach to już co innego: pasuje wszystkim, bo jest cudownie kwaskowaty. Bez wątpienia to właśnie tej kwaskowatości szukamy w letnich napojach, a nie przesadnej słodyczy i mdłych smaków. Mając trochę owoców pod ręką i garść świeżej mięty, można wyczarować pyszny napój, który ugasi pragnienie.
![Orzeźwiający napój agrestowy z nutą mięty jak zrobić orzeźwiający napój agrestowy z miętą](https://daylicooking.pl/wp-content/uploads/2016/07/kompot-napC3B3jagrestowo-mietowy-682x1024.jpg)
Przepis na orzeźwiający napój agrestowy z miętą
Składniki:
- 1 szklanka czerwonego agrestu
- 1 litr wody
- 6-8 łyżek cukru
- 3 średnie gałązki mięty
Jak przygotować napój
- Agrest opłucz i usuń końcówki.
- Przełóż go do garnka, zalej wodą i wsyp cukier.
- Gotuj na niewielkim ogniu pod częściowym przykryciem przez około 10-15 minut.
- W połowie gotowania dołóż pogniecione w dłoniach gałązki świeżej mięty.
- Napój po ugotowaniu wystudź.
Możesz go podawać na ciepło lub mocno schłodzony z dodatkiem kostek lodu. Jest idealny na letnie upały, bo fantastycznie gasi pragnienie. Ilość cukru można dowolnie modyfikować w zależności od smaku, a także zastępować go dowolnym słodzikiem. Jeśli do słodzenia używasz miodu, to pamiętaj o tym, aby dodawać go dopiero wtedy, jak napój będzie wystudzony. Miód, niestety, w wyższej temperaturze traci swoje dobroczynne właściwości.
![Orzeźwiający napój agrestowy z nutą mięty agrestowy kompot, z agrestu, orzeźwiający napój, chłodzący, na lato, daylicooking, Małgorzata Kijowska](https://daylicooking.pl/wp-content/uploads/2016/07/kompotzagrestuzmiC499ta-1024x764.jpg)
Napoje gaszące pragnienie latem
Latem, podczas upalnych dni, kiedy pocimy się intensywnie, ważne jest skuteczne nawadnianie. Najlepiej pić napoje mało słodzone i ze świeżych owoców. Smak owoców uzupełniają świeże zioła, więc warto o nich pamiętać. Najprostszymi napojami są lemoniady. Klasyczna lemoniada (jak sugeruje już sama nazwa) składa się z soku cytrynowego. Warto jednak uzupełniać i urozmaicać ją dodając także i inne owoce.
![Przepis na klasyczną lemoniadę](https://daylicooking.pl/wp-content/uploads/2017/05/lemoniada.domowa-808x1024.png)
Lemoniadę z rabarbarem można robić przez cały rok, gdyż można wykorzystać rabarbar zamrożony w sezonie. Kwaśność cytryn z kwaśnością rabarbaru zapewnia naprawdę super orzeźwienie.
![Przepis na domową lemoniadę](https://daylicooking.pl/wp-content/uploads/2017/05/leminiadarabarbarowa-753x1024.png)